gofry - proszę o przepis
kasiex - 05.01.2008 08:32
gofry - proszę o przepis
potrzebuję pilnie sprawdzonego przepisu na gofry obiecałam kubie, że dziś będziemy robić i chciałabym, żeby wyszły puszne :p czekam z nadzieją :D:D:D
daga28 - 05.01.2008 08:59
Ależ proszę bardzo :) Ja uważam, ze najsmaczniejsze są gofry holenderskie i robię je wg takiego przepisu: 300g mąki 0,5 l mleka 75 g cukru pudru szczypta soli 100g masła 2 jajka 15 g proszku do pieczenia
Masło topię, żeby się lepiej rozprowadziło, mieszam to wszystko. Przed pierwszymi goframi smaruję gofrownicę (a raczej te dwie płyty grzejne). I wsio :) Smacznego
Reno - 05.01.2008 10:26
A ja polecam takie, są najlepsze (Aniah, poprzyj mnie!):
Składniki: - 0,5 kg mąki, - 2 jajka, - 1/2 szklanki cukru (lub mniej, będą słodkie), - 1/3 kostki margaryny do pieczenia (wrażliwi mogą dodać masło), - 2 łyżeczki proszku do pieczenia, - woda.
Jak przyrządzić? Zaczynamy od stopienia margaryny i zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, żółtka, cukier. Dodajemy 1-2 szklanki wody ( zwykłą, zimną, można dodać mineralną, nawet gazowaną). Dodajemy zimną margarynę. Miksujemy. Wody należy dodać tyle aby ciasto było jak gęsta śmietana. Na końcu dodajemy ubite białka i już bardzo delikatnie mieszamy łyżką. Rozgrzewamy gofrownicę a ciasto w tym czasie oddycha. Po jakiś 3-5 min. smaruję gofrownicę pędzelkiem zmoczonym w oleju, nie będzie się lepić. Wiem, że gofrownica jest z teflonu, ale te pierwsze są juz lepsze. Ciasto wylewam małą chochelką na całą foremkę.
Potrzebne przybory: Gofrownica, mikser lub ubijaczka i silne rece.
Jak podawać? Nie ma znaczenia, szybko znika.
Uwagi: Ważne. Gofry po upieczeniu powinny, chwilkę ostygnąć. Nie wolno ich jednak kłaść, najlepiej oprzeć o ceoś. Kiedyś wykorzystywałam do tego kratkę z piekarnika, dzisiaj mam już taki stojak na tosty.
Wzięłam je stąd: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=2434
Reno - 05.01.2008 10:27
Daga, a Twoje są chrupiące? Chyba spróbuję. Chociaż zawsze z innych przepisów wychodzą mi gumowate :(.
daga28 - 05.01.2008 10:43
O z tego przepisu, albo podobnego też robiłam. Moje są chrupiące, zwłaszcza jak się je wtrynia świeżo zrobione ;), słusznie napisałaś, ze trzeba je ustawiać pionowo, zeby trochę odparowały. Ale... najbardziej chrupiące jakie jadłam są robione w ogóle bez mleka tylko właśnie z gazowaną wodą mineralną. Bardzo lekkie, chrupiące aż za bardzo, ale moja dziatwa woli te tradycyjne, więc tamte robiłam tylko raz. No... i moja słabo-silna wola strasznie mi się teraz daje we znaki haha.
aniah13 - 05.01.2008 14:20
popieram! najlepsze gofry jakie robilam - wszystkie inne sa jak guma :)
kasiex - 05.01.2008 16:10
jak długo należy je smażyć?? zabieram się do roboty :D
aniah13 - 05.01.2008 16:46
ja po prostu zagladam do gofrownicy po ok 2-3 minutach i sprawdzam jaki maja kolor.
kasiex - 05.01.2008 16:50
ok, to jest mój debiut, stąd takie głupie pytania :D
kasiex - 05.01.2008 18:20
dzięx Reno za przepis, wyszły pyszniaste!!
majowamama - 06.01.2008 14:07
Cytat:
Napisał Reno
Daga, a Twoje są chrupiące? Chyba spróbuję. Chociaż zawsze z innych przepisów wychodzą mi gumowate :(.
Tu dużą rolę odgrywa gofrownica. Te z termostatem maja tendencjedo zaparzania ciasta. Mam taką dwudziestoletnią już, z której zawsze wychodzą chrupiące. W nowej z tych samych przepisów wychodzi guma, no, ale ona wyłącza się po osiągnięciu pewnej temperatury, po czym znowu się włącza.
agat79 - 06.01.2008 21:55
Cytat:
Napisał kasiex
dzięx Reno za przepis, wyszły pyszniaste!!
Ja podgladnelam, dzisiaj tez zrobilam i sa przeeeeeepyyyszne!!! Takie jak w budach mozna kupic!! Super- to tak w ramach odchudzania ;-))
kulki - 07.01.2008 16:10
Cytat:
Napisał Reno
Chociaż zawsze z innych przepisów wychodzą mi gumowate :(.
Jakie cudne zdjęcie :) Stojak na gofry? A gdzie kupiłaś?
Mi też zawsze wychodzą gumowate, dużo zależy chyba też od gofrownicy, żeby miała głębokie wcięcia. Dziewczyny pochwalcie się, jakie macie gofrownice? Ja mam Tefala jestem w miarę zadowolona, chociaż nie do końca.
Reno - 08.01.2008 11:04
Cytat:
Napisał kulki
Jakie cudne zdjęcie :) Stojak na gofry? A gdzie kupiłaś?
Mi też zawsze wychodzą gumowate, dużo zależy chyba też od gofrownicy, żeby miała głębokie wcięcia. Dziewczyny pochwalcie się, jakie macie gofrownice? Ja mam Tefala jestem w miarę zadowolona, chociaż nie do końca.
Dziękuję :). Nie, ja nie mam stojaka, po prostu żywcem skopiowałam przepis z portalu i autorka ma. Ja opieram o co się da. Mam najbadziewniejszą z badziewnych gofrownic Tesco, mocy ma chyba 700 W. Ponoć im więcej mocy tym lepsze gofry. Albo chodzi o ten termostat. W każdym razie z tego przepisu wychodzą mi całkiem, całkiem, z innych - guma.
aniah13 - 08.01.2008 11:40
ja ma gofrownice kupiona w jakims supermarkecie za 10 € - no name. jestem zadowolona.
Mama_Dawidka - 08.01.2008 12:38
ciasto nalesnikowe ale nieco gęstsze ot cały przepis :)
laura1 - 29.09.2008 02:08
CHRUPIACE GOFRY nie wierzylam ze moga takie wyjsc w domu ale udalo sie, ciasto wychodzi geste, gofry mysza dlugo sie piec po wyciagnieciu z gofrownicy postawic na chwile w pionie Skladniki na okolo 8 gofrow
• 1/2 kostki masla
• 2 lyzki cukru pudru
• 2 jajka
• 2 szklanki maki
• 1 szklanka mleka . 3/4 szklanki wody
• 15 g. proszku do pieczenia
• szczypta soli
Etapy przygotowania
1. Maslo roztopic w kapieli wodnej.
2. Dodac reszte skladników.
3. Piec w gofrownicy po ok. 5 min.
viccy - 01.10.2008 08:51
Cytat:
Napisał Reno
A ja polecam takie, są najlepsze (Aniah, poprzyj mnie!):
Składniki: - 0,5 kg mąki, - 2 jajka, - 1/2 szklanki cukru (lub mniej, będą słodkie), - 1/3 kostki margaryny do pieczenia (wrażliwi mogą dodać masło), - 2 łyżeczki proszku do pieczenia, - woda.
Jak przyrządzić? Zaczynamy od stopienia margaryny i zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, żółtka, cukier. Dodajemy 1-2 szklanki wody ( zwykłą, zimną, można dodać mineralną, nawet gazowaną). Dodajemy zimną margarynę. Miksujemy. Wody należy dodać tyle aby ciasto było jak gęsta śmietana. Na końcu dodajemy ubite białka i już bardzo delikatnie mieszamy łyżką. Rozgrzewamy gofrownicę a ciasto w tym czasie oddycha. Po jakiś 3-5 min. smaruję gofrownicę pędzelkiem zmoczonym w oleju, nie będzie się lepić. Wiem, że gofrownica jest z teflonu, ale te pierwsze są juz lepsze. Ciasto wylewam małą chochelką na całą foremkę.
Potrzebne przybory: Gofrownica, mikser lub ubijaczka i silne rece.
Jak podawać? Nie ma znaczenia, szybko znika.
Uwagi: Ważne. Gofry po upieczeniu powinny, chwilkę ostygnąć. Nie wolno ich jednak kłaść, najlepiej oprzeć o ceoś. Kiedyś wykorzystywałam do tego kratkę z piekarnika, dzisiaj mam już taki stojak na tosty.
Wzięłam je stąd: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=2434
Jakie PYSZNE są gofry z tego przepisu, mniam. Wczoraj zrobiłam! Do tej pory robiłam z ciasta naleśnikowego, ale były takie niefajne, wiec nie byłam ich fanką i pomimo, że gofrownicę mam od 5 lat to je rzadko robiłam, aż do wczoraj...... Dodam tylko, że 2 tyg. temu na wakacjach nad morzem płaciłam za jednego 5 zł (suchego oczywiście, bo wypasionego to 2 razy tyle), a teraz równie smaczne mam prawie za darmo z tego przepisu! Juhu. Dzięki dziewczyny!
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plslaveofficial.keep.pl
|
|
Pokrewne |
"cowboy,mama,i,cowboy,corka.php">Cowboy mama i cowboy córka :)
"ile,planujecie,karmic,karmicie,karmilyscie.php">ile planujecie karmić/karmicie/karmiłyście piersią
"tempo,rozwoju,a,sposob,karmienia,cos,oprocz.php">Tempo rozwoju a sposób karmienia (coś oprócz cyca)
"czy,mozna,na,cellulit,krem,z,kofeina,jesli.php">czy mozna na cellulit krem z kofeina jesli karmie
"jak,dlugo,trwa,karmienie,waszych,pociech.php">Jak długo trwa karmienie Waszych pociech?
"karmienie,drugiego,malucha,przy,pierwszym.php">Karmienie drugiego malucha przy pierwszym
"pomozcie,mi,opory,psychiczne,przed,karmieniem.php">pomozcie mi - opory psychiczne przed karmieniem
"jak,zakonczyc,lub,ograniczyc,nocne,karmienia.php">Jak zakończyć lub ograniczyć nocne karmienia
"chyba,powoli,konczy,sie,karmienie.php">Chyba powoli kończy się karmienie....
"sens,dyskusji,o,sposobie,karmienia.php">sens dyskusji o sposobie karmienia
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plepicusfuror.xlx.pl
. : : . |
|