ďťż
Strona główna
 
gofry - proszę o przepis



kasiex - 05.01.2008 08:32
gofry - proszę o przepis
  potrzebuję pilnie sprawdzonego przepisu na gofry
obiecałam kubie, że dziś będziemy robić i chciałabym, żeby wyszły puszne :p
czekam z nadzieją :D:D:D




daga28 - 05.01.2008 08:59
Ależ proszę bardzo :)
Ja uważam, ze najsmaczniejsze są gofry holenderskie i robię je wg takiego przepisu:
300g mąki
0,5 l mleka
75 g cukru pudru
szczypta soli
100g masła
2 jajka
15 g proszku do pieczenia

Masło topię, żeby się lepiej rozprowadziło, mieszam to wszystko. Przed pierwszymi goframi smaruję gofrownicę (a raczej te dwie płyty grzejne). I wsio :)
Smacznego



Reno - 05.01.2008 10:26
A ja polecam takie, są najlepsze (Aniah, poprzyj mnie!):

Składniki:
- 0,5 kg mąki,
- 2 jajka,
- 1/2 szklanki cukru (lub mniej, będą słodkie),
- 1/3 kostki margaryny do pieczenia (wrażliwi mogą dodać masło),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- woda.


Jak przyrządzić?
Zaczynamy od stopienia margaryny i zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, żółtka, cukier. Dodajemy 1-2 szklanki wody ( zwykłą, zimną, można dodać mineralną, nawet gazowaną). Dodajemy zimną margarynę. Miksujemy. Wody należy dodać tyle aby ciasto było jak gęsta śmietana. Na końcu dodajemy ubite białka i już bardzo delikatnie mieszamy łyżką. Rozgrzewamy gofrownicę a ciasto w tym czasie oddycha. Po jakiś 3-5 min. smaruję gofrownicę pędzelkiem zmoczonym w oleju, nie będzie się lepić. Wiem, że gofrownica jest z teflonu, ale te pierwsze są juz lepsze. Ciasto wylewam małą chochelką na całą foremkę.

Potrzebne przybory:
Gofrownica, mikser lub ubijaczka i silne rece.

Jak podawać?
Nie ma znaczenia, szybko znika.

Uwagi:
Ważne. Gofry po upieczeniu powinny, chwilkę ostygnąć. Nie wolno ich jednak kłaść, najlepiej oprzeć o ceoś. Kiedyś wykorzystywałam do tego kratkę z piekarnika, dzisiaj mam już taki stojak na tosty.

Wzięłam je stąd: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=2434



Reno - 05.01.2008 10:27
Daga, a Twoje są chrupiące? Chyba spróbuję. Chociaż zawsze z innych przepisów wychodzą mi gumowate :(.




daga28 - 05.01.2008 10:43
O z tego przepisu, albo podobnego też robiłam.
Moje są chrupiące, zwłaszcza jak się je wtrynia świeżo zrobione ;), słusznie napisałaś, ze trzeba je ustawiać pionowo, zeby trochę odparowały.
Ale... najbardziej chrupiące jakie jadłam są robione w ogóle bez mleka tylko właśnie z gazowaną wodą mineralną. Bardzo lekkie, chrupiące aż za bardzo, ale moja dziatwa woli te tradycyjne, więc tamte robiłam tylko raz.
No... i moja słabo-silna wola strasznie mi się teraz daje we znaki haha.



aniah13 - 05.01.2008 14:20
popieram! najlepsze gofry jakie robilam - wszystkie inne sa jak guma :)



kasiex - 05.01.2008 16:10
jak długo należy je smażyć??
zabieram się do roboty :D



aniah13 - 05.01.2008 16:46
ja po prostu zagladam do gofrownicy po ok 2-3 minutach i sprawdzam jaki maja kolor.



kasiex - 05.01.2008 16:50
ok, to jest mój debiut, stąd takie głupie pytania :D



kasiex - 05.01.2008 18:20
dzięx Reno za przepis, wyszły pyszniaste!!



majowamama - 06.01.2008 14:07
Cytat:
Napisał Reno Daga, a Twoje są chrupiące? Chyba spróbuję. Chociaż zawsze z innych przepisów wychodzą mi gumowate :(. Tu dużą rolę odgrywa gofrownica. Te z termostatem maja tendencjedo zaparzania ciasta.
Mam taką dwudziestoletnią już, z której zawsze wychodzą chrupiące.
W nowej z tych samych przepisów wychodzi guma, no, ale ona wyłącza się po osiągnięciu pewnej temperatury, po czym znowu się włącza.



agat79 - 06.01.2008 21:55
Cytat:
Napisał kasiex dzięx Reno za przepis, wyszły pyszniaste!! Ja podgladnelam, dzisiaj tez zrobilam i sa przeeeeeepyyyszne!!! Takie jak w budach mozna kupic!! Super- to tak w ramach odchudzania ;-))



kulki - 07.01.2008 16:10
Cytat:
Napisał Reno Chociaż zawsze z innych przepisów wychodzą mi gumowate :(. Jakie cudne zdjęcie :)
Stojak na gofry? A gdzie kupiłaś?

Mi też zawsze wychodzą gumowate, dużo zależy chyba też od gofrownicy, żeby miała głębokie wcięcia. Dziewczyny pochwalcie się, jakie macie gofrownice? Ja mam Tefala jestem w miarę zadowolona, chociaż nie do końca.



Reno - 08.01.2008 11:04
Cytat:
Napisał kulki Jakie cudne zdjęcie :)
Stojak na gofry? A gdzie kupiłaś?

Mi też zawsze wychodzą gumowate, dużo zależy chyba też od gofrownicy, żeby miała głębokie wcięcia. Dziewczyny pochwalcie się, jakie macie gofrownice? Ja mam Tefala jestem w miarę zadowolona, chociaż nie do końca.
Dziękuję :).
Nie, ja nie mam stojaka, po prostu żywcem skopiowałam przepis z portalu i autorka ma. Ja opieram o co się da.
Mam najbadziewniejszą z badziewnych gofrownic Tesco, mocy ma chyba 700 W. Ponoć im więcej mocy tym lepsze gofry. Albo chodzi o ten termostat. W każdym razie z tego przepisu wychodzą mi całkiem, całkiem, z innych - guma.



aniah13 - 08.01.2008 11:40
ja ma gofrownice kupiona w jakims supermarkecie za 10 € - no name. jestem zadowolona.



Mama_Dawidka - 08.01.2008 12:38
ciasto nalesnikowe ale nieco gęstsze
ot cały przepis :)



laura1 - 29.09.2008 02:08
CHRUPIACE GOFRY
nie wierzylam ze moga takie wyjsc w domu ale udalo sie, ciasto wychodzi geste, gofry mysza dlugo sie piec
po wyciagnieciu z gofrownicy postawic na chwile w pionie
Skladniki na okolo 8 gofrow

• 1/2 kostki masla

• 2 lyzki cukru pudru

• 2 jajka

• 2 szklanki maki

• 1 szklanka mleka
. 3/4 szklanki wody

• 15 g. proszku do pieczenia

• szczypta soli

Etapy przygotowania

1. Maslo roztopic w kapieli wodnej.

2. Dodac reszte skladników.

3. Piec w gofrownicy po ok. 5 min.



viccy - 01.10.2008 08:51
Cytat:
Napisał Reno A ja polecam takie, są najlepsze (Aniah, poprzyj mnie!):

Składniki:
- 0,5 kg mąki,
- 2 jajka,
- 1/2 szklanki cukru (lub mniej, będą słodkie),
- 1/3 kostki margaryny do pieczenia (wrażliwi mogą dodać masło),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- woda.


Jak przyrządzić?
Zaczynamy od stopienia margaryny i zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, żółtka, cukier. Dodajemy 1-2 szklanki wody ( zwykłą, zimną, można dodać mineralną, nawet gazowaną). Dodajemy zimną margarynę. Miksujemy. Wody należy dodać tyle aby ciasto było jak gęsta śmietana. Na końcu dodajemy ubite białka i już bardzo delikatnie mieszamy łyżką. Rozgrzewamy gofrownicę a ciasto w tym czasie oddycha. Po jakiś 3-5 min. smaruję gofrownicę pędzelkiem zmoczonym w oleju, nie będzie się lepić. Wiem, że gofrownica jest z teflonu, ale te pierwsze są juz lepsze. Ciasto wylewam małą chochelką na całą foremkę.

Potrzebne przybory:
Gofrownica, mikser lub ubijaczka i silne rece.

Jak podawać?
Nie ma znaczenia, szybko znika.

Uwagi:
Ważne. Gofry po upieczeniu powinny, chwilkę ostygnąć. Nie wolno ich jednak kłaść, najlepiej oprzeć o ceoś. Kiedyś wykorzystywałam do tego kratkę z piekarnika, dzisiaj mam już taki stojak na tosty.

Wzięłam je stąd: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=2434
Jakie PYSZNE są gofry z tego przepisu, mniam.
Wczoraj zrobiłam! Do tej pory robiłam z ciasta naleśnikowego, ale były takie niefajne, wiec nie byłam ich fanką i pomimo, że gofrownicę mam od 5 lat to je rzadko robiłam, aż do wczoraj......
Dodam tylko, że 2 tyg. temu na wakacjach nad morzem płaciłam za jednego 5 zł (suchego oczywiście, bo wypasionego to 2 razy tyle), a teraz równie smaczne mam prawie za darmo z tego przepisu! Juhu. Dzięki dziewczyny!
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • slaveofficial.keep.pl


  • "cowboy,mama,i,cowboy,corka.php">Cowboy mama i cowboy córka :) "ile,planujecie,karmic,karmicie,karmilyscie.php">ile planujecie karmić/karmicie/karmiłyście piersią "tempo,rozwoju,a,sposob,karmienia,cos,oprocz.php">Tempo rozwoju a sposób karmienia (coś oprócz cyca) "czy,mozna,na,cellulit,krem,z,kofeina,jesli.php">czy mozna na cellulit krem z kofeina jesli karmie "jak,dlugo,trwa,karmienie,waszych,pociech.php">Jak długo trwa karmienie Waszych pociech? "karmienie,drugiego,malucha,przy,pierwszym.php">Karmienie drugiego malucha przy pierwszym "pomozcie,mi,opory,psychiczne,przed,karmieniem.php">pomozcie mi - opory psychiczne przed karmieniem "jak,zakonczyc,lub,ograniczyc,nocne,karmienia.php">Jak zakończyć lub ograniczyć nocne karmienia "chyba,powoli,konczy,sie,karmienie.php">Chyba powoli kończy się karmienie.... "sens,dyskusji,o,sposobie,karmienia.php">sens dyskusji o sposobie karmienia
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • epicusfuror.xlx.pl
  •  Pokrewne
     . : : .
    Copyright (c) 2008 pamietnik-prostytutki | Designed by Elegant WPT