Strona główna
 
Mielone



Garfield - 10.10.2003 22:46
Mielone
  Ja oczywiscie jako amator kuchenny PROSZE O PRZEPISY.
Tym razem na potrawy z miêska mielonego.
Wiem jak sie robi kotlety mielone, spagetti z mielonym, burito i chili.
A co jeszcze????

Gosia i ksiê¿niczka Sara ur 23.09.02





Magdzik - 10.10.2003 22:59
Oszukane go³abki
  Mielone mo¿na modyfikowaæ, chodzi oczywi¶cie o kotlety.
Ja uwielbiam tzw. oszukane go³±bki - robi siê je szybciej ni¿ tradycyjnie.

Kapistê bia³o trzeba sparzyæ i poszatkowaæ, a potem wrzuciæ do rozrabianego miêsa mielonego (jak na kotlety), przyprawionego wedle uznania. Potem uformowaæ kotlety i usmazyæ obtoczone w m±ce. W du¿ym garnku na dnie u³o¿yæ du¿e il¶cie z kapusty a na nie u³ozyæ kotlety. Nastêpnie przygotowac sos pomidorowy taki jak do go³abków, zalaæ kotlety i zagotowaæ!

Pychotka!

Pozdrawiamy,

Magda i Albercik ur. 8.09.03




smoki - 13.10.2003 10:35
Klops
  Przyprawiona mase z mielonego mieska formujesz z prostokat Dajesz do srodka kilka ugotowanych na twardo jajek i zawijasz w rolade. Pozniej z folie do pieczenia i siup do piekarnika. Na ostatnie 10 min odwijsz folie na gorze zeby klops sie zarumienil

Podajesz poktojony w plastry na cieplo lub zimno i polany sosem chrzanowym

mniam mniam.......

smoki i Dawidek (13 miesiêcy)



go76 - 13.10.2003 12:02

  Lubisz kalafior?
Miêsno - kalafiorowe hmmmm KULE ARMATNIE

Kalafior dzielisz na mniejsze czê¶ci - wielko¶æ wedle uznania i ka¿d± z tych cz±stek dok³adnie oklejasz mielonym miêsem - przyprawionym jak do kotletów - ma wyj¶æ kula (wielko¶æ zale¿y od tego na jakie kawa³ki podzielisz kalafior). I to wk³adasz do jakiej¶ blaszki lub naczynia ¿aroodpornego mo¿na na dno daæ troszkê oleju i wody i pieczesz. Od czasu do czasu dobrze jest te kulki polaæ tym sosikiem z dna.
PYCHOTA i ma³o roboty.

GOSIA i Kubu¶ (14.09.2002)




Magdzik - 13.10.2003 16:30

  Jak tylko bede mog³a jesæ kalafiora zrobie napewno!!!! A¿ mi slina cieknie... uciekam z tego podforum [img]/images/forum/icons/laugh.gif[/img]

Pozdrawiamy,

Magda i Albercik ur. 8.09.03




Garfield - 13.10.2003 20:42

  lubie..mniammmmmm :-P

Gosia i ksiê¿niczka Sara ur 23.09.02




Garfield - 13.10.2003 20:46

  super!
Ale jeszcze mnie gnêbi jedno pytanie :
JAK SIE ROBI SOS CHRZANOWY? :)

Gosia i ksiê¿niczka Sara ur 23.09.02




smoki - 14.10.2003 10:23

  Tak jak kazdy inny: na bazie rosolu i zasmazki (niekoniecznie)

Odlewasz troche rosolu (moze byc z kostki) dodajesz to co ma nadac smak (w tym przypadku chrzan i smietane), przyprawiasz do smaku i wrzucasz zasmazke jak chcesz zagescic.

Tak samo robie pomidorowy (pomidory zamiast chrzanu i smietany), grzybowy (wywar z grzybow zamiast rosolu + smietana + grzybki), do pieczeni (sos spod pieczeni zamiast rosolu + smietana + zasmazka)

Proste, prawda? :)

smoki i Dawidek (13 miesiêcy)



Garfield - 14.10.2003 17:14

  proste :)
Ogólnie gotowanie jest proste, ale jak sie juz cos wczesniej robilo... a ja jestem pocz±tkuj±ca :))))
Dzieki wielkie za przepis:)

Gosia i ksiê¿niczka Sara ur 23.09.02




smoki - 14.10.2003 19:39

  bedziesz swietna

kiedys odkrylam ze ci ktorym gotowanie sprawia frajde gotuja SWIETNIE

smoki i Dawidek (13 miesiêcy)



Garfield - 16.10.2003 17:49

  Jak d³ugo je piec? W jakiej temperaturze?
I przykrywac naczynie zaroodporne czy nie?
I za czym sie je podaje? Z ziemniakami?
Jakis sosik moze?

Gosia i ksiê¿niczka Sara ur 23.09.02




go76 - 17.10.2003 12:26

  no to mnie zastrzeli³a¶.......... a to dlatego ¿e ja wszystko w kuchni robiê na oko i bez przepisów (dlatego nie piekê ciast hehehe...)
ale postaram siê co¶ sprecyzowaæ.............
1. temp. 150-170C wystarczy w zupe³no¶ci
2. piec tak d³ugo a¿ miêsko siê ³adnie zarumieni i zacznie lekko pêkaæ (d³ugo¶æ pieczenia zale¿y te¿ od wielko¶ci kulek) mo¿na te¿ sprawdziæ patyczkiem (np. takim do szasz³yków) czy kalafior w ¶rodku ju¿ jest miêkki i to jest chyba najlepszy test.
3. ja nie przykrywam
4. ja lubiê z zapiekanymi ziemniakami: ziemniaki gotujê a jak ju¿ s± w miarê miêkkie wyk³adam na blaszkê, na ka¿dy dajê odrobinê mas³a i posypujê szczypt± s³odkiej papryki i myk do piekarnika w którym piek± siê KULE.
5. jak zapieka siê ziemniaki to sosik w sumie nie potrzebny.
6. jaka¶ surówa np. duszona marchewka z groszkiem hmmmmmm pysznie brzmi no nie!?
Mam nadziejê ¿e siê skusisz i bêdzie smakowa³o

Ca³uchi

GOSIA i Kubu¶ (14.09.2002)



Garfield - 17.10.2003 15:25
pycha
  Zrobilam !!!!!
Super wysz³o...pychotka.
Zrobilam nieduze kule z marchewk± i groszkiem poda³am mniam mniam .....................
W³asnie skonczylam jesc :))))
dzieki za przepis! Polecam

a w przyszlym tyg wypróbuje kolejny przeopis na mielone inaczej :)

Gosia i ksiê¿niczka Sara ur 23.09.02




go76 - 21.10.2003 13:25

  bardzo baaaaaaardzo siê cieszê!!!!!!!!!!!!!

GOSIA i Kubu¶ (14.09.2002)



Garfield - 16.11.2003 11:59
pilne!!!!
  Ile sie to piecze, w czym tzn w blaszce czy w naczyniu zaroodpornym?
A moze byc w folii aluminiowej?
I jak bardzo mam nagrzac piekarniik?
Prosze o szybka odpowiedz, bo moze zdaze jeszcze dzis to zrobic:)
ps.przyjelam opiekunke t± z 6-latk±.papa

Gosia i ksiê¿niczka Sara ur 23.09.02




smoki - 16.11.2003 12:29

  W naczyniu zaroodpornym bez pokrywki zawiniete w folie
Na ostatnie 15 min odwijasz folie na gorze zeby sie przyrumienilo
Pieke ok 60 min w piekarniku elektrycznym ustawionym na 2 grzalki

smoki i Dawidek (14 miesiêcy)



Ewasz - 16.11.2003 13:02

  TRADYCYJNE MIÊSNE KULECZKI

50 dag mielonego miêsa z indyka
2 roztarte z±bki czosnku
1 jajko
1/4 szklanki bu³ki tartej
1 posiekana cebula
2 ³y¿ki mleka
1 ³y¿eczka suszonego oregano
1 ³y¿ka siekanej natki
1 ³y¿ka siekanych li¶ci selera naciowego
2 ³y¿ki oleju
szczypta soli i pieprzu
3 szklanki sosu do spaghetti

W g³êbokiej salaterce po³±cz kolejno wszystkie sk³adniki, poza sosem do spaghetti.
Wszystko starannie wymieszaj i uformuj kuleczki o ¶rednicy ok. 1 cm
Rozgrzej g³êbok± patelniê z niewielk± ilo¶ci± oleju i podsma¿ kuleczki.

Po kilku minutach wlej na patelniê sos do spaghetti i ca³o¶æ du¶ na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Serwuj z makaronem lub ziemniakami puree.

Ewa i z±bkuj±ca Julcia (15.07.2002)




Garfield - 16.11.2003 15:15

  ok :)
dam znac jak wyszlo.....

Gosia i ksiê¿niczka Sara ur 23.09.02




Garfield - 17.11.2003 23:07

  zrobilam!!!!:)
Wyszlo pyszne ale pieklam prawie 90 minut.
Najlepszy wyszedl mi sos chrzanowy!!!palce lizac!
Mniam mniam
Pozdrawiam

Gosia i ksiê¿niczka Sara ur 23.09.02
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • slaveofficial.keep.pl


  • "cowboy,mama,i,cowboy,corka.php">Cowboy mama i cowboy córka :) "ile,planujecie,karmic,karmicie,karmilyscie.php">ile planujecie karmiæ/karmicie/karmi³y¶cie piersi± "tempo,rozwoju,a,sposob,karmienia,cos,oprocz.php">Tempo rozwoju a sposób karmienia (co¶ oprócz cyca) "czy,mozna,na,cellulit,krem,z,kofeina,jesli.php">czy mozna na cellulit krem z kofeina jesli karmie "jak,dlugo,trwa,karmienie,waszych,pociech.php">Jak d³ugo trwa karmienie Waszych pociech? "karmienie,drugiego,malucha,przy,pierwszym.php">Karmienie drugiego malucha przy pierwszym "pomozcie,mi,opory,psychiczne,przed,karmieniem.php">pomozcie mi - opory psychiczne przed karmieniem "jak,zakonczyc,lub,ograniczyc,nocne,karmienia.php">Jak zakoñczyæ lub ograniczyæ nocne karmienia "chyba,powoli,konczy,sie,karmienie.php">Chyba powoli koñczy siê karmienie.... "sens,dyskusji,o,sposobie,karmienia.php">sens dyskusji o sposobie karmienia
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • epicusfuror.xlx.pl
  •  Pokrewne
     . : : .
    Copyright (c) 2008 pamietnik-prostytutki | Designed by Elegant WPT