Dieta Montignac -przepisy na dania prosze
bruni - 29.11.2004 17:48
Dieta Montignac -przepisy na dania prosze
Dziewczyny, nie tyle sie odchudzam, co zdrowo od¿ywiam... Niewiele wiem na temat tej diety... Wiem, ¿e zero ziemniaków, chleba, ryzu, gotowanej marchwii, braków, alkoholu , s³odyczy...
Ale czy macie przepisy na gotowe potrawy, co Wy jad³yscie, moze macie menu na ca³y dzieñ??
ja dzi¶ jad³am: jogurt z musli (sniadaie) zupa - krupniik (bez marchwii) 2 jab³ka 2 jaja (kolacja)
skromnie, bo nie mialam nic w lodówce, dopiero lece na zakupy:) dzieki z góry:)
Bruni i Filipek 19mcy!
mirabelka79 - 29.11.2004 20:12
tu sa jakies przepisy:
http://dietamm.com/index.php
tez sie przymierzalam do tej diety ale dla mnie to za duzo pilnowania sie...u mnie najszybsze efekty sa po odstawieniu chleba i slodyczy (slodycze to 90% mojej diety obecnie)...chudne natychmiastowo...tylko ze cholera znowu zaczelam jesc slodycze (a juz 3 tygodnie byl spokoj)...ale to wszystko przez meza bo nie ma go po 14 godzin na dobe i wariuje z samotnosci...
Ala i Ma³gosia (16.12.2003)
anet - 29.11.2004 20:18
no co Ty??? zadna dieta nie jest zdrowa:)
Agniesia 07.07.02 + Adrianek 03.01.04
mamaala - 29.11.2004 20:21
mo¿e <a target="_blank" href=http://www.montignac.pl/przyklady_posilkow.htm>tutaj</a> te¿ znajdziesz co¶ dla siebie
Aga i Ala (10.02.2003)
Lea - 29.11.2004 20:29
Bruni, znam kilka osob, ktore praktykuja... powoli wyrobisz sobie swoj rytm - bo nie kazdemu odpowiada np. wyeliminowanie tluszczu... innymi slowy dwie osoby na Montim moga miec zueplnie rozne jadlospisy... moja znajoma np. musiala od czasu do czasu zjesc zgodna z Motnim jajecznice... a schudla 20 kilo w 20 tygodni (oczywiscie Ty chyba tyle nie planujesz? ;-) )
Wiem, ze jest nawet zgodny z Montim majonez - Kielecki (u mnie niestety niedostepny) Mozesz jesc makaron al dente z sosem na przecierze bez cukru, rozne rzeczy... poszukam czegos przykladowego...
Uwaga - lece z przepisami od moich znajomych :
PRZYK£ADOWY JAD£OSPIS ZGODNIE Z METOD¡ MONTIGNAC
¦niadania: Bia³kowo-t³uszczowe bez chleba-np.sma¿one lub gotowane jajka,ser,chuda szynka i surowe warzywa(sa³ata,pomidor,ogórek,seler naciowy,pieczarki) Bia³kowo-wêglowodanowe -np.chleb z m±ki z pe³nego przemia³u,d¿em bez cukru,chudy twaro¿ek z zio³ami,chude mleko,chudy jogurt z muesli bez cukru. W drugiej fazie diety,gdy nie masz juz nadwagi,ka¿dy dzieñ zaczynaj od zjedzenia owocu albo wypicia soku z pomarañczy czy grejpfrutów.Po pó³ godzinie mozna zje¶æ ¶niadanie.
1.DZIEÑ
OBIAD- zupa selerowa,kurczak z woka Przygotowanie kurczaka: z±bek czosnku pokrój,podsma¿ na ³y¿ce oliwy z 10-15 dag pokrojonego fileta z kurczaka.Gdy miêso siê zrumieni,dodaj 2 cebule pokrojone w kr±¿ki i 3-4 pokrojone w plasterki pieczarki.Krótko podsma¿.Dorzuæ 2 ³y¿ki zblanszowanego zielonego groszku.Dopraw cz±brem,sol± i pieprzem.Posyp kie³kami lucerny. Zupa selerowa: £y¿kê pokrojonego pora podsma¿ na ³y¿ce oliwy.Dodaj 1/4 startego selera,³y¿eczkê soku z cytryny i szklankê wrz±tku.Gotuj 15 min.Zmiksuj,dopraw sol±, wymieszaj z 2 ³yzkami jogurtu. KOLACJA-ry¿ z zielonym sosem Przygotowanie: 1/4 szklanki pe³noziarnistego ryzu ugotuj w wodzie lub chudym bulionie.Dodaj pokrojona dymkê i duza szczyptê posiekanej natki pietruszki.Podaj z sosem z ugotowanych,zmiksowanych warzyw(10 dag broku³ów i kalafiora,³odygi selera naciowego,1/4 pora,1/2 ¶redniej cebuli,kawa³ka ostrej papryczki) doprawionych sola,pieprzem i ga³k± muszkato³ow±.
2 DZIEÑ
OBIAD-makaron z czerwonym sosem Przygotowanie:2 ¶rednie pomidory pokrój w plastry.U³ó¿ w ¿aroodpornym naczyniu,posyp posiekan± ostr± papryczk±(wystarczy 1/2 cm)i czosnkiem. Czerwona cebulê obierz,pokrój w kr±¿ki.Na³ó¿ na pomidory.Oprósz pieprzem,sol±,suszonymi zio³ami prowansalskimi.Kilka pieczarek i bak³a¿an pokrój w drobn± kostke ,posyp cebulê.Piecz w temperaturze oko³o 180 stopni,a¿ warzywa bêd± miêkkie.7-8 dag makaronu z pe³nowarto¶ciowej m±ki ugotuj w chudym bulionie lub wodzie.Polej sosem warzywnym. KOLACJA-kurczak z czosnkiem i cytryn± 1du¿e lub 2 ma³e udka kurczaka(bez skóry) natrzyj sola i pieprzem.Na ³y¿ce oliwy lekko podsma¿ 3-4 przekrojone z±bki czosnku,ga³±zkê (lub 1/4 ³y¿eczki suszonych li¶ci) tymianku i rozmarynu.Dodaj kurczaka,pokrojon± na æwiartki niedu¿± cytrynê i 5 ³y¿ek bulionu.Piecz 40-50 minut.Wyjmij kurczaka i cytrynê,sos przetrzyj przez sito.Podawaj z sa³ata.
3.DZIEÑ
OBIAD-poledwica wieprzowa w sosie serowym,sma¿ona cykoria. Przygotowanie cykorii:4 ma³e cykorie przkrój wzd³u¿,usma¿ z obu stron na odrobinie oleju.Gdy sie zrumieni±,zmniejsz ogieñ,dolej ³y¿kê wody i du¶ jeszcze 3-4 minuty.Oprósz sola,pieprzem i ga³ka muszkato³ow±. Polêdwica wieprzowa w sosie serowym 10-15 dag poledwicy usma¿ na oliwie,wyjmij miêso,odstaw w ciep³e miejsce.Na tym samym t³uszczu lekko podsma¿ pokrojony z±bek czosnku i kawa³ek posiekanej ostrej papryczki.Dodaj 2-3 pokrojone w plasterki pieczarki i 1/2 pokrojonej w piórka cebuli,sma¿ 3 minuty.Wymieszaj z ³y¿eczk± rozkruszonego sera ple¶niowego,4 ³yzkami jogurtu i 3 ³yzkami bia³ego wina.Podaj z miêsem. KOLACJArisotto z grzybami Przygotowanie: 7-8 dag nie³uskanego ry¿u ugituj w chudym bulionie.Ma³y por,1/2 cebuli i z±bek czosnku drobno pokrój.Podsma¿ bez t³uszczu,czêsto mieszaj±c.Wymieszaj z os±czonym ry¿em.Podgrzewaj 2-3 minuty na ma³ym ogniu.Dodaj 3 ³y¿ki chudego bulionu,3 ³y¿ki bia³ego wina i ³y¿ke wody,w której moczy³o siê kilka suszonych grzybów.Podgrzewaj,a¿ prawie ca³y p³yn odparuje.Po³±cz z pokrojonyminamoczonymi grzybami i 15dag pokrojonych w plasterki,zblanszowanych pieczarek.Dopraw sola i pieprzem.Posyp posiekana dymk± iu natka pietruszki.
4 DZIEÑ
ODIAD-zupa cebulowa,czerwona sa³atka Przygotowanie zupy:3-4 pokrojone cebule,por, z±bek czosnku ugotuj w 200ml chudego bulionu.Zmiksuj,dolej 200 ml bulionu,gotuj 2-3 minuty.Dopraw sola i pieprzem.Posyp pokrojon± dymk±,natk± pietruszki i grzankami z kromki chleba z m±ki z pe³nego przemia³u. Czerwona sa³atka:Du¿y pomidor obierz ze skórki,pokrój w kostke,usuñ pestki.Wymieszaj z 1/2 rozdrobnionej czerwonej papryki,1/2 pokrojonej w kr±¿ki ostrj papryczki i ma³± posiekana szalotk±.Dodaj ³y¿kê posiekanej pietruszki,1/2 ³y¿ki soku z cytryny,³y¿eczke oliwy.Dopraw pieprzem i sol±,delikatnie wymieszaj.U³ó¿ na lisciach sa³aty. KOLACJA-jajecznica z brukselka,tosty z bak³a¿anów. Przygotowanie jajecznicy:2 jajka roztrzep z 2 ³y¿kami jogurtu,odrobinê kminku,soli i pieprzu.Wlej na pokrojona brukselkê(15dag)podsma¿ona z 1/2 ma³ej posiekanej cebuli.Sma¿, a¿ masa siê zetnie. Przygotowanie tostów:4 plastry bak³a¿ana posyp sol±.Op³ucz po 30 minutach.Posmaruj twarogiem z czosnkiem.Z³ó¿ po 2 plastry,wsuñ miêdzy nie po plasterku chudego ¿ó³tego sera.Zapiecz w tosterze.
5 DZIEÑ
OBIAD-papryka faszerowana Zielon± papryke przekrój wzd³u¿ na pó³,oczy¶æ z pestek.Obgotuj 5 minut,os±cz.1/2 cebuli,10 dag mielonej cielêciny podsma¿ na odrobinie oliwy.Wymieszaj z jajkiem,³yzk± posiekanej natki,szczypt± soli i zió³ prowansalskich.Na³ó¿ do po³óek papryki.Piecz 15-20 minut.
KOLACJA-zupa pomidorowa,sa³atka jarzynowa na ciep³o. Przygotowanie zupy:1/4 pora i ³odygi selera naciowego oraz 1/2 z±bka czosnku rozdrobnij,podsma¿ na odrobinie oliwy.Dodaj 25dzg pokrojonych pomidorów.Du¶ na wolnym ogniu,a¿ warzywa bêd± miêkkie.Zmiksuj,przetrzyj przez sito.Dodaj niewielk± ilo¶æ wody,dopraw sol± i pieprzem.Wymieszaj z ³y¿k± jo9gurtu,posyp posiekan± bazylia i pokrojonym w kostkê ma³ym pomidorem. Przygotowanie sa³atki:10 dag fasolki szparagowej zblanszuj we wrz±tku.1/2 selera obgotuj przez 3 minuty w wodzie zakwaszonej sokiem z cytryny.Pokrój w s³upki,wymieszaj z os±czona fasolk±.oprósz sola i pieprzem.Polej ciep³ym sosoem z ³y¿eczki soku z cytryny i 1/2 pokrojonej czerwonej cebuli podsma¿onej na ³y¿eczce oliwy.
6.DZIEÑ
OBIAD-tortilla z warzywami 1/2 cebuli i 1/2 z±bka czosnku pokrój,podsma¿ na odrobinie oleju z 1/2 z 1/2 pokrojonej zielonej papryki,1/3 ma³ej cukinii i ma³± gar¶ci± pokrojonej fasolki szparagowej.Wlej jajko roztrzepane z ³y¿eczka jogurtu,posiekana natk±,cz±brem,szczypta soli i pieprzu.Gdy spód sie zetnie,dopiecz w piekarniku. KOLACJA-ser feta w szpinaku Przygotowanie: na ³y¿ce oliwy podsma¿ posiekany z±bek czosnku i pokrojon± w drobna kostke szalotkê.Dodaj 25 dag szpinaku.Swie¿y szpinak du¶ ,a¿ stanie siê miêkki,mro¿ony-a¿ odparuje wiêkszo¶æ p³ynu.Prze³ó¿ na sito,dobrze odci¶nij.Z masy szpinakowej uformuj placuszki,z pokruszonej fety-ma³e kulki.Otocz je p³aszczykiem ze szpinaku.U³ó¿ w nat³uszczonym naczyniu ¿aroodpornym,na ka¿dej kulce po³ó¿ wiórek mas³a.Posyp pra¿onym sezamem ,piecz oko³o 10 minut.Kulki prze³ó¿ na talerz,polej sosem z pieczenia.Podaj z pokrojonym na cienkie plasterki pomidoremposypanym szczypiorkiem.
7.DZIEÑ
OBIAD-tzatziki z pieczywem Przygotowanie:1/2 ogórka obierz.oczy¶æ z pestek,pokrój w drobna kostkê.Wymieszaj z posiekana dymk± ,zmia¿¿onym z±bkiem czosnku,³y¿k± posiekanej natki pietruszki i 250ml gêstego chudego jogurtu.Dopraw sola i pieprzem.Zjedz z grzank± z chleba z pe³nego przemia³u i pomidorem lub papryk±. KOLACJA-dorsz pieczony Do ¿aroodpornego naczynia cienko posmarowanego olejem na³ó¿ 1/2 pokrojonego w talarki pora oraz oprószony sola i pieprzem filet z dorsza(oko³o 15dag).Cebulê pokrój,lekko poddu¶ na ³y¿eczce oliwy.Wymieszaj ze spor± szczypt± curry oraz 3-4 ³y¿kami ¶mietany(9% t³uszczu).Na³ó¿ na rybê.Posyp ³y¿k± startego chudego ¿ó³tego sera.Piecz 25-30 minut.2 pomidory posmaruj odrobina oliwy z dodatkiem zmia¿d¿onego czosnku.Zapiekaj przez 10 minut w temperaturze oko³o 180 stopni.Podaj do ryby.
inne przepisy
RYZ Z WARZYWAMI
ryz basmatii sos: cukinia paprykiprzynajmniej dwa kolory czerwona, zolta lub zielona zabek czosnku zgnieciony przez praske fasola:czarna biala moze byc light w sosie pomidorowym oliwa na oliwie przez 5 min podsmazamy pokrojone w kosteczke warzywa i czosnek dokladamy fasole i 3 lyzki smietany light czekamy az sie zagrzeje i jemy Acha oczywiscie sol pieprz curry do smaku.
Monti podaje to z kurczakiem i czarna fasola o wlasnej produkcji salsa.
ZUPA Z BROKULOW
Gotuje wywar na kurczaczku dodaje troche soli, i warzywka oprocz marchewki oczywiscie. Jak przestygnie sciagam tluszcz(zalezy na czym gotujesz bo jak na piersi to nie ma go prawie) nastepnie na gotujaca sie wode dodaje brokuly same kwiatki i gotuje to pare sek. Pozniej wladam je do garnka z lodem. W ten sposob nie traca koloru. Wrzucam to do miksera i miksuje dodaje troche rosolku. Pozniej wszystko wlewam do rosolku i gotuje przez chwile. Taka zupe mozna zaprawic light smietana nie duzo. Jem to z zoltym starym serem light albo zoltym byle nie mial weglowodanow albo minimalne ilosci. traktuje ten stary ser jak makaron Mi tak przygotowana zupa bardzo smakuje. Zamiast sera mozesz dodac jajko
SZPINAK Z RY¯EM Paczka szpinaku mro¿onego, 3 cebule pokrojone w kr±¿ki, 1 szklanka ry¿u, 1 pêczek posiekanego koperku 5 ³y¿ek oliwy, sól, pieprz, sok z cytryny
PRZYRZ¡DZANIE
Szpinak rozmra¿amy w rondlu na ¶rednim ogniu. Cebulê sma¿ymy na patelni na z³oty kolor. Pod koniec sma¿enia dodajemy posiekany koperek. Cebulê z koperkiem dodajemy do szpinaku. Je¶li ze szpinaku odparowa³a woda nale¿y dolaæ oko³o 2 szklanek. Wsypujemy op³ukany ry¿ i dusimy pod przykryciem na ma³ym ogniu mieszaj±c co kilka minut a¿ do momentu kiedy ry¿ bêdzie miekki. Szpinak z ry¿em podajemy polany obficie sokiem z cytryny...
To ja podam przepis na salatkê z kurczaka i broku³ów, strasznie mi smakuje i wszystkim polecam:-)
Bierzemy piers z kurczaka , paczke mrozonych broku³ów, paczkê p³atków migda³owych, oczywi¶cie sól,pieprz, pliwe z oliwek Kurczaka kroimy na ma³e kawa³ki, polewamy odrobina sosu sojowego i sma¿ymy na oliwie, pozniej solimy, pieprzymy, broku³y gotujemy (krótko,zeby nie zrobi³a siê miazga zielona) migda³y sma¿ymy na oliwie z oliwek, pozniej wszystko razem mieszamy i poczekamy az sie przegryzie z aromatem migda³ów.
fasolkê szparagow±. 0,5kg fasolki 2 ³y¿. oliwy z oliwek czosnek posiekany dymka posiekana ok.0,5 szkl.jogurtu nat.(w przepisie jest ¶mietana) przyprawy Fasolkê ugotowaæ na pó³ twardo, w woku na oliwie podsma¿yæ cebulê i czosnek dodaæ fasolkê,ca³o¶æ podgrzaæ i wlaæ ¶mietanê(uwaga jogurt mo¿e siê zwa¿yæ) przyprawiæ do smaku . Ja na wierzch posypa³am to startym rokpolem--pyszota
FRUTTI DI MARE Z WARZYWAMI I RY¯EM. ============================ - 2 szklanki mieszanki ry¿u dzikiego i parabolicznego - 1 kg mro¿onych owoców morza Frutti di mare / mieszanych/ - 2 selerki, - 2 marchewki, - por, - oliwa z oliwek, - 100 g kukurydzy konserwowej, - 100 g groszku konserwowego, - przyprawy: czosnek, bia³y pieprz, sos sojowy. Sposób przygotowania: =============== Ry¿ ugotowaæ /gotuje sie 20-30 minut na bardzo wolnym ogniu w du¿ej ilo¶ci osolonej wodzie/ Warzywa umyæ, oczy¶ciæ i pokroiæ w paski. Rozgrzaæ oliwê i mieszaj±c sma¿yæ warzywa a¿ bêd± kruche. Dodaæ owoce morza, kukurydzê, groszek, przyprawy i wymieszaæ. Ca³o¶æ sma¿yæ jeszcze kilka minut i wymieszaæ z ry¿em. Podawaæ natychmiast. Mieszankê tak± mo¿na podawaæ jako danie samodzielne, jako nadzienie do dziczyzny i drobiu, a tak¿e odsma¿aæ z dodatkiem warzyw i grzybów. Po³±czenie ry¿u dzikiego i parabolicznego to wspanialy , niepowtarzalny smak i wysokie warto¶ci od¿ywcze. Jest to wyj±tkowa mieszanka szlachetnego ry¿u rosn±cego wy³±cznie w Kanadzie i USA. Ale u NAS mo¿na go kupiæ. SMACZNEGO!!!!!!!!
ryba z groszkiem Filety rybne groszek koperek 2 lyzki mleka sol, pieprz, sok z cytryny, oliwa 1 lyzeczka przyprawy do ryb
Rybe pokroic na kawalki, dac do miski, dodac przyprawy, oliwe i sok. Wymieszac. Odstawic na pol godziny. Usmazyc. Pod koniec smazenia dodac groszek. Jajka roztrzepac z mlekiem, sola i koperkiem. Zalac tym cala rybe i smazyc dalej na wolnym ogniu jak omlet.
KURCZAK PO MAROKANSKU potrzebne jest: - 3 lyzki oliwy z oliwek - 2 poszatkowane cebule - 3 duze zabki czosnku przetartego przez praske - kurczaka nozki w ilosci odpowiedniej (ja mialam cztery male) pokrojone na czesci - 1 limetka pokrojona na cwiartki - 2 lyzki wycisnietego soku z cytryny - 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki - 2 lyzki utartego korzenia imbiru - 1 lyzeczka szafronu - 1/2 lyzeczki proszku "cumin" (nie kminek, ale cos w tym rodzaju) - 1/4 lyzeczki soli selerowej - 1/4 lyzeczki cynamonu - sol i pieprz - 2 1/2 szklanki bulionu albo rosolu domowej roboty - 1/4 szklanki pokrojonych zielonych oliwek - 1/4 szklanki pokrojonych czarnych oliwek
W odpowiedniej wielkosci garnku nalezy rozgrzac oliwe i zrumienic cebule, czosnek i mieso. Dodac pozniej cwiartki limetki (ja mialam zwykla cytryne), sok z cytryny i przyprawy. Nastepnie bulion i to wszystko zagotowac. Przykryc pokrywka i na srednim ogniu dusic przez 40 minut. Jezeli jest taka potrzeba, mozna dodac wiecej bulionu w miedzyczasie zeby sie nic nie przypalilo. Na koniec dodac trzeba oliwki i gotowac jeszcze przez nastepne 15 minut. Smak na koncu byl dosyc interesujacy. Podalam mieso z sosem na plackach zrobionych z maki z ciecierzycy.
CURRY Z RYBY
Porcja dla 6 osob
Potrzebne jest: - 1 kg bialej ryby - 500 g cebuli - 200 ml jogurtu naturalnego - 1 lyzeczka sproszkowanego imbiru - 1 lyzeczka curry - 1 lyzeczka slodkiej sproszkowanej papryki - 2 lyzeczki garam masala - 5 lyzeczek oliwy - zielona pietruszka i plasterki cytryny do przybrania
Rybe trzeba oczyscic, oplukac, osuszyc. Pokroic na kawalki i zalac jogurtem. Odstawic na 30 minut. Cebule obrac, polowe pokroic na talarki, druga polowe zetrzec na tarce, oproszyc imbirem i dokladnie wymieszac. Rozgrzac nalezy oliwe i podsmazyc plasterki cebuli na zloty kolor. Polaczyc potem ze starta czescia cebuli, przyprawic sola i curry, wymieszac i podgrzewac przez 2-3 minuty na malym ogniu. Kawalki ryby z jogurtem przelozyc do cebuli, dodac papryke czerwona i garam masala, przykryc i dusisc przez 15 minut na malym ogniu. Ja dolewam zwykle jeszcze troche wody, zeby mialo co wyparowac. Podaje albo z makaronem sojowym albo z fasoli mung i jest bardzo smaczne.
TWARO¯EK ZE ¦WIE¯YMI ZIO£AMI: SK£ADNIKI: 250g chudego twarogu ³y¿eczka posiekanego szczypiorku 3 ³y¿eczki posiekanych zió³ do wyboru: natka pietruszki, selera, kolendry, cz±bru, trybuli lub listki miêty (czosnek) pieprz i sól
Wszystkie skladniki dokladnie wymieszac i doprawic do smaku pieprzem i sola. Do sitka wlozyc serwetke lub papierowy recznik, sitko powiesic nad miska, napelnic twarozkiem i pozostawic na conajmniej 6 godz. Twarozek przelozyc do zamykanego pojemniczka i przechowywac (maksimum 3 dni) w lodowce.
TWARO¯EK Z SUSZONYMI ZIO£AMI:
SK£ADNIKI: 250 g chudego twarogu 1/2 ³y¿eczki mielonej papryki (ostrej) kilka ziarenek kminku; (ewentualnie czosnek) pieprz i sól
Wszystkie sk³adniki dok³adnie wymieszaæ i doprawiæ do smaku pieprzem i sol±. Do sitka w³o¿yæ serwetkê lub papierowy rêcznik, sitko powiesiæ nad misk±, nape³niæ twaro¿kiem i pozostawiæ na co najmniej 6 godz. Twaro¿ek prze³o¿yæ do zamykanego pojemniczka i przechowywaæ (maksimum 3 dni) w lodówce. w fazie II mo¿na ewentualnie dodaæ 1/2 ³y¿eczki musztardy lub proszku musztardowego.
TZATZIKI Tzatziki wy¶mienicie smakuj± w posi³ku wêglowodanowym, na grzance z chleba pe³lnowarto¶ciowego (z m±ki z pe³nego przemia³u) z pomidorem i papryk±.
SKLADNIKI: 1/2 ogorka 1-2 cebule dymki, pokrojone na talarki, zabek czosnku, drobno posiekany 1/4 litra chudego jogurtu lyzka drobno posiekanej kolendry lub natki pietruszki pieprz i sol
obrac ogorek, lyzka usunac pestki i pokroic go w drobna kostke. Kawalki ogorka przelozyc do zamykanego pojemnika, wymieszac z cebula, czosnkiem, jogurtem i drobno posiekanymi ziolami. Miszanke doprawic do smaku pieprzem i sola. Tzatziki pozostawic w lodowceprzez godzine, aby nabrala smaku. Przechowywac nie dluzej niz 3 dni.
GOR¡CE ZAK¡SKI
SA£ATKA JAJECZNA: (dla 4 osób)
SK£ADNIKI: 4-8 ugotowanych jaj niezupe³nie na twardo
DRESSING: 1 dl bia³ego wina 2 ¿ó³tka 100g t³ustego twarogu (ods±czonego) 1/2 pêczka trybuli drobno posiekanej 1/2 pêczka natki pietruszki drobno posiekanej pieprz i sól
DEKORACJA: sa³ata lodowa pokrojona w paseczki pomidor, bez skórki i pestek, pokrojony w paski sos vinaigrette
w rondelku podgrzaæ wino a¿ wyparuje do objeto¶ci ok. 3 ³yzek. W du¿ym garnku zagotowaæ wodê. Na garnku z wrz±c± wod± ustawiæ rondelek do którego wbiæ ¿ó³tka. ¯ó³tka ubijaæ ("au bain marie") z winem a¿ powstanie gesta piana jajeczna. Mieszaj±c dodawaæ stopniowo twarogu, po³±czyæ z trybul± i pietruszk± doprawiæ do smaku pieprzem i sol±.
Ciep³y dressing podawaæ do ugotowanych jaj. Potrawê uzupe³niaæ sa³at± lodow± z pokrojonym pomidorem w sosoe vinaigrette.
PRZEPIS NA SOS VINAIGRETTE:
WARIANT A:
SK£ADNIKI: 2 ³y¿ki soku z limonek 6 ³y¿ek oliwy z oliwek plsterek (ok 1 cm) korzenia imbiru z±bek czosnku
wszystkie sk³adniki wymieszaæ w zamykanym s³oiczku i dobrze wstrz±sn±æ.
WARIANT B:
SK£ADNIKI: ³y¿ka octu 4 ³y¿ki oliwy z oliwek ostra papryczka z±bek czosnku
wszystkie skladniki wymieszaæ w zamykanym s³oiczku i dobrze wstrzasnaæ.
WARIANT C:
SK£ADNIKI: ³y¿ka octu (balsamico albo malinowego) 4 ³y¿ki oliwy z oliwek pieprz i sól
wszystkie sk³adniki wymieszaæ w zamykanym s³oiczku i dobrze wstrzasnaæ.
w fazie II mo¿na dodaæ do ró¿nych rodzajów sosów vinaigrette ³y¿eczkê musztardy.
GORACE ZAKASKI CD.
SLONE BABECZKI JAJECZNE (dla 2 osob)
SKLADNIKI: 2 jaja lyzka kwasnej smietany lyzka tartego parmezanu pieprz olej lub maslo do natluszczenia foremek.
DODATKI: 2 plastry wedzonego lososia (lub szynki parmenskiej) 2 lyzki swiezej smietany pieprz i sol sok z limonek lub cytryny kilka listkow bazylii
DEKORACJA: salata lodowa 2 pomidory pokrojone w plasterki
Podgrzac piekarnik do temp. 180 C (ok 380- 395 F) Natluscic olejem lub maslem 2 foremki do ciastek lub male naczynia do sufletu. Wstawic do lodowki, dzieki temu jajeczne ciasto latwiej bedzie odchodzic od foremki. W miscerozbic jaja z kwasna smietana i doprawic mieszanke do smaku parmezanem i szczypta pieprzu. Mieszanke jajeczna wlozyc do foremek i piec ok. 10 minut. Babeczki jajeczne odstawic do ostygniecia a nastepnie wylozyc na talerzyk. Do swiezej smietany dodac sok z limonek pieprz i sol. Babeczki podawac z plasterkiem wedzonego lososia (salomon) lub szynki parmenskiej lyzka doprawionej smietany i listkami bazylii. Danie ozdobic pokrojona w paski salata lodowa i plasterkami pomidorow.
BAK£A¯ANY Z JAJEM SADZONYM
SK£ADNIKI: du¿y bak³a¿an lub 2 male 3 ³y¿ki oliwy z oliwek olej do nat³uszczenia naczynia ¿aroodpornego cebula (mog± byæ 2 szalotki) drobno posiekana z±bek czosnku drobno posiekany 2 du¿e pomidory pokrojone na kawalki ³y¿ka oregano drobno posiekanego 3 lyzki posiekanej natki pietruszki pieprz i sól 2-4 jaja
DODATKI: kilka ³odyg selera naciowego, obranego i pokrojonego na cienkie pod³u¿ne paski
DEKORACJA: lyzka drobno posiekanej natki pietruszki
Baklazany przeciac wzdluz na polowki ostrym nozem naciac rowki na wewnetrznej stronie. na Patelni rozgrzac oliwe i ulozyc na niej baklazany rowkami do spodu. Smazyc je ok. 10 min. Odrobina oleju natluscic naczynie zaroodporne. Podgrzac piekarnik do temp 200 C. Baklazany ostudzic nastepnie wydrazyc lyzka a wydrazony miazsz drobno posiekac. Ponownie rozgrzac oliwe i podsmazyc cebule , czosnek pomidory i drobno posiekany miazsz z baklazanow. Mieszanke doprawic pieprzem i sola i czescia oregano oraz posiekana pietruszka. Mieszanka wypelnic wydrazone polowki baklazanow, w srodku zrobic wglebienie. Polowki ulozyc obok siebie w naczyniu zaroodpornym. Kazde wglebienie wypelnic rozbitym jajem i wstawic naczynie do piekarnika. Zapiekac ok 15 minut. Zoltko moze byc troche miekkie. Przed podaniem posypac potrawe drobno posiekana natka pietruszki. Podawac z paskami selera naciowego.
CUKINIA Z JAJEM SADZONYM Wed³ug podanego przepisu mo¿na przyrz±dziæ potrawê z cukinii. Pozosta³e skladniki s± identyczne.
MAKARON "TRZY SERY"
Proporcje na 4 osoby Potrzebne jest:
- 2 szklanki makaronu sojowego - 1 lyzka oliwy z oliwek - 1 1/2 szklanki przetartych pomidorow (ja uzywam z puszki) - 1 zabek czosnku przetartego przez praske - 2 lyzki posiekanej natki pietruszki - sol i pieprz - 1/2 szklanki sera cheddar - 1/2 szklanki sera mozzarella (lepiej taki odchudzony;) - 1/4 szklanki sera parmesan
Makaron trzeba ugotowac w osolonej wodzie przez 10 minut, odcedzamy. Nastepnie mieszamy z pomidorami, czosnkiem, oliwa, pietruszka, solimy i pieprzymy. Wrzucamy to wszystko do naczynia zaroodpornego i pokrywami serami. W piekarniu rozgrzanym do temperatury 180 stopni pieczemy 30 minut. To wszystko:) prosto i smacznie:)
Dobra, wysylam bo post bedzie za dlugi... zaraz lece dalej ;-)
Lea i Mateuszek
Lea - 29.11.2004 20:37
Mam nadzieje, ze wybacz to kopiowanie z innego forum - czasami moze byc w trakcie przepisu jakis tekst dziwny ;-)
no wiec cytuje dalej:
INSTRUKCJE JAK I INNE INFORMACJE:
Je¿eli chcemy "zgubiæ" du¿o kg, musimy bardzo konsekwentnie przestrzegac okreslonych regul. Najwazniejsze jest to zeby spozywac potrawy skladajace sie z produktow zawierajace tylko dobre weglowodany i nie laczyc ich z tluszczami. Przejzysty jadlospis moze okazac sie bardzo pomocny. Proponujemy zestawy dan na pierwsze 6 tyg. odzywiania sie zgodnego z zasadami Metody. Jesli chodzi o sniadania i lekkie obiady dajemy kilka ogolnych wskazowek. Dania kolacyjne zostaly szczegolowo opracowane i opatrzone odnosnikami do przepisow.
¦NIADANIE: OWOCE Jezeli lubia panstwo owoce i soki owocowe, dobrze jest zjesc pomarancze albo wypic szklanke swezego soku z pomarnczy lub grejpfruta na pol godz. przed posilkiem. Mozna rowniez zjesc jablko, kiwi lub inne swieze owoce.Dopiero po pol godzinie powinno sie spozyc sniadanie. Jezeli wolicie jesc owoce o innejporze to koniecznie nalezy je spozywac na czczo: 3 godz. po posilku weglowodanowym lub 4 godz. po posilku tlustym. Po zjedzeniu owocow nalezy odczekac pol godz. zanim znowu cos zjemy.
* decydujac sie na sniadanie weglowodanowe, zaleznie od osobistych preferencji, mamy do wyboru nastepujace mozliwosci: - Chleb z maki z pelnego przemialu (pelnowartosciowy) - ewentualnie grzanki - z dzemem bez cukru lub jezeli bardziej wolimy slone potrawy z odsaczonym twarozkiem ziolowym. - chudy twarog, chude mleko, chudy jogurt z ziarnami lub muesli, ale bez cukru czy miodu, dodatkiem lyzeczki deserowej dzemu bez cukru. Pijemy kawe bez kofeiny lub herbate.
* decydujac sie na sniadanie tluste, mozna wybrac posilek sporzadzony na przyklad ze smazonych lub gotowanych jaj, sera i szynki(do wyboru), ale bez chleba, ktory mozna zastapic salata, pomidorem, ogorkiem, selerem naciowym i/lub pieczarkami. Jezeli chcemy "zgubic" duo kg lepiej zrezygnowac z owocow i soku owocowego przed sniadaniem. Nawet niewielka ilosc cukru (z owocow) moze spowodowac, ze trzustka zacznie produkowac insuline. UWAGA TYCH SNIADAN NIE POWINNO SIE ZJADAC CZESCIEJ NIZ 2 RAZY W TYGODNIU.
LEKKI OBIAD:
* potrawy weglowodanowe ni roznia sie wiele od sniadania. Bardzo smaczne sa np. kanapki ze slonym twarozkiem ziolowym i plasterkiem pomidora, zapieczone w tosterze.
* W przypadku zecydowania sie na posilek tlusty, najwiecej propozycji znajdziemy w rozdzialach salatki, gorace zakski i zimne zakaski. Salate lub inne surowe warzywa mozna polaczyc z porcja sera lub chudej wedliny czy chudego miesa. Moze to byc gotowany lub pieczony kurczak, surowa lub gotowana szynka, mieso wedzone (rostbeef). Omlet ziolowy z szynka i serem lub jaja sadzone z salata sa jak najbardziej dozwolone.
Nalezy pamietac ze posilki musza byc urozmaicone. Dotyczy to zarowno doboru warzyw jak i miesa czy nabialu. Radzimy aby tluste posilki byly poprzedzaneprzynajmniej jednym posilkiem welowodanowym. Jezeli sniadanie i lekki obiad beda skladac z potraw weglowodanowych to niezbedne proporcje zostana zachowane. Montignac radzi aby w fazie I spozywac cieply posilek weglowodanowy 2 lub 3 razy w tygodniu. W tym okresie trzeba ograniczyc picie alkoholu do jednego kieliszka wina podczas glownego posilku. Deser w fazie I sklada sie glownie z sera z salata, surowek lub odsaczonego nabialu. Po posilku weglowodanowym jedzenie sera jest oczywiscie zabronione. Mozemy jesc jedynie chudy twarog albo jogurt z dzemem bez cukru lub owocami jagodowymi.
ALATKI
SZPROTKI WEDZONE Z SALATA: (dla 2 osob)
SKLADNIKI: 16 wedzonych szprotek 50g salaty (lub roszponki), umytej i odwirowanej 1/4 ogorka pokrojonego na cienkie plasterki 2 lodygi selera naciowego, pokrojonego w bardzo cienkie paski lyzka szczypiorku drobno posiekanego lyzka drobno posiekanej pietruszki
DRESSING: lyzka majonezu (wg. przepisu ktory podalam wczesniej) lyzeczka soku z cytryny
wymieszac dobrze skladniki dressingu W salaterce wymieszac delikatnie plasterki ogorka z selerem, szczypiorkiem i pietruszka. Calosc polacdressingiem Na koniec polaczyc z salata lub roszponka i nalozyc porcje salatki na talerze, a na niej ulozyc szprotki
SALATKA Z TUNCZYKA Z BIALA KAPUSTA (dla 2 osob)
Biala kapusta (podobnie jak papryka i dymka) wymaga czasu (ponad 2 godz.) w ciagu ktorego nabierze miekkosci a nastepnie przez godzine musi nabierac smaku po polaczeniu z innymi skladnikami. Trzeba wiec przeznaczyc co najmniej 3 godz. na przygotowanie. Proces ten mozna skrocic parzac kapuste wrzaca woda.
SKLADNIKI: 300 g bialej kapusty bardzo drobno poszatkowanej 1/4 papryki pokrojonej w bardzo mala kostke 2 dymki pokrojone w cieniutkie talarki 1/4 lyzeczki kminku pieprz i sol 100g tunczyka odcedzonego lyzeczka drobno posikanej natki pietruszki i/lub kolendry
DRESSING: lyzka bialego octu lub soku z cytryny 3 lyzki oliwy z oliwek
DEKORACJA: 2 duze cykorie kilka listkow natki pietruszki/kolendry
Kapuste, papryke, dymke i kminek wlozyc do miski i posypac pieprzem i sola. Zrobic dressing i polac nim salatke. Naczynie z salatka (przykryta) odstawicw chlodne miejsce (do lodowki) i pozostawic na 2 godz. zeby nabrala smaku. Dressing spowoduje ze kapusta bardziej zmieknie. Na godz. przed podaniem do salatki dodac tunczyka i posiekana natke pietruszki i/lub kolendry Na srodek talerza nalozyc salatke i przyozdobic ja wokol listkami cykorii. Calosc posypac reszta posikanych listkow pietruszki i/lub kolendry. Salatke mozna jesc jak kanapke, na listkach cykorii.
w fazie II mozna dodac do dressingu lyzeczke musztardy.
SALATKA Z WEDZONEGO PSTRAGA LOSOSIOWEGO Z KOPREM WLOSKIM (dla 4 osob)
Do wedzenia pstraga lososiowego w domu potrzebny jest specjalny piecyk. Wymaga to takze nieco uwagi i czasu. Wedzona rybe mozn oczywiscie poprostu kupic. Na osobe trzeba liczyc od 100 do 150 g ryby. Koper wloski nalezy conajmniej godz. marynowac w dressingu aby stal sie miekki i nabral smaku. Pstrag lososiowy nadaje sie swietnie do wedzenia tuz przed spozyciem w piecyku lub jednorazowym woreczku do wedzenia. Obie te rzeczy mozna kupic w specjalistycznych sklepach. Do piecyka potrzebne jest zrodlo ciepla. Najlepiej wedzic w ogrodzie lub na balkonie na gazowej maszynce turystycznej. Przygotowac piecyk wg. instrucji obslugi. Rybe dobrze osuszyc posypac gruba sola morska do srodka wlozyc galazke rozmarynu lub szalwi i polozycrybe na ruszcie w piecyku. Czas wedzenia zalezy od grubosci i wagi produktu ktory wedzimy. Przy duzym pstragu losoiowym trzeba przewidziec pol godz. na kazde 500 g ryby.
SKLADNIKI: duzy pstrag lososiowy lub 2 male lyzka grubej soli morskiej galazka rozmarynu galazka szalwi
SALATKA: 2 zdrowe bulwy kopru wloskiego z zielenina, umyte i osuszone ser parmezan w kawalku (ok 75g) 2 lyzki kaparow, odsaczonych
DRESSING: cytryna dobrze umyta 1dl oliwy z oliwek sol i pieprz
DEKORACJA:
kilka galazek zieleniny z bulwy kopru wloskiego
Zaczynamy od przygotowania dressingu. Zetrzec na tarce slorke cytrynowa, wymieszac ja w naczyniu z oliwa i 3 lyzkami soku z cytryny Bulwe kopru wloskiego przekroic najpierw wzdluz a nastepnie pokroic polowki na cienkie paski. Koper wloski polaczyc z dressingiem i odstawic na godz. zeby nabral smaku, po tym czasie ulozyc go na talerzach. Przed podaniem ozdobic potrawe wiorkami parmezanu kaparami i drobno posiekana zielenina z bulwy kopru. Rybe wyjac z piecykado wedzenia usunac skore i osci. Do salatki z kopru wloskiego podawac porcje psrtaga.
CARPACCIO Z SZYNKI PARMENSKIEJ I KALAREPY (dla 2 oob)
SKLADNIKI: 100 g salaty lodowej poszatkowanej na bardzo cienkie paseczki mala (bardzo mloda) kalarepa 50 g szynki parmenskiej ser parmezan lub pecorino w kawalku (ok. 50 g) kilka listkow miety
DRESSING: 3 lyzki oliwy z oliwek lyzka soku z cytryny pieprz i sol
Na talerzach ulozyc salate lodowa. Kalarepe obrac i pokroic w cieniutkie plasterki (za pomoca specjalnego noza lub obieraczki). Plasterki ulozyc w postaci "rybiej luski" na salacie lodowej. Szynke parmenskapokroic w waskie paseczki i ulozyc je na brzegach salaty. Za pomoca specjalnego noza przygotowac wiorki z parmezanu lub pecorino i posypac na plasterki kalarepy. Wymiszac dokladniedkladniki dodressingu, polac nim kalarepe i ozdobic danie kilkoma listkami miety.
CARPACCIO Z SZYNKI PARMENSKIEJ I CUKINII
osoby nie lubiace kalarepy moga przyrzadzic smaczny wariant tego dania zastepujac kalarepe cienkimi plasterkami cukinii.
WEDZONA PIERS Z KURCZAKA Z SALATKA Z CYKORII (dla 2 osob)
SKLADNIKI: 150 g wedzonej piersi z kurczaka, pokrojonej w cienkie plasterki 3 cykorie pokrojone w podluzne paski 1/4 papryki pokrojonej w paski 2 pomidory pokrojone w podluzne paski lyzka drobno posiekanego szczypiorku lyzka drobno posiekanej natki pietruszki
DRESSING: lyzka soku z limonek 2 lyzki oliwy z oliwek lyzka kwasniej smietany pieprz
Plasterki kurczaka poukladac na talerzach nadajac calosci ksztalt okregu lub gwiazdy. W salaterce wymieszac lekko cykorie, papryke, pomidory, szczypiorek i pietruszke. Wymieszac skladniki do dressingu aby otrzymac gladki sos. Polac nim ostroznie salate i nalozyc ja na talerze, posrodku plasterkow kurczaka. Podawac natychmiast. Cykoria w polaczeniu z dressingiem robi sie gorzka
Kurczak po chinsku
Potrzebne jest:
- 60 dag piersi kurczaka - 3 zabki czosnku - lyzeczka imbiru - seler naciowy w ilosciach jakie uwazasz za stosowne (ja daje trzy kawalki, a w przepisie jest duzo wiecej) - 2 cebule - 2 pomidory - ½ szklanki smietany (ja daje jogurt naturalny z kopiasta lyzka smietany i jest wystarczajace) - 1/3 szklanki bulionu z kostki - 6 lyzek masla - 2 lyzeczki curry - ½ lyzeczki papryki - sol
Czosnek nalezy obrac, przecisnac przez praske. Piersi kurczaka oplukac, osuszyc, pokroic w kostke, wymieszac z czosnkiem, sola i imbirem. Cebule obrac, pokroic w kostke. Lodygi selera umyc, pokroic w platerki. Pomidory sparzyc, zdjac skorki, pokroic w kostke. Na patelni roztopic 4 lyzki masla. Wlozyc kawalki miesa, smazyc okolo 8 minut, az sie zrumienia ze wszystkich stron. Pozstale maslo stopic na drugiej patelni, wrzucic cebule i seler, przesmazyc az do zeszklenia. Dodac pomidory, wymieszac. Przyprawic sola. Dusic 5 minut. Smietane wymieszac z bulionem, curry i papryka, wlac do warzyw. Dodac mieso, dusic na malym ogniu 15 minut. Znajac zycie, musisz uwazac zeby sie nie przypalilo i jezeli potrzeba to dolej troszke wiecej wody w czasie duszenia (w zaleznosci ile chcesz i potrzebujesz plynu – sosu)
Najsmaczniejszy ten kurczak jest chyba z ryzem. Ja wedlug Montignaca podaje go z makaronem sojowym i tez jest pyszne.
Broku³y z pieczarkami au gratin
500 g ró¿yczek broku³ów (mo¿e byæ kalafior) 15 ml (1 ³y¿ka) oliwy z oliwek 1 posiekany z±bek czosnku (mo¿na wiêcej jak kto¶ lubi) 250 g pokrojonych pieczarek 4 jajka 600 ml mleka lub mleka rozcieñczonego wod± sól i pieprz 50-75 g tartego sera, najlepiej cheddara
1. Nagrzaæ piekarnik do 200 st.C 2. Broku³y gotowaæ na parze 5-7 minut. 3. Rozgrzaæ oliwê, w³o¿yæ czosnek i pieczarki (u¿yæ soli), smazyæ na ma³ym ogniu ok 5 minut. 4. Wymieszaæ z broku³ami, prze³o¿yæ do wysmarowanego, ¿aroodpornego naczynia (tak by nie by³o pe³ne) 5. Jajka ubiæ (dodaæ przyprawy), wlaæ mleko , wymieszaæ (nie ubijaæ) 6. Polaæ warzywa, posypaæ tartym serem i piec 45 minut - a¿ jajka siê zetn±.
leczo
2 papryki 4 cebule 2 z±bki czosnku 1 cukinia lub dwie ma³e 5 pomidorów dojrza³ych olej do sma¿enia (ja u¿ywam z pestek winogron) sól, pieprz do smaku opcjonalnie kilka jaj
cebulê pokroiæ w talarki lub pó³talarki i podsma¿yæ dorzuciæ czosnek pokrojony w plasterki, paprykê pokroiæ w paski i lekko podsma¿yæ, zmieszaæ razem, nastêpnie podsma¿yæ cukiniê pokrojon± w gruba¶n± kostkê nastêpnie dodaæ do cebuli i papryki (nie sma¿yæ za d³ugo), pomidory obraæ ze skórki pokroiæ w æwiartki rozpra¿yæ na patelni i dorzuciæ do reszty - wymieszaæ wszystko razem a nastêpnie chwilkê poddusiæ dodaæ przyprawy do smaku. Mo¿na wbiæ jajka ale ja wolê samo leczo.
Wolowina w curry
Potrzebne jest:
- 500-600 g chudej wolowiny pokrojonej na male kwadraty - pieprz i sol
Przyprawy: - lyzka octu winnego - 3 lyzki przyprwy curry - 3 duze zabki czosnku zmiazdzonego lub przecisnietego przez praske - kawalek startego korzenia imbiru lub ½ lyzeczki w proszku - lisc laurowy, pokruszony - 2 nasionka kardamonu, obrane (ja nie dodaje bo nigdy nie wiem co to jest po angielsku) - pieprz cayenne
- 2 lyzki masla - 2 cebule pokrojone w drobna kostke - zielona papryka pokrojona w krazki - szklanka naturalnego jogurty - lyzka soku z cytryny - 200 g zblanszowanej fasolki szparagowej - 2 lyzki drobno posiekanej kolendry lub natki pietruszki
Mieso oproszyc sola i pieprzem. Przyprawy wymieszac w duzym naczyniu z octem winnym. Dodac kawalki miesa i dokladnie wymieszac z mieszanka przypraw. Mieso odstawic na 2 godziny, aby nabralo smaku. W naczyniu rozgrzac maslo i zeszklic w nim cebule. Dodac ostra papryczke i pokrojone mieso. Podsmazyc do czasu, az mieso nabierze koloru, a plyn wyparuje. Wlac jogurt i sok z cytryny. Dusic pod przykryciem okolo 1 i pol na malym ogniu, mieso musi byc miekkie po prostu. Pod koniec dodac fasolke i poddusic jeszcze chwile. W czasie gotowania nalezy kontrolowac ilosc plynu, zeby sie przypadkiem nic nie przypalilo. W razie potrzeby podlac troszke woda. Wedlug Montignaca mozna takie danie jadac na przyklad z makaronem sojowym. W innych przypadkach polecam ryz.
BAKLAZAN ZAPIEKANY Z POMIDORAMI
Porcje: 6
Potrzebne jest: - 2 duze baklazany - ¼ szklanki oliwy - 2 duze cebule, posiekane - 1 lyzczeka mielonego kminku rzymskiego - 1 szklanka dobrego bialego wina - 800 g pomidorow z puszki, rozgniecione - 2 zabki czosnku, przecisniete przez praske - 2 czerwone chilli, dorobno posiekane (dowolnie) - ½ szklanki (75g) rodzynkow - 3 lyzki posiekanej swiezej kolendry
1. Pokroic baklazany w poprzek na krazki o grubosci 2 cm. Ulozyc i grubo posolic. Odstawic na 20 minut. 2. W garnku rozgrzac 2 lyzki oliwy. Dac cebule i smazyc na srednim ogniu, az beda miekkie. Dodac kminek i smazyc mieszajac 1 minute. Wlac wino. Zagotowac, zmienjszyc ogien i gotowac 10 minut. Dodac czosnek, pomidory, chilli i rodzynki. Gototwac 5 minut, zdjac z ognia. Oplukac plastry baklazana, osuszyc w papierowym reczniku. Na duzej patelni rozgrzac reszte oliwy. Samzyc plastry baklazana na srednim ogniu 3-4 minuty. Osaczyc na papierowym reczniku. 3. Ukladac warstwy bklazana i pomidorow w zaroodporenym naczyniu, posypac kolendra. Zakonczyc warstwa baklazanow. Piec 30 minut. Podawac z makaronem.
Bez makaronu tez mozna zjesc ze smakiem.
Lea i Mateuszek
Lea - 29.11.2004 20:42
To ja, bruni ;-) hihihi
Dodam od siebie, po wysluchaniu kilku dysput o Montim - na pewno dostrzezesz sprzecznosci w tej metodzie, bo zmieniala sie ponoc z latami i s± rozne jej interpretacje (a nawet sprzecznosci w kiazkach samego guru). Problemy z interpretacja sptkac mozesz w przypadku jedzenia ryb, nabialu (jogurty, kefiry), pieczywa chropkiego (wg niektorych jest zbyt przetworzone, poddane obrobce termicznej i jako takie - niewskazane - Monti preferuje wszystko, co naturalne, nieprzetworzone i przygotowane w domku).
A jedna moja znajoma na Montim jadla tak:
-Najpierw szklanka soku owocowego (pomarañcza lub grapefruit) pó³ godziny przed ¶niadaniem, lub jaki¶ owoc na godzinê przed. W pierwszej fazie nie jest to wskazane ( jak rowniez dos³adzanie fruktoz±).
************** ¦NIADANIA ************************************************** *
-kanapka z pe³nego chlebka z odt³uszczonym serem, lub dzemem bez cukru, lub z gotowan± ryb± (tutaj sie spiera³y¶my z dziewczynami, czy mo¿na, ale ja wyszpera³am w ksi±¿ce, ze to dozwolone),
-jajecznica z cebulka, lub z pomidorem, lub z kie³baska, lub z fasolka, lub z innymi warzywami (to juz bez chlebka i nie czesciej niz raz w tygodniu), do tego ¶wierze warzywa: sa³ata, pomidor, papryka itp.
-omlecik z d¿emem bez cukru (produkcja wlasna wg. przepisu z ksi±¿ki),
-muesli z odt³uszczonym mlekiem lub jogurtem (ja to s³odzi³am fruktoz± lub ³y¿eczk± d¿emu bez cukru),
-ruloniki z szynki i sa³aty,
-sa³atki z surowych warzyw.
******************* OBIADY ************************************************** *****
-sa³atka z surowych warzyw + kawa³ek miesa lub ryby (gotowane, pieczone w folii z zio³ami) + porcja gotowanych warzyw (fasolka szparagowa, kalafior, broku³, kalarepka), makaron sojowy, lub soja gotowana, zio³owa herbata bez cukru i/lub kawusia bez kofeiny,
-omlet z warzywami i szynk± (moje ulubione danko) + surówka + co¶ do picia, j/w,
-sa³ata z warzywami i dowolnym serem, lub gotowanym miêsem, lub wêdzonym kurczakiem, lub z jajkiem,
-jajka sadzone a'la maison (czyli po domowemu ) z sa³at±,
-makaron al'dente (razowy lub spaghetti) z oliwa z oliwek, bazyli±, lub z ulubionymi warzywami,
-risotto z dzikiego lub nieoczyszczanego ryzu, z grzybami
-fasolka po bretoñsku bez wêdliny,
-wszelkie zupy warzywne, niezabielane (bez marchewki, buraków i ziemniaków).
******************* KOLACJE ************************************************** ***
-¶led¼ lub sa³atka z tuñczyka, lub ryba z grilla, lub wêdzona ryba (makrela, szprotki) z sa³atk±,
-zupa z soczewicy (cebulowa, z kalarepki itp), z chlebem pe³nym ob³o¿onym odt³uszczonym serem i pomidorem z bazyli±,
-faszerowana papryka, jakas sa³atka,
-mozarella z pomidorami i z bazyli±, do tego np. zupa z soczewicy,
-wêdzony kurczak z sa³at± lub cykori±,
-gotowane warzywa (np. fasolka szparagowa lub kalafior) z ¿ó³tym serem o ni¿szej zawarto¶ci t³uszczu,
No dobra, g³odna sie zrobilam... [img]/images/forum/icons/wink.gif[/img]
Lea i Mateuszek
vieta - 29.11.2004 22:09
zajrzyj na blog dziewczyny która rewelacyjnie uk³ada sobie menu. Jest na diecie Montiego i niesamowicie du¿o ju¿ schud³a. Ma tam ¶wietne przepisy. Oprócz tego ma niesamowice du¿± wiedzê nt.od¿ywiania wg.zasad montiego. Polecam. <a target="_blank" href=http://www.waage.blog.pl>www.waage.blog.pl</a> Ma ona tam te¿ masê linków.
Julcia
gosiagr - 29.11.2004 23:07
http://montignac.miniportal.pl/forum/index.php poszpera³am na tej stronie tam jest duzo przepisów,powodzenia
Gosia i Micha³ek 26.05.2004
bruni - 29.11.2004 23:57
Jezuniu, dzieki. Kiedy ja to przeczytaaaaaaammm???????????
Za du¿o tego!!!! To ja juz dziekuje, nie jestem g³odna... Ech...
Na jutro na sniadanie mam jogurt (danone b/cukru ) i musli... jab³ko albo pumpernikla z serem bia³ym... ja ju¿ sama nie wiem... Nie wiem o co chodzi ze sniadanie t³ustym i weglowodanowym, czy ja moge to ³aczyc??? tzn. czesc ze sniadania jednego i czesc z drugiego?
ok, wlasnie popatrzylam na bloga, jestem nieco oswiecona, dzieki vieta:)
no có¿, s³uchajcie, to nie ¿adna dieta to istne obzarstwo!!!! jak mozna wtrzasnac na kolacje 1/4 kalafiora, dwa serki wiejskie i co¶ tam jeszcze? ja bym wysiadla:)))) hurraaaa :) nie dosc ze bede zdrowa to i nie utyje a bede ¿rec za 3:)
zrobilam dzi¶ zakupy.... tuñczyka, cytryny, musli, kasze gryczan±, oliwe z olwiek (czy oliwki tez moge jesc??) chude jogurty, jaja, pumpernikiel.... ca³y koszyk:) teraz biore sie do jedzenia, tzn. jutro:)
(jak widac po swojemu sobie nieco jem)
Bruni i Filipek 19mcy!
vieta - 30.11.2004 12:39
¶wietnie ¿e Ci siê spodoba³o[img]/images/forum/icons/smile.gif[/img] Simonka-w³a¶cicielka tego bloga ¶wietnie komponuje swoje posi³ki, du¿o siê je ale przede wszystkim inaczej. Dla mnie jest ona wzorem. musia³aby¶ poczytaæ, ona na swej stronce ma o montim du¿o wiadomo¶ci. to jest jej druga stronka-tam s± wiadomo¶ci odno¶nie od¿ywiania wg.montiego. <a target="_blank" href=http://bonbon.blog.pl/>http://bonbon.blog.pl/</a>
Julcia
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plslaveofficial.keep.pl
|
|
Pokrewne |
"cowboy,mama,i,cowboy,corka.php">Cowboy mama i cowboy córka :)
"ile,planujecie,karmic,karmicie,karmilyscie.php">ile planujecie karmiæ/karmicie/karmi³y¶cie piersi±
"tempo,rozwoju,a,sposob,karmienia,cos,oprocz.php">Tempo rozwoju a sposób karmienia (co¶ oprócz cyca)
"czy,mozna,na,cellulit,krem,z,kofeina,jesli.php">czy mozna na cellulit krem z kofeina jesli karmie
"jak,dlugo,trwa,karmienie,waszych,pociech.php">Jak d³ugo trwa karmienie Waszych pociech?
"karmienie,drugiego,malucha,przy,pierwszym.php">Karmienie drugiego malucha przy pierwszym
"pomozcie,mi,opory,psychiczne,przed,karmieniem.php">pomozcie mi - opory psychiczne przed karmieniem
"jak,zakonczyc,lub,ograniczyc,nocne,karmienia.php">Jak zakoñczyæ lub ograniczyæ nocne karmienia
"chyba,powoli,konczy,sie,karmienie.php">Chyba powoli koñczy siê karmienie....
"sens,dyskusji,o,sposobie,karmienia.php">sens dyskusji o sposobie karmienia
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plepicusfuror.xlx.pl
. : : . |
|