Jak wykorzystać mięso z rosołu? Proszę,poradżcie!
ilka30 - 04.02.2007 23:33
Jak wykorzystać mięso z rosołu? Proszę,poradżcie!
To mój odwieczny problem. Cała rodzina uwielbia rosół, ale zawsze mam problem co zrobić z mięsem wyjętym z rosołu. Zwykle jest to kawałek wołowego i kawałki kurczaka. Odsmażone na patelni nie bardzo pasuje mojej rodzince. Pierogi z mięsem-nigdy nie robiłam i chyba nie potrafię. Więc co jeszcze można zrobić? Proszę, odezwijcie się jak wy "rozwiązujecie ten problem."
dorotka1 - 05.02.2007 07:35
mozesz zemlec albo drobno posiekac dodac podsmazonej drobno posiekanej cebulki i nadziac tym nalesniki - dodac szpinak, paste pomidorowa czy co tam kto lubi
albo zrobic z mieska potrawke -niektorzy to uwiebiaja taki sosik smietanowy do mieska
beamama - 08.02.2007 18:44
Ja zawsze mielę i robie przerózne nadzienia do czegoś tam :) np. pierogów, naleśników, lasanii można dodać pomidorów z puszki i będzie sos bolonese do spaghetti do ryżu - risotto A pierogów w ogóle nie potrafisz, czy akurat z mięsem? [img]/images/forum/icons/wink.gif[/img] Bo można do zmielonego mięsa dodać kapusty kiszonej uduszonej i rozdrobnionej + cebulka duszona i super nadzienie do pierogów.
kiara - 08.02.2007 19:49
Ja gotuje rosul na kurczaku.Najczesciej mieso przyprawiam,wkladam do naczynia zaroodpornego i zapiekam
Ania i 20.09.2005
anaj - 08.02.2007 22:21
Ja robie paszteciki drożdżowe z farszem do barszczu, albo gotuje woreczek ryżu dodaje mięsko, koperek jajko doprawiam i formuje z tego kotleciki panieruje i smaże.
Ania z bliżniakami
ilka30 - 08.02.2007 23:16
Dzieki za podpowiedzi. Pierogów nigdy nie robiłam, bo nie za bardzo mam dla kogo. Mąż jest okropnym dziwakiem co do jedzenia. "Rzeczy ", które jada można policzyć na palcach u rąk. Synek (4 lata) ma w 90% podobne upodobania kulinarne. Tak więc pierogów z mięsem, jak i wielu innych pyszności, nie chce mi się robić dla samej siebie. Na szczęście moja druga latorośl - córeczka (7,5mies.)- rośnie i razem z nią będziemy rozsmakowywały się w różnych pysznościach.
Magda, Olaf (11.02.03.) i Nikola (25.06.06.)
dotina - 09.02.2007 10:23
kluski z miesem
Ja czasem jak mam takie mięsko to robie kluszki z tym mięsem. Ciasto takie jak na kluski śląskie. Mięsko (+ marchewka z rosołu) przepuszczam przez maszynkę, dodaję sól, pieprz, czasem jakiś ziółek prowansalskich. Kluski nadziewam tym mięskiem i gotuję. Do tego ostatnio robiłam sos pieczarkowy z winiar i było pycha. Można tez polać zezłoconą cebulką - jesli ktos lubi.
Albo mozna zrobic krokiety.
Doti i
iwonek23 - 09.02.2007 11:01
wykorzystuje identycznie:)
Ninka 2 lata:)
EwkaM - 09.02.2007 22:25
W odpowiedzi na:
albo zrobic z mieska potrawke -niektorzy to uwiebiaja taki sosik smietanowy do mieska
i dodać do tego duuuuuuuuużo koperku (ZAWSZE mam w zamrazalniku, zapasy robię w lecie - sos koperkowy wprost uwielbiam :)
Ewa i Krzyś
ilka30 - 09.02.2007 22:55
"Sosik śmietanowo-koperkowy " to brzmi smakowicie! Tylko nie bardzo wiem jak go zrobić. Kiedyś próbowałam, ale mi nie wyszedł. Czy mogłyście mi podpowiedzieć jak zrobić taki sosik? Będę bardzo wdzięczna.
EwkaM - 10.02.2007 07:19
mój najprostszy sposób - gotuję rosół z kurczaka, mięsko obieram z kości; na patelni roztapiam łyżkę masła, dosypuję łyzke mąki i chwilę zasmażam; dodaję trochę rosołu i mieszam, żeby nie zrobiły się grudki, dosypuję posiekany koperek, chwilkę gotuję i dodaję śmietanę (i ewentualnie do smaku odrobinę soku z cytryny, sól, pieprz); i w tak zrobiony sos wrzucam mięsko i potrawka z kurczaka gotowa; sos tez swietnie się nadaje do pulpetów
Ewa i Krzyś
Młodzia - 14.02.2007 14:40
Zazwyczaj pierożki, mniam mniam... Również krokiety, pyzy z mięsem, do sosu z makaronem... Lub jeszcze coś inneggo. Pozdrawiamy...
Młodzia-mama Tosi (4lata) , Amelki ( 1,5 r) i Aniołka
kurczak - 15.02.2007 13:22
NIe pomogę, bo u nas takie świeżo ugotowane mięso znika... Mąż i Aśka - kurczak, ja - wołowe... Do tego surówka, marchewka z rosołu lub ogórek kiszony (mąż też chleb) i drugie danie z głowy ;)
Pozdrawiam, Anka
kulkam - 27.02.2007 08:19
Można zrobić potrawkę - na patelni podsmażyć pokrojoną cebulkę, dodać mięsko, puszkę kukurydzy, puszkę fasoli, puszkę pomidorów, doprawić jakimiś ziółkami (np. prowansalskimi lub bazylią), solą, pieprzem i.t.p. i obiadek gotowy :) Można jeszcze dodać ząbek czosnku. Można jeść z ryżem/makaronem/chlebem.
Zamiast mięsa z zupy można też użyć mielonego.
Magda z Małgosią (22.05.2005)
mamaala - 28.02.2007 09:31
robie potrawkę: miesko kroje na mniejsze kawałki, wrzucam do rondelka na masełko, dodaję pokrojona marchewkę z rosołu i dolewam trochę samego rosołu (zawsze jeszcze się ze dwie-trzy łyzki wyskrobie ;)), dorzucam zielony gorszek, doprawiam, chwilkę gotuję i potrawka do ryżu czy ziemniaczków gotowa :)
Aga i Ala (10.02.2003)
mamaala - 01.03.2007 09:03
P.S.
zapomniałam o bardzo ważnej dla mnie rzeczy: na masełko wrzucam jeszcze ze trzy posiekane ząbki czosnku, daje im minutkę i dopiero dokładam mięsko
Aga i Ala (10.02.2003)
pipi1234 - 01.03.2007 15:25
tak to tez byl moj problem. Zwlaszcza ze rodzina nie przepada za takim gotowanym miesem, ani za potrawami z jego wykorzystaniem. I w koncu wpadlam na idealny pomysł.! Mieso po prostu mroze, potem kilka takich porcji przekazuje mamie, a ona robi z tego pierogi [img]/images/forum/icons/laugh.gif[/img]. Mniej idealny pomysl, to zrobic te pierogi samemu [img]/images/forum/icons/wink.gif[/img]
Monika + Julka 05.98 i Antos 11.03
kotuś - 01.03.2007 17:22
Bardzo dobry pomysł:-) Śliczną masz córcię i jak slicznie ubrana,chyba muszę moją Marysię przestawić na inny kolor niż różowy:-)
kto opanowuje samego siebie więcej znaczy,niż zdobywca miasta
lotos - 02.03.2007 09:19
Czytam ,czytam i oczy mam coraż szerzej :) Otóż u mnie mięsko z rosołu jest pożerane grupowo, zaborczo, wręcz na wyścigi jeszcze gorące przeze mnie i męża i corkę ZANIM w ogóle ktoś ruszy rosół :))))))
Ania,Domi i Niespodzianka
milka302 - 02.03.2007 10:58
U nas też [img]/images/forum/icons/smile.gif[/img].I też się zdziwiłam [img]/images/forum/icons/wink.gif[/img].
kulkam - 02.03.2007 11:14
OT :)
Mam nadzieję, że pomysł również po wykonaniu okaże się dobry :)
A co do kolorów - niestety nie jest łatwo zmienić kolorystykę ubrań, bo większość ciuszków w sklepach jest w odcieniach różu i błękitu :( Sama mam z tym wielki problem :(
Pozdrawiam :)
Magda z Małgosią (22.05.2005)
JoannaR - 02.03.2007 16:53
Właśnie miałam napisać, że nie pomogę bo my uwielbiamy gotowane rosołkowe mięsko:)))
Asia & PAA Kids Co.:
GOHA - 19.03.2007 08:05
Dziękuję Ci za ten przepis. Robiłam wczoraj - REWELACJA!!! Oczywiście musiałam [img]/images/forum/icons/wink.gif[/img] dodać więcej niż ząbek czosnku i zjedliśmy z brązowym ryżem. Potrawka bardzo sie rozmnożyła więc mam obiad na dwa dni. Super [img]/images/forum/icons/smile.gif[/img]
GOHA i Dareczek (02.04.03)
Catty - 25.03.2007 07:22
Ja takie mięsko czasem mielę i daję do pierogów, naleśników
ALE zwykle (najczęściej robię rosół z indyka lub kurczaka) - robię z niego sałatkę: - mięsko krajam, do tego kukurydza, ananasik i majonez. Jak nie mam ananasa to czasem dodaję...mandarynki, i też nam bardzo smakuje!
Monika&Michaś 3,5 r
DNA - 02.04.2007 23:40
jezeli chodzi o mieso z kurcczaka, zdradze Ci genialny przepis na sałatke[img]/images/forum/icons/smile.gif[/img]
salatka paprykowa
mieso z kurczaka (gotujemy lub wyjmujemy z rosolu) pokrojone nakawaleczki 2-3 woreczki ryzu kukurydza z puszki+ 4papryki czerwone pokrojone w paseczki przesmazamy na patleni -pozadnie, az kukurydza pusci sok, a z papryki zejdzie skorka majonez troche vegety
mieszamy i wcinamy:)
Dana&Gabi 23.09.03
moon - 12.04.2007 23:42
MÓJ MĄŻ LUBI WOŁKA , WIĘC NA OGÓŁ GO JE
CZASEM ROBIONE SĄ USZKA, ALE TO NALEŻY DO BABCI....
moon i Franek 04.06.06
mamuśka01 - 07.06.2007 13:13
Ja gotuję rosół na udkach wtedy je podsmażam na masełku i jemy z ziemniakami i surówką. Lub też podsmażam z cebulą, dodaję rosołku, duszę.. Potem śmietana i koperek. Pycha:)
swgj - 21.12.2007 14:55
Cześć dziewczyny. Od dawna korzystam z Waszych cudownych przepisów, ale sama nie miałam okazji jakiegoś dopisać. Wreszcie taka się nadażyła.
Ja wykorzystuję mięsko z rosołu na dwa sposoby: 1. Do ryżu: kroję drobno mięsko - wrzucam na dużą patelnię, do tego pokrojona cebulka (może być grubo, bo i tak zmięknie), do tego przyprawy: do potraw meksykańskich z Kamisa i Gyros z Kotanyi (wg uznania, ja sypię dużo, bo uwielbiam), troszkę oleju i podsmażam, żeby cebulka się troszkę zeszkliła. Dolewam wody i czekam aż się poddusi (cebulka musi zmięknąć). Zagęszczam mąką, dorzucam trochę ketchupu - też wg uznania i na koniec wrzucam czerwoną fasolę z puszki- odsączoną i wypłukaną. Jak gotuję ryż to wsypuję trochę curry. Uwielbiam tą wersję. 2. Do makaronu: Podobnie jak do ryżu, tylko inne przyprawy - papryka słodka, trochę soli, pieprzu i zamiast fasoli, wypłukaną z octu pokrojoną drobno paprykę konserwową, którą wrzucamy zaraz przed dolaniem wody.
Pozdrawiam wszystkie forumowiczki i życzę Wam Wesołych Świąt.
EwkaM - 21.12.2007 15:14
to ja jeszcze dopisze ze ostatnio z miecha (zazwyczaj drob) robie galaretke z kurczaka :)
ciapa - 21.12.2007 15:31
moja tesciowa robi z tego wspaniały pasztet:)
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plslaveofficial.keep.pl
|
|
Pokrewne |
"cowboy,mama,i,cowboy,corka.php">Cowboy mama i cowboy córka :)
"ile,planujecie,karmic,karmicie,karmilyscie.php">ile planujecie karmić/karmicie/karmiłyście piersią
"tempo,rozwoju,a,sposob,karmienia,cos,oprocz.php">Tempo rozwoju a sposób karmienia (coś oprócz cyca)
"czy,mozna,na,cellulit,krem,z,kofeina,jesli.php">czy mozna na cellulit krem z kofeina jesli karmie
"jak,dlugo,trwa,karmienie,waszych,pociech.php">Jak długo trwa karmienie Waszych pociech?
"karmienie,drugiego,malucha,przy,pierwszym.php">Karmienie drugiego malucha przy pierwszym
"pomozcie,mi,opory,psychiczne,przed,karmieniem.php">pomozcie mi - opory psychiczne przed karmieniem
"jak,zakonczyc,lub,ograniczyc,nocne,karmienia.php">Jak zakończyć lub ograniczyć nocne karmienia
"chyba,powoli,konczy,sie,karmienie.php">Chyba powoli kończy się karmienie....
"sens,dyskusji,o,sposobie,karmienia.php">sens dyskusji o sposobie karmienia
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plepicusfuror.xlx.pl
. : : . |
|