Kulinarne Tricki
Gosia - 03.03.2007 07:06
Kulinarne Tricki
Super. O wielu nie mia³am pojêcia
MonikaaPJ - 14.03.2007 13:41
panierowanie ryb
To jest sposob na obtaczanie rybek w m±ce, ale ten sposób jest tylko dla ryb sma¿onych we frytownicy lub g³êbokiej patelni. Do woreczka (szczelnego!) lub pojemnika z pokrywk± wsypujemy m±kê i wk³adamy rybki, zamykamy i potzr±samy zawarto¶ci±>Po chwili wyjmujemy idealnie obtoczone rybki, a otoczenie nie jest ca³e w m±ce ;)
Monika i Basia
weronka - 17.03.2007 19:47
soczysty filet z kurczaka w panierce
mo¿e to dla niektórych oczywiste ale mi sporo czasu zajê³o zanim odkry³am, ¿e sma¿ony filet z kurczaka wcale nie musi byæ suchy.... ca³y sekret w tym ¿eby sma¿yæ go na ma³ym ogniu.... trwa to troszkê ale dziêki temu powolnemu sma¿eniu kotlety s± soczyste a nie suche jak wiór
i jeszcze pomys³ na panierkê któr± uwielbiam...najpierw m±ka a potem jajko...taki "mokry" kotlet l±duje na patelni i mamy kotlecik w cie¶cie [img]/images/forum/icons/wink.gif[/img] dodam, ¿e odwróciæ na drug± stronê trzeba kotlet jak tylko panierka siê zetnie od spodu inaczej ciasto z góry mo¿e sp³yn±æ...potem ju¿ tylko trzeba poczekaæ a¿ siê ³adnie zrumieni [img]/images/forum/icons/smile.gif[/img]
W.
lobuziara78 - 23.05.2007 20:39
Cebula nie bedzie szczypaæ w oczy gdy przed krojeniem zanurzy sie j± w zimnej wodzie
Bia³ka szybciej sie ubij± gdy dodamy szczypte soli a potem po ³y¿ce cukru
w zawiesinie m±ki i wody nie zr±bi± sie farfocle gdy róznie¿ dodamy sczypte soli
sól te¿ dobrze dodaæ do ¶mietany gdy j± chcemy wlac do zupy czy sosu czy czego¶ ciep³ego tak by sie nie zwa¿y³a ale i tak j± lepiej najpierw zachartowac tzn do ¶mietany dodajemy pare ³y¿ek np zupy a potem dopiero dodajemu do ca³o¶ci
Matyldzia
JoannaR - 21.11.2007 01:12
KULINARNE TRICKI
Pomy¶la³am, ¿e poszperam w necie i w jednym miejscu wstawimy parê cennych, kuchennych informacji. Oto kilka z nich - czyli kulinarne tricki. Mo¿e przydadz± siê nie tylko ¶wie¿ym Paniom Domu:) Zapraszam do dzielenia siê swoimi kuchennymi sztuczkami:)
Mycie pieczarek Od tego, jak myjesz pieczarki, zale¿y w du¿ym stopniu smak dania, które bêdziesz potem z nich robi³. Powaga. Chodzi o to, ¿e pieczarki z odciêtym koñcem nó¿ki wrzucone do miski z wod± bardzo szybko j± ch³on±, trac±c przy tym po³owê smaku i aromatu. ¯eby tego unikn±æ, myj pieczarki pod bie¿±c± wod± jak mo¿esz najkrócej, tr±c jedn± o drug±. Je¶li maj± du¿o piasku, mo¿esz dodaæ do ostatniego p³ukania ³y¿kê octu.
Wiecznie ciep³e nale¶niki Kiedy robiê du¿o nale¶ników, czê¶æ z nich stygnie, zanim zd±¿ê usma¿yæ ostatnie placki. Ale jest na to sposób. Na gazie stawia siê du¿y garnek z wod±, która gotuj±c siê paruje. Na garnku trzeba po³o¿yæ talerz, na nim nale¶niki i ca³o¶æ przykryæ drugim talerzem. ¶ara bêdzie d³ugo utrzymywaæ temperaturê i po usma¿eniu ostatniego mo¿na podawaæ wszystkie nale¶niki razem.
Trik cukierniczy Chcesz upiec ciasto. Masz papier pergaminowy w jednej rêce i metalow± formê do ciasta w drugiej. Z papieru trzeba wyci±æ kó³ko o takiej ¶rednicy jak forma, ¿eby wy³o¿yæ dno. Jak to zrobiæ bez no¿yczek? ¶rosto. Sk³adasz papier pergaminowy 4 razy na pó³. Chodzi o uzyskanie wyd³u¿onego trójk±ta, jakby¶ robi³/a wycinankê. ¶rzymierzasz trójk±t do formy od spodu. Czubek trójk±ta powinien znajdowaæ siê po ¶rodku ko³a. Odrywasz zbêdny kawa³ek papieru w miejscu, w którym wychodzi on poza formê. ¶o roz³o¿eniu papieru uzyskujesz idealne ko³o, dziêki któremu ciasto na pewno ³atwo odejdzie od dna.
Super soczyste kurczê z ro¿na Kurczê, które chcesz nadziaæ na ro¿en i upiec, warto najpierw natrzeæ w ca³o¶ci spirytusem i zostawiæ w spokoju na oko³o 2 minuty. ¶otem ptaka mo¿na ju¿ wstawiaæ nad ogieñ. Spirytus zetnie nieco zewnêtrzn± warstwê naskórka, dziêki czemu soki kurczakowe zostan± w ¶rodku i sprawi±, ¿e miêsko bêdzie siê rozp³ywaæ na jêzyku.
Rozebrany czosnek Zdejmujê skórkê z z±bka czosnku w trzy sekundy. Niemo¿liwe? Mo¿liwe i proste. Wystarczy zgnie¶æ nieobrany z±bek no¿em albo rêk±. Skórka odchodzi sama.
Obieramy pomidora Oto jak fachowo pozbawiæ pomidora skóry: ostrym ma³ym no¿ykiem wytnij zdrewnia³e w³ókna od strony ³odygi. Na przeciwnym biegunie pomidora natnij skórkê na krzy¿. Zalej wszystkie wrz±tkiem. ¶amiêtaj, ¿eby laæ gor±c± wodê po ¶cianach naczynia, nie po pomidorach. Zdejmij skórkê – powinna bardzo ³atwo odej¶æ – i zahartuj pomidory zimn± wod±.
Nie po palcach! Szatkowanie dla niewprawnej rêki mo¿e byæ wyzwaniem. Ale na wszystko jest rada. ¶o pierwsze: zaopatrz siê w SZEROKI i OSRTY nó¿. Szeroki na kilka centymetrów! ¶o drugie: paluszki lewej rêki (je¶li jeste¶ praworêczny) podczas przytrzymywania tego, co kroisz, trzymaj razem, podgiête. ¶owiniene¶ ca³y czas czuæ na kostkach (NIE NA PAZNOKCIACH!!!) dotyk poruszaj±cego siê no¿a. Staraj siê nie odrywaæ jego czubka od deski! Mistrzowie kuchni szatkuj± zawsze tylko jego tyln± czê¶ci±. I robi± to naprawdê szybko.
Migda³owe mas³o Istnieje sposób, ¿eby smak sma¿onych na oliwie rzeczy sta³ siê niezapomniany. Na zimn± patelniê wlewam oliwê (Uwaga! Do sma¿enia u¿ywam oliwy z drugiego t³oczenia. Oliwê extra vergine stosujê tylko do sa³atek) i podgrzewam. Kiedy oliwa jest gor±ca, dodajê mas³o i czekam, a¿ siê rozpu¶ci. I dopiero wtedy wrzucam to, co chcê usma¿yæ, na przyk³ad ³ososia. Mas³o siê lekko przypala i dziêki temu nadaje potrawie aksamitny, migda³owy smak i wspania³±, br±zowaw±, chrupi±c± skórkê. To jest po prostu pyszne.
Kupujemy owoce
Figi W zasadzie nie jest to trick tylko ostrze¿enie. Kiedy ju¿ wybierzecie ¶liczne, kszta³tne, lekko miêkkie, pachn±ce figi, to jest to dopiero po³owa sukcesu. Chodzi o to, ¿e w figach czasami znajduj± siê nieproszeni go¶cie. Oczywi¶cie obecno¶æ robala mo¿na stwierdziæ dopiero po rozkrojeniu owocu. Dlatego przed zjedzeniem figi, lub podaniem jej na stó³ dok³adnie zbadajcie mi±¿sz. Lepiej nie ryzykowaæ w tym zakresie. ;-) )
Melon Kupujemy nie na zapach a na wage! Ma byc zbity i wagowo ciezki! I ogonek, powinien sie latwo odlamywac!
Ananas Jest dobry jak listki latwo sie wyrywaja!
Arbuz Stukamy w niego jak do drzwi, i jesli ma pusty oddzwiek to jest extra dobry!
Krucha kapusta Jak wyczuæ moment, kiedy ca³e li¶cie kapusty trzeba wyj±æ z wrz±tku, ¿eby siê nie rozgotowa³y? Najlepiej nie robiæ nic na oko. Trzeba tylko przygotowaæ miskê z zimn± wod± i kawa³kami lodu. Kiedy li¶æ bêdzie pó³ miêkki trzeba szybko prze³o¿yæ go do lodu. Niska temperatura natychmiast powstrzymuje proces gotowania. Li¶æ doznaje szoku termicznego i staje siê kruchy i jêdrny. Idealny do faszerowania.
Bicie piany Zasada w przypadku ubitej na sztywno ¶mietanki lub bia³ek jest bardzo prosta: pianê dodajemy do masy – nigdy odwrotnie. Taka piana jest bardzo delikatna i opadnie, je¶li zostanie przyci¶niêta przez ciê¿k± masê ciasta czy sufletu.
Bananowe zakupy ¶iêkne banany bez skazy z ¿ó³ciutk± skórk± s± okej, ale jeszcze lepsze s± takie z umiarkowan± ilo¶ci± br±zowych plamek. Te plamki na skórce ¶wiadcz± o tym, ¿e banan jest naprawdê dojrza³y, s³odki i pyszny. Je¶li robiê sa³atkê owocow±, to wybieram tylko banany z plamkami. A te nieskazitelne ¿ó³te sprawdzaj± siê na grillu na przyk³ad.
Jak sprawdziæ, czy jajko jest ¶wie¿e Trzeba jajko utopiæ. W tym celu bierze siê pojemnik z wod± i wk³ada badane jajko. Je¶li bez oci±gania pójdzie prosto na dno, wtedy mamy pewno¶æ, ¿e jest jak najbardziej zdatne do spo¿ycia. Je¶li zostaje przy powierzchni to znak, ¿e w ¶rodku wytworzy³y siê pêcherzyki powietrza i ¿e mamy do czynienia ze jajkiem drugiej lub trzeciej ¶wie¿o¶ci.
Luzowanie kaczki • kaczkê sprawiamy, wyjmuj±c ca³y korpus tak, aby nie rozci±æ skóry — zaczynamy od otworu przy skrzyde³kach, odcinamy skórê i miêso bardzo ostrym no¿em przy ko¶ci, skrzyde³ka wy³amujemy i odcinamy • nacinamy piersi przy korpusie, nastêpnie z drugiej strony robimy to samo, staraj±c siê odci±æ korpus od pokrywaj±cych go skóry i miêsa; ko¶ci udek tak¿e wy³amujemy i odcinamy od korpusu • operuj±c no¿em, Pci±gamy z korpusu skórê z miêsem, tak by by³o widaæ miejsce ciêcia Jest to dosc trudne zadanie ! Ja na to poswiecilam 4 tanie kurczaki i teraz sobie radze! Ale jest zasadnicza roznica, jak kroisz kaczke z nadzieniem bez kosci! Takze , do roboty!
Jak pozbyc sie kamienia z czajnika Do czajnika wsadzamy muszle po ostrydze! I co jakis czas ja zamieniamy. Caly kamien osadza sie na muszli!
Jak wyjac pestke z awokado? Bardzo czesto mamy problem z wyjeciem pestki z awokado bez uszkodzenie miazszu. Jest na to sposob! Potrzebny nam jest duzy ostry noz, ktorym uderzamy w poziomej pozycji w pestke! Noz ma sie wbic i nim lekko poruszamy i juz!
¼ród³o: http://www.forum.axxa.com.pl/ --------------------------------------------------------------
Ser ¿ó³ty gdy stwardnieje, trzeba zawin±æ w wilgotn± natart± sol± szmatkê i odstawiæ na noc. Stary stwardnia³y ser bêdzie miêkki je¶li w³ozymy go na kilka godzin do mleka.
Miód, którego resztki zosta³y w soiku mozna rozpu¶ciæ z octem jab³kowym. W ten sposób otrzymamy mieszankê marynaty sa³atkowej.
Pêkniête jajka te¿ mo¿na ugotowaæ. Wystarczy je zawin±æ w alufoliê i dodaæ do wody ³y¿eczkê soli.
S³oiczek np po koncentracie ¶wietnie siê sprawdza do mieszania m±ki z wod± ¦miech Nie robi± siê "farfocle" Ubaw
Jajka nie popêkaj± podczas gotowania je¶li do wody wlejemy ³y¿eczkê octu.
Biszkopt bêdzie puszysty je¿eli do ubijanych ¿ó³tek dodamy ³y¿kê wody gor±cej, a do bia³ek ³y¿kê wody zimnej. Biszkopt super siê przekraja nitk± (je¿eli kto¶ nie posiada "przekrajaczki Wink )
Nieudane placki czy to kruche, biszkoptowe czy miodowe super siê sprawdzaj± jako posypka. Nale¿y ciasto ususzyæ, a pó¼niej zetrzeæ na drobnych oczkach.
Ciasteczka zmiêkn± je¶li zamkniemy je w s³oiku z kawa³kiem jab³ka.
Nadmiar ¶wie¿ych dro¿d¿y z powodzeniem mo¿emy zamroziæ. Pó¼niej wystarczy je wyj±æ, ¿eby same siê rozmrozi³y. Absolutnie nie rozmra¿aæ np w kuchence mikrofalowej.
Cebula je¿eli nie lubimy jej kroiæ bo nas szczypie w oczy, najlepiej po¶wiêci¶ siê raz i pokroiæ wiêcej, zamroziæ.
Chleb tostowy bardzo szybko siê psuje. Je¿eli nie zu¿yjemy ca³ego ¶wie¿ego, powk³adaæ do woreczków i zamroziæ. Nie rozmra¿aæ przed pieczeniem.
Mas³o/margaryna je¿eli koñczy sie termin wa¿no¶ci - zamroziæ. W razie potrzeby wyj±æ i zostawiæ a¿ same siê rozmro¿±. Podobnie np ze smietan± kremowk±
¼ród³o: http://www.abcgospodyni.pl/forum/ -------------------------------------------------------------------
kantalupa - 04.03.2008 12:09
troche o trikach zupowych:)
urozmaicic smak rosolu mozna poprzez wrzucenie skorek od parmezanu (nalezy tylko pamietac, zeby je wyjac przed podaniem na stol, rozgotowane nie wygladaja ladnie...
rosol smakuje fantastycznie przyprawiony odrobina suszonej lawendy
zupy na wywarze czasami nie maja glebi smaku, najszybszym ratunkiem bedzie przyprawienie ich bialym winem albo kieliszkiem porto
ladny kolor zupom na wywarze nada odrobina karmelu (roztopiony w garnuszku cukier, kiedy zbrazownieje, nalezy dodac troche wody, przechowuje sie ladnie w zwyklym zakreconym sloiku)
zamiast macznych zasmazek mozna spokojnie zupe zagescic rozgotowanym ryzem, ktory wrzucamy do malaksera z odrobina zupy
anka_es - 05.03.2008 09:39
Kiedy gotujecie jajka na twardo podgrzejcie je w ciep³ej wodzie po wyjêciu z lodówki, dla pewno¶ci po w³o¿eniu do wody dodajcie spor± ilo¶æ soli, nie bêdê pêkaæ. Po ugotowaniu t³uczcie skorupkê na jak najmniejsze kawa³ki, mo¿na to robiæ przyciskaj±c jajko i turlaj±c je pod wyprostowan± d³oni±, przed tym dobrze je sch³odzcie w zimnej wodzie.
olaka - 01.06.2008 08:13
Zupa jarzynowa bêdzie mia³a super smak, je¶li na samym pocz±tku poszatkujemy warzywa i je podsma¿ymy na mase³ku.
Bu³kê tarta z mase³kiem do np. kalafiora, naj³atwiej 5robi siê tak, ¿e w naczyniu przypiekam sama bu³ke, potem dodajê do rozpuszczenia mas³o.
Rosó³ ma ³adny kolor je¶li siê do niego wrzuci opalon± (ciut przypalona) cebulê. Przypala³am na p³omieniu z gazu. Teraz niestety mam p³ytê, wiêc odpada.
Milla - 15.12.2008 22:39
Cytat:
Napisa³ lobuziara78
w zawiesinie m±ki i wody nie zr±bi± sie farfocle gdy róznie¿ dodamy sczypte soli
muszê spróbowaæ tej metody \ Cytat:
Rosó³ ma ³adny kolor je¶li siê do niego wrzuci opalon± (ciut przypalona) cebulê. Przypala³am na p³omieniu z gazu.
i tej te¿
Milla - 15.12.2008 22:51
- ja zawsze jak otwieram kukurydzê lub fasolê z puszki to wieczko traktujê jak sitko - przytrzymujê wieczko palcem tak ¿eby pozosta³a ma³a szparka i tak odcedzam.
- Metoda Mak³owicza na mycie pora: rozciaæ do po³owy wzd³ó¿, w³o¿yæ pod kran lekko rozszerzaj±c warstwy pora. Zanieczyszczenia dokladnie siê wyp³ukuj±.
- Czasem gdy duszê miêso i stwierdzam ¿e do sosu trzeba cos dodaæ do smaku to mam problem z wymieszaniem tej dodanej rzeczy (np musztardy) ³yzk± - ciêzko nia manewrowaæ pomiêdzy kawa³kami miêsa. Od niedawna robiê tak ¿e podnoszê garnek do góry i przechylam go na ro¿ne strony tak ¿eby sos przep³ywa³ miêdzy miêskiem - wtedy wszystko siê ladnie samo miesza.
najeli - 23.12.2008 12:28
Pewnie wiêkszo¶æ trików znacie, ale napiszê, a nu¿ kto¶ skorzysta. - ¿eby pier¶ z kurczaka nie by³a sucha, trzeba j± namoczyæ ok 1h w mleku; - ¿eby ³adnie ubiæ pier¶, trzeba skorzystaæ z foli spo¿ywczej, wtedy siê nie rozpadnie pod wp³ywem uderzeñ t³uczka... a kolejny plus to nie rozbryzguje siê po ca³ej kuchni; - Gdy ry¿ gotujemy w curry i chcemy ¿eby by³ jeszcze bardziej ¿ó³ciutki, lub po prostu chcemy mu nadaæ koloru ¿ó³ciutkiego, do wody wsypujemy ³y¿kê Kurkumy; -¿eby puree ziemniaczane wysz³o delikatne i rozp³ywaj±ce siê w ustach, trzeba najpierw dodac porz±dn± ³y¿kê mas³a/margaryny.. jesli dalej s± grudki i jest suche to powoli wlewamy mleka (na oko). - ¿eby wycisn±c dok³adnie limonkê, przecinamy j± na pó³, a potem po³ówkê wzd³u¿, nie wyci±gaj±c no¿a- przyciskamy z obu stron.
MamaMalinki - 30.12.2008 18:29
panierowanie "na czysto"
ma³e rzeczy, takie jak pieczarki albo pokrojone w kostkê miêso, kiepsko siê panieruje a jeszcze gorzej wygl±da sprz±tanie po wszystkim. Zeby tego unikn±æ, ja robiê to tak: dwie reklamówki niewielkie, do jednej rozbite i rozbe³tane jajko, do drugiej bu³ka tarta albo m±ka. Wrzucam produkty do pierwszej torebki, zamykam j± rêk± tak by zosta³o w ¶rodku du¿o miejsca i powietrza, potrz±sam porz±dnie, a potem wyjmujê ³y¿k± produkty i przerzucam do drugiej torebki, znowu zamykam koñce rêk± tak ¿eby siê nie rozsypa³o mi po kuchni, potrz±sam, wyjmuj± piêknie spanierowane , równiutko i w ka¿dym zag³êbieniu np. pieczarki albo co tam mam. Torebki do kosza, nie ma ba³aganu, rachu ciachu i po wszystkim.
olesia1 - 30.12.2008 19:12
Cytat:
Napisa³ MamaMalinki
ma³e rzeczy, takie jak pieczarki albo pokrojone w kostkê miêso, kiepsko siê panieruje a jeszcze gorzej wygl±da sprz±tanie po wszystkim. Zeby tego unikn±æ, ja robiê to tak: dwie reklamówki niewielkie, do jednej rozbite i rozbe³tane jajko, do drugiej bu³ka tarta albo m±ka. Wrzucam produkty do pierwszej torebki, zamykam j± rêk± tak by zosta³o w ¶rodku du¿o miejsca i powietrza, potrz±sam porz±dnie, a potem wyjmujê ³y¿k± produkty i przerzucam do drugiej torebki, znowu zamykam koñce rêk± tak ¿eby siê nie rozsypa³o mi po kuchni, potrz±sam, wyjmuj± piêknie spanierowane , równiutko i w ka¿dym zag³êbieniu np. pieczarki albo co tam mam. Torebki do kosza, nie ma ba³aganu, rachu ciachu i po wszystkim.
super sposób :) skorzystam przy najbli¿szej okazji :)
zadziorka - 06.03.2009 16:59
Oto co znalaz³am dzis w necie,wlasnie probuje sposobu na zabicie zapachu ryby smazone
Mleko poprawia smak mro¿onek... Zamro¿one ryby i miêso rozmra¿aj , wk³adaj±c je do naczynia z mlekiem . Likwiduje ono charakterystyczny posmak mro¿onek . ¦ledzie przed sma¿eniem do octu... Oko³o pó³ godz przed sma¿eniem w³ó¿ ¶wie¿e ¶ledzie do wody z octem ( wlej 2 ³y¿ki octu na litr wody ) . Dziêki temu przy sma¿eniu ryby nie bêd± siê rozpada³y . Smak octu po usma¿eniu jest niewyczuwalny . Zapach po sma¿eniu ryb... Po przyrz±dzaniu dania z ryb , w mieszkaniu nie bêdzie unosi³ siê przykry zapach , je¶li na pust± patelniê wlejesz trochê octu i go podgrzejesz . Zapach octu zabije zapach ryb . Morskie ryby namocz w mleku... Je¶li dra¿ni ciê zapach sma¿onej morskiej ryby , wcze¶niej namocz j± w mleku z dodatkiem ziela angielskiego . Przykry zapach zniknie , a miêso bêdzie mia³o wyborny smak . Aby t³uszcz nie pryska³ z patelni... W trakcie sma¿enia ryb , t³uszcz czêsto niebezpiecznie pryska . Aby temu zapobiec , posyp patelnie szczypt± soli . Mo¿esz tak¿e dodaæ do panierki odrobinê m±ki ziemniaczanej . Naciêcia dodaj± chrupko¶ci... Ryba bêdzie bardziej chrupi±ca , gdy p³aty skóry natniesz p³yciutko no¿em i dopiero po tym obtoczysz filety w panierce . Aromatu doda potrawie szczypta zió³ ( tymianek , cz±ber , koperek ) wsypanych do panierki . ¦wie¿a ryba tonie... ¦wie¿± rybê rozpoznasz po l¶ni±cej skórze , przejrzystych , wypuk³ych oczach i ró¿owych skrzelach . ¦wie¿o¶æ ryby mo¿esz tak¿e sprawdziæ w inny sposób : w³o¿ona do wody , opadnie na dno naczynia . Gdy natomiast ryba utrzymuje siê na powierzchni , to znak , ¿e ju¿ nie nadaje siê do spo¿ycia . Zupa zawsze z kilku gatunków... Najsmaczniejsze zupy rybne ugotujesz wówczas , gdy przyrz±dzisz je z kilku gatunków ryb , np . pstr±gów , okoni , sandaczy itp . Mo¿esz nawet po³±czyæ ryby morskie ze s³odkowodnymi , np . p³ocie z morszczukiem . Gdy pieczesz rybê w folii... Je¶li zamierzasz upiec rybê w folii aluminiowej , pamiêtaj , ¿e b³yszcz±ca strona folii powinna byæ u³o¿ona do wewn±trz . B³yszcz±ca strona folii odbija ciep³o , co przed³u¿a czas pieczenia . Mo¿esz te¿ foliê przed pieczeniem ryby posmarowaæ mas³em lub odrobin± oleju . Szczaw rozpu¶ci ma³e o¶ci... Gdy gotujesz zupê z ryb o drobnych o¶ciach , dodaj do wody 1-2 li¶cie szczawiu . Kwas szczawiowy po prostu rozpu¶ci maleñkie o¶ci . Utleniona woda usuwa zapach ryby... Kiedy rêce " przesz³y zapachem " ryby , umyj je w osolonej wodzie lub w wodnym roztworze wody utlenionej ( ³y¿eczka wody utlenionej na szklankê wody ) . Mo¿na te¿ wetrzeæ w rêce odrobinê mielonej gorczycy i sp³ukaæ . S³one ¶ledzie namocz w mleku... Zbyt s³one ¶ledzie najpierw namocz na kilka godzin w wodzie ( zmieniaj wodê w trakcie moczenia ) . Potem umyj ¶ledzie i zalej je jeszcze na 1-2 godz . mlekiem . Usuniesz z ryb nadmiar soli , a miêso bêdzie bia³e . Sprawianie ryby... Gdy sprawiasz ¶wie¿± rybê , najpierw obetnij p³etwy grzbietowe i brzuszne . Nastêpnie , przytrzymuj±c rybê przez ¶ciereczkê , oskrob j± skrobakiem lub grzbietem no¿a , od ogona w kierunku g³owy . Przetnij brzuch , od miejsca tu¿ za ogonem a¿ do samej g³owy , i usuñ wnêtrzno¶ci . Na koniec odetnij g³owê ryby . Piwo do filetów rybnych... Filety rybne najczê¶ciej obtaczasz w m±ce lub bu³ce tartej . Spróbuj jednak usma¿yæ je bez panierki . Ryby zanurz w piwie i wrzuæ na rozgrzany olej . Bêd± smaczne i kruche . Wêgorz lubi sól... Skóra wêgorza jest bardzo ¶liska i dlatego trudno j± zdj±æ . Przed sprawianiem ryby posyp j± wiêc grub± warstw± soli . Marynata do ryb z grilla... Aromatyczna marynata wzbogaci smak grillowanej ryby . Mo¿esz j± przygotowaæ z 2/3 fili¿anki oliwy , soku z cytryny , 2 ³y¿eczek suszonego tymianku ( lub innych zió³ ) , 2 z±bków czosnku oraz szczypty soli i pieprzu . Przykry zapach podczas sma¿enia... Aby podczas sma¿enia ryby nie unosi³ siê w domu przykry zapach , wrzuæ do oleju kawa³ki surowego ziemniaka . Silny zapach gotowanego dorsza czy fl±dry mo¿esz zneutralizowaæ dodaj±c do wywaru 4-8 ³y¿ek soku z kiszonych ogórków . Innym sposobem jest dodanie do wywaru z ryb szczypty mielonego imbiru .
ssylles - 12.07.2009 18:45
Ciasto na pierogi bêdzie super miêkkie i nie trzeba bedzie stolnicy posypywaæ m±k± podczas wa³kowania, je¶li wleje siê do m±ki lekko gor±c± wodê i sporo oleju. ¦wietnie siê ugniata, lepi,a rêce s± czyste. Ja ciasto robiê w misce du¿ej, co zapobiego unoszeniu siê py³ków m±ki po kuchniu. ciasto po zrobieniu dzielê na kilka czê¶ci. Tê potrzebn± na stolnicê, a reszta zostaje przykryta sciereczk± w misce, aby by³a ciep³a.
Jaja na twardo nie popêkaj±, je¿eli do wody wsypiemy sól i wrzucimy 2-3 wyka³aczki.( a je¿eli ju¿ pêkn±, to na pewno nic z nich nie wyp³ynie)
Biszkopt po upieczeniu od razu siê wyciaga i rzuca z niewilkiej wysoko¶ci blaszk± o np. stó³. Wtedy nie opadnie.Podobno robi siê tak te¿ z sernikiem, ale nie próbowa³am.
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plslaveofficial.keep.pl
|
|
Pokrewne |
"cowboy,mama,i,cowboy,corka.php">Cowboy mama i cowboy córka :)
"ile,planujecie,karmic,karmicie,karmilyscie.php">ile planujecie karmiæ/karmicie/karmi³y¶cie piersi±
"tempo,rozwoju,a,sposob,karmienia,cos,oprocz.php">Tempo rozwoju a sposób karmienia (co¶ oprócz cyca)
"czy,mozna,na,cellulit,krem,z,kofeina,jesli.php">czy mozna na cellulit krem z kofeina jesli karmie
"jak,dlugo,trwa,karmienie,waszych,pociech.php">Jak d³ugo trwa karmienie Waszych pociech?
"karmienie,drugiego,malucha,przy,pierwszym.php">Karmienie drugiego malucha przy pierwszym
"pomozcie,mi,opory,psychiczne,przed,karmieniem.php">pomozcie mi - opory psychiczne przed karmieniem
"jak,zakonczyc,lub,ograniczyc,nocne,karmienia.php">Jak zakoñczyæ lub ograniczyæ nocne karmienia
"chyba,powoli,konczy,sie,karmienie.php">Chyba powoli koñczy siê karmienie....
"sens,dyskusji,o,sposobie,karmienia.php">sens dyskusji o sposobie karmienia
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plepicusfuror.xlx.pl
. : : . |
|