ďťż
Strona główna
 
łatwa szarlotka



kallan - 26.11.2006 20:26
łatwa szarlotka
  Wypróbowana 2 razy w innych wersjach, za każdym razem wyszła pyszna. Długo zachowuje świeżość i jest bardzo łatwa do zrobienia.
Na ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
2 jajka
3/4 szklanki cukru pudru
pół kostki margaryny
2 dag drożdży
1 łyżka oleju lub oliwy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Za podanych składników zagniatamy w misce ciasto (mąkę należy przesiać, a drożdże i margarynę rozdrobnić).
Obieramy 6 kwaskowatych jabłek, trzemy na tarce o grubych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny i dosładzamy cukrem (1-2 łyżki wedle uznania). Zamiast świeżych jabłek możemy też użyć gotowego musu (ja brałam półlitrowy słoik).
Ciasto dzielimy na dwie części: 2/3 wykładamy na spód okrągłej blaszki. Brzegi podnosimy na ok. 2-3 cm w górę. Wykładamy tarte jabłka lub mus jabłkowy i posypujemy cynamonem. Na wierzch kładziemy rozwałkowany placek z reszty ciasta lub rwiemy palcami kawałeczki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50min. w temp. ok. 180 stopni. Po upieczeniu brzegi powinny odstawać lekko od blaszki, a wierzch powinien być zrumieniony.

Ciacho jest pyszne, mięciutkie, lekko wilgotne, naprawdę polecam!!!

Moje uwagi:
Dodawałam pół szklanki mąki więcej, niż w przepisie, bo ciasto było za luźne. Powinno być choć troszkę ścisłe, żeby dało się rwać palcami albo wałkować (klajstrowate też mi się jakoś ułożyło na blaszce, więc jak kto woli:).
W przepisie jest napisane, że musi to być duża blacha, ale mi się wydawało, że jest na to za mało ciasta, więc piekłam na małej.
No a poza tym temperaturę ustawiałam "na oko", bo nie mam termostatu w gazówce. Ciacho mi wyszło ,więc to naprawdę niezawodny przepis. Aż mi ślinka cieknie na samo wspomnienie.
Pyszności życzę!






weronka - 30.11.2006 11:12

  od kilku dni mam ochote na szarlotke..chyba się skuszę na Twój przepis

Weronka, Krzyś i Milenka




dididi - 02.12.2006 01:06

  O nie - jak drozdze to nie dla mnie... Zawsze wychodzi mi zakalec [img]/images/forum/icons/frown.gif[/img]

Ben & Mimi Co.



kallan - 03.12.2006 22:20

  na bank tutaj nie wyjdzie:))






ja3 - 04.12.2006 21:46

  Sprawdzone, wyszła i na dodatek dobra. Robi się faktycznie bardzo szybko.

Gosia, Julia-1994/12, Oliwia-2002/11 i Konrad-2006/11



kallan - 04.12.2006 22:06

  Cieszę się:)
Dzisiaj tak sobie myślałam, czy jakby zamiast jabłek dać startą dynię (wymieszaną z cukrem i sokiem z cytryny), to byłoby dobre? To dopiero będzie eksperyment....





ja3 - 05.12.2006 17:23

  Niestety nie lubię dyni, także zdecydowanie zostanę przy jabłkach. Ale faktycznie można dodać inny owoc, np. śliwkę. Chyba kiedyś spróbuję.

Gosia, Julia-1994/12, Oliwia-2002/11 i Konrad-2006/11



CIKU - 07.12.2006 17:47

  A te drożdze to w proszku czy zwykle? I jaka jest w przepisie podana temp pieca? Wolalabym jednak wiedziec? Jak dlugo piekłaś? Ja mam wyjątkowy talent do tego aby ciasto mi nie wyszlo wiec wszystko musze wiedziec dokladnie.

Ciku z Kacperkiem 12.02.04 i niespodzianką 2.VI



ja3 - 07.12.2006 22:14

  Ja dałam zwykłe. Piekłam na termoobiegu chyba 200 stopni ponad pół godziny.

Gosia, Julia-1994/12, Oliwia-2002/11 i Konrad-2006/11



kallan - 07.12.2006 22:40

  Drożdże - ja dawałam zwykłe, nigdy nie używałam tych w proszku i niestety nie wiem jak np. 2 dag drożdży "mokrych" ma się do tych "suchych":(
Temperatura: 180 stopni
Czas pieczenia: ok. 50 minut, "około", ale rzeczywiście w przepisie mam tak napisane. Akurat wcinam tę szarlotkę, bo sobie wczoraj upiekłam i o ile dobrze pamiętam to ciasto było w piekarniku właśnie jakieś 50 minut. Ja zawsze obserwuję wierzch. Jak się zrumieni a boki zaczynają odstawać od formy to znaczy, że można wyciągać z piekarnika.
Mam nadzieję, że troszkę Ci pomogłam. Nie zniechęcaj się, to naprawdę bardzo łatwe i "niepsujące się" ciacho:)))
Życzę udanego pieczenia i smacznego!!!!!





CIKU - 09.12.2006 18:26

  OK to próbuję dzis wieczorkiem.

Ciku z Kacperkiem 12.02.04 i niespodzianką 2.VI



CIKU - 10.12.2006 03:28

  Melduję, że zrobiłam. Bardzo dobre ciasto i łatwo się robi.
Piekłam jednak 5 minut krócej tzn 45 min. a mogłam w zasadzie piec tylko 40 i byłoby jeszcze lepsze. Widocznie każdy piec inny.

Ciku z Kacperkiem 12.02.04 i niespodzianką 2.VI



ahimsa - 21.04.2009 21:14
I znów zrobiona! na zamówienie małża, który dzielnie tarł jabłka:)
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • slaveofficial.keep.pl


  • "cowboy,mama,i,cowboy,corka.php">Cowboy mama i cowboy córka :) "ile,planujecie,karmic,karmicie,karmilyscie.php">ile planujecie karmić/karmicie/karmiłyście piersią "tempo,rozwoju,a,sposob,karmienia,cos,oprocz.php">Tempo rozwoju a sposób karmienia (coś oprócz cyca) "czy,mozna,na,cellulit,krem,z,kofeina,jesli.php">czy mozna na cellulit krem z kofeina jesli karmie "jak,dlugo,trwa,karmienie,waszych,pociech.php">Jak długo trwa karmienie Waszych pociech? "karmienie,drugiego,malucha,przy,pierwszym.php">Karmienie drugiego malucha przy pierwszym "pomozcie,mi,opory,psychiczne,przed,karmieniem.php">pomozcie mi - opory psychiczne przed karmieniem "jak,zakonczyc,lub,ograniczyc,nocne,karmienia.php">Jak zakończyć lub ograniczyć nocne karmienia "chyba,powoli,konczy,sie,karmienie.php">Chyba powoli kończy się karmienie.... "sens,dyskusji,o,sposobie,karmienia.php">sens dyskusji o sposobie karmienia
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • epicusfuror.xlx.pl
  •  Pokrewne
     . : : .
    Copyright (c) 2008 pamietnik-prostytutki | Designed by Elegant WPT