Mielone
Garfield - 10.10.2003 22:46
Mielone
Ja oczywiscie jako amator kuchenny PROSZE O PRZEPISY. Tym razem na potrawy z miêska mielonego. Wiem jak sie robi kotlety mielone, spagetti z mielonym, burito i chili. A co jeszcze????
Gosia i ksiê¿niczka Sara ur 23.09.02
Magdzik - 10.10.2003 22:59
Oszukane go³abki
Mielone mo¿na modyfikowaæ, chodzi oczywi¶cie o kotlety. Ja uwielbiam tzw. oszukane go³±bki - robi siê je szybciej ni¿ tradycyjnie.
Kapistê bia³o trzeba sparzyæ i poszatkowaæ, a potem wrzuciæ do rozrabianego miêsa mielonego (jak na kotlety), przyprawionego wedle uznania. Potem uformowaæ kotlety i usmazyæ obtoczone w m±ce. W du¿ym garnku na dnie u³o¿yæ du¿e il¶cie z kapusty a na nie u³ozyæ kotlety. Nastêpnie przygotowac sos pomidorowy taki jak do go³abków, zalaæ kotlety i zagotowaæ!
Pychotka!
Pozdrawiamy,
Magda i Albercik ur. 8.09.03
smoki - 13.10.2003 10:35
Klops
Przyprawiona mase z mielonego mieska formujesz z prostokat Dajesz do srodka kilka ugotowanych na twardo jajek i zawijasz w rolade. Pozniej z folie do pieczenia i siup do piekarnika. Na ostatnie 10 min odwijsz folie na gorze zeby klops sie zarumienil
Podajesz poktojony w plastry na cieplo lub zimno i polany sosem chrzanowym
mniam mniam.......
smoki i Dawidek (13 miesiêcy)
go76 - 13.10.2003 12:02
Lubisz kalafior? Miêsno - kalafiorowe hmmmm KULE ARMATNIE
Kalafior dzielisz na mniejsze czê¶ci - wielko¶æ wedle uznania i ka¿d± z tych cz±stek dok³adnie oklejasz mielonym miêsem - przyprawionym jak do kotletów - ma wyj¶æ kula (wielko¶æ zale¿y od tego na jakie kawa³ki podzielisz kalafior). I to wk³adasz do jakiej¶ blaszki lub naczynia ¿aroodpornego mo¿na na dno daæ troszkê oleju i wody i pieczesz. Od czasu do czasu dobrze jest te kulki polaæ tym sosikiem z dna. PYCHOTA i ma³o roboty.
GOSIA i Kubu¶ (14.09.2002)
Magdzik - 13.10.2003 16:30
Jak tylko bede mog³a jesæ kalafiora zrobie napewno!!!! A¿ mi slina cieknie... uciekam z tego podforum [img]/images/forum/icons/laugh.gif[/img]
Pozdrawiamy,
Magda i Albercik ur. 8.09.03
Garfield - 13.10.2003 20:42
lubie..mniammmmmm :-P
Gosia i ksiê¿niczka Sara ur 23.09.02
Garfield - 13.10.2003 20:46
super! Ale jeszcze mnie gnêbi jedno pytanie : JAK SIE ROBI SOS CHRZANOWY? :)
Gosia i ksiê¿niczka Sara ur 23.09.02
smoki - 14.10.2003 10:23
Tak jak kazdy inny: na bazie rosolu i zasmazki (niekoniecznie)
Odlewasz troche rosolu (moze byc z kostki) dodajesz to co ma nadac smak (w tym przypadku chrzan i smietane), przyprawiasz do smaku i wrzucasz zasmazke jak chcesz zagescic.
Tak samo robie pomidorowy (pomidory zamiast chrzanu i smietany), grzybowy (wywar z grzybow zamiast rosolu + smietana + grzybki), do pieczeni (sos spod pieczeni zamiast rosolu + smietana + zasmazka)
Proste, prawda? :)
smoki i Dawidek (13 miesiêcy)
Garfield - 14.10.2003 17:14
proste :) Ogólnie gotowanie jest proste, ale jak sie juz cos wczesniej robilo... a ja jestem pocz±tkuj±ca :)))) Dzieki wielkie za przepis:)
Gosia i ksiê¿niczka Sara ur 23.09.02
smoki - 14.10.2003 19:39
bedziesz swietna
kiedys odkrylam ze ci ktorym gotowanie sprawia frajde gotuja SWIETNIE
smoki i Dawidek (13 miesiêcy)
Garfield - 16.10.2003 17:49
Jak d³ugo je piec? W jakiej temperaturze? I przykrywac naczynie zaroodporne czy nie? I za czym sie je podaje? Z ziemniakami? Jakis sosik moze?
Gosia i ksiê¿niczka Sara ur 23.09.02
go76 - 17.10.2003 12:26
no to mnie zastrzeli³a¶.......... a to dlatego ¿e ja wszystko w kuchni robiê na oko i bez przepisów (dlatego nie piekê ciast hehehe...) ale postaram siê co¶ sprecyzowaæ............. 1. temp. 150-170C wystarczy w zupe³no¶ci 2. piec tak d³ugo a¿ miêsko siê ³adnie zarumieni i zacznie lekko pêkaæ (d³ugo¶æ pieczenia zale¿y te¿ od wielko¶ci kulek) mo¿na te¿ sprawdziæ patyczkiem (np. takim do szasz³yków) czy kalafior w ¶rodku ju¿ jest miêkki i to jest chyba najlepszy test. 3. ja nie przykrywam 4. ja lubiê z zapiekanymi ziemniakami: ziemniaki gotujê a jak ju¿ s± w miarê miêkkie wyk³adam na blaszkê, na ka¿dy dajê odrobinê mas³a i posypujê szczypt± s³odkiej papryki i myk do piekarnika w którym piek± siê KULE. 5. jak zapieka siê ziemniaki to sosik w sumie nie potrzebny. 6. jaka¶ surówa np. duszona marchewka z groszkiem hmmmmmm pysznie brzmi no nie!? Mam nadziejê ¿e siê skusisz i bêdzie smakowa³o
Ca³uchi
GOSIA i Kubu¶ (14.09.2002)
Garfield - 17.10.2003 15:25
pycha
Zrobilam !!!!! Super wysz³o...pychotka. Zrobilam nieduze kule z marchewk± i groszkiem poda³am mniam mniam ..................... W³asnie skonczylam jesc :)))) dzieki za przepis! Polecam
a w przyszlym tyg wypróbuje kolejny przeopis na mielone inaczej :)
Gosia i ksiê¿niczka Sara ur 23.09.02
go76 - 21.10.2003 13:25
bardzo baaaaaaardzo siê cieszê!!!!!!!!!!!!!
GOSIA i Kubu¶ (14.09.2002)
Garfield - 16.11.2003 11:59
pilne!!!!
Ile sie to piecze, w czym tzn w blaszce czy w naczyniu zaroodpornym? A moze byc w folii aluminiowej? I jak bardzo mam nagrzac piekarniik? Prosze o szybka odpowiedz, bo moze zdaze jeszcze dzis to zrobic:) ps.przyjelam opiekunke t± z 6-latk±.papa
Gosia i ksiê¿niczka Sara ur 23.09.02
smoki - 16.11.2003 12:29
W naczyniu zaroodpornym bez pokrywki zawiniete w folie Na ostatnie 15 min odwijasz folie na gorze zeby sie przyrumienilo Pieke ok 60 min w piekarniku elektrycznym ustawionym na 2 grzalki
smoki i Dawidek (14 miesiêcy)
Ewasz - 16.11.2003 13:02
TRADYCYJNE MIÊSNE KULECZKI
50 dag mielonego miêsa z indyka 2 roztarte z±bki czosnku 1 jajko 1/4 szklanki bu³ki tartej 1 posiekana cebula 2 ³y¿ki mleka 1 ³y¿eczka suszonego oregano 1 ³y¿ka siekanej natki 1 ³y¿ka siekanych li¶ci selera naciowego 2 ³y¿ki oleju szczypta soli i pieprzu 3 szklanki sosu do spaghetti
W g³êbokiej salaterce po³±cz kolejno wszystkie sk³adniki, poza sosem do spaghetti. Wszystko starannie wymieszaj i uformuj kuleczki o ¶rednicy ok. 1 cm Rozgrzej g³êbok± patelniê z niewielk± ilo¶ci± oleju i podsma¿ kuleczki.
Po kilku minutach wlej na patelniê sos do spaghetti i ca³o¶æ du¶ na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Serwuj z makaronem lub ziemniakami puree.
Ewa i z±bkuj±ca Julcia (15.07.2002)
Garfield - 16.11.2003 15:15
ok :) dam znac jak wyszlo.....
Gosia i ksiê¿niczka Sara ur 23.09.02
Garfield - 17.11.2003 23:07
zrobilam!!!!:) Wyszlo pyszne ale pieklam prawie 90 minut. Najlepszy wyszedl mi sos chrzanowy!!!palce lizac! Mniam mniam Pozdrawiam
Gosia i ksiê¿niczka Sara ur 23.09.02
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plslaveofficial.keep.pl
|
|
Pokrewne |
"cowboy,mama,i,cowboy,corka.php">Cowboy mama i cowboy córka :)
"ile,planujecie,karmic,karmicie,karmilyscie.php">ile planujecie karmiæ/karmicie/karmi³y¶cie piersi±
"tempo,rozwoju,a,sposob,karmienia,cos,oprocz.php">Tempo rozwoju a sposób karmienia (co¶ oprócz cyca)
"czy,mozna,na,cellulit,krem,z,kofeina,jesli.php">czy mozna na cellulit krem z kofeina jesli karmie
"jak,dlugo,trwa,karmienie,waszych,pociech.php">Jak d³ugo trwa karmienie Waszych pociech?
"karmienie,drugiego,malucha,przy,pierwszym.php">Karmienie drugiego malucha przy pierwszym
"pomozcie,mi,opory,psychiczne,przed,karmieniem.php">pomozcie mi - opory psychiczne przed karmieniem
"jak,zakonczyc,lub,ograniczyc,nocne,karmienia.php">Jak zakoñczyæ lub ograniczyæ nocne karmienia
"chyba,powoli,konczy,sie,karmienie.php">Chyba powoli koñczy siê karmienie....
"sens,dyskusji,o,sposobie,karmienia.php">sens dyskusji o sposobie karmienia
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plepicusfuror.xlx.pl
. : : . |
|