Strona główna
 
Przepisy na Proste Ciastka, Ciasteczka..



tora - 12.03.2008 01:46
Przepisy na Proste Ciastka, Ciasteczka..
  potrzebuje, zbieram, kolekcjonuje...
moze ktoras z was sie ze mna podzielic?




szpilki - 12.03.2008 09:43
ptysie by cherokee

Dp garnka wlewamy szklanke wody i wrzucamy pol kostki margaryny. Gotujemy...kiedy sie rozpusci margaryna wrzucamy szklanke maki pszennej nadal gotujac. Mocno mieszamy az z ciasta sie zrobi klucha ( ) ktora bedzie odchodzic od garnka (nazywa sie to ciasto przypalane)
Studzimy.
Dodajemy 4-5 jajek, lyzeczke proszku do pieczenia i miksujemy az do uzyskania gladkiej, gestej masy.
Blaszke smarujemy margaryna albo wykladamy papierem do pieczenia.
Wkladamy ciasto do szprycy i robimy male beziki (pamietajmy o odstepach bo to rosnie )
Pieczemy ok 30 min w 180 st.

Po wystudzeniu napelnimy bita smietana i polewamy czekolada



agniesia22 - 13.03.2008 16:44
Cytat:
Napisa³ tora potrzebuje, zbieram, kolekcjonuje...
moze ktoras z was sie ze mna podzielic?
mam....ale.czesc.na.papierze....jak.sie.zbiore.to. powpisuje:)



beatek - 13.03.2008 19:24
Kruche ciasteczka:

pó³ kg m±ki przennej
kostka margaryny,
3/4 szklanki cukru,
4 zó³tka,
2-3 ³y¿ki gêstej ¶mietany,
³y¿eczka proszku do pieczenia'
cukier waniliowy,
cukier puder

Margarynê zmiksowaæ z cukrem, cukrem waniliowym i zó³tkami. Dodaæ potem m±kê, proszek do pieczenia i ¶mietane i wyrobiæ ciasto. Mo¿na w³o¿yæ je na godzinê do zamra¿arki ¿eby by³o bardziej kruche (ale ja nigdy nie mam czasu i od razu robiê ciasteczka i te¿ dobre wychodz± :)). Ciasto nale¿y rozwa³kowaæ na grubo¶æ po³ centymetra i wycinac ciasteczka. Mo¿na je przysroiæ np m&msami przed w³o¿eniem do piecyka. Wy³o¿yc na blechê i piec w temp oko³o 160-180 stopni. Po upieczeniu mozna posypac cukrem pudrem.
Mo¿na np w³o¿yæ pó³ ciasta do zamra¿arki i wykorzystaæ je na ciasteczka za jaki¶ czas.

Z tego samego cista robiê szarlotkê (dzielimy ciasto na pó³ i wa³kujemy) na jedn± warstwê k³adziemy starte na grubych oczkach jab³ka z orobina cynamonu), podpiekamy kilka minut i przykrywamy drug± warstw± i pieczemy az sie ciasto zarumieni. Zawsze wychodzi :)




EwkaM - 13.03.2008 20:45
Cytat:
Napisa³ szpilki ptysie by cherokee

Dp garnka wlewamy szklanke wody i wrzucamy pol kostki margaryny. Gotujemy...kiedy sie rozpusci margaryna wrzucamy szklanke maki pszennej nadal gotujac. Mocno mieszamy az z ciasta sie zrobi klucha ( ) ktora bedzie odchodzic od garnka (nazywa sie to ciasto przypalane)
Studzimy.
Dodajemy 4-5 jajek, lyzeczke proszku do pieczenia i miksujemy az do uzyskania gladkiej, gestej masy.
Blaszke smarujemy margaryna albo wykladamy papierem do pieczenia.
Wkladamy ciasto do szprycy i robimy male beziki (pamietajmy o odstepach bo to rosnie )
Pieczemy ok 30 min w 180 st.

Po wystudzeniu napelnimy bita smietana i polewamy czekolada
proste powiadasz :eek:
gratulujê dobrego humoru :D



szpilki - 13.03.2008 21:44
Cytat:
Napisa³ EwkaM proste powiadasz :eek:
gratulujê dobrego humoru :D
banalne wrecz - powaznie - sprobuj choc raz to zobaczysz



tora - 14.03.2008 00:24
Cytat:
Napisa³ beatek Kruche ciasteczka:

pó³ kg m±ki przennej
kostka margaryny,
3/4 szklanki cukru,
4 zó³tka,
2-3 ³y¿ki gêstej ¶mietany,
³y¿eczka proszku do pieczenia'
cukier waniliowy,
cukier puder

Margarynê zmiksowaæ z cukrem, cukrem waniliowym i zó³tkami. Dodaæ potem m±kê, proszek do pieczenia i ¶mietane i wyrobiæ ciasto. Mo¿na w³o¿yæ je na godzinê do zamra¿arki ¿eby by³o bardziej kruche (ale ja nigdy nie mam czasu i od razu robiê ciasteczka i te¿ dobre wychodz± :)). Ciasto nale¿y rozwa³kowaæ na grubo¶æ po³ centymetra i wycinac ciasteczka. Mo¿na je przysroiæ np m&msami przed w³o¿eniem do piecyka. Wy³o¿yc na blechê i piec w temp oko³o 160-180 stopni. Po upieczeniu mozna posypac cukrem pudrem.
Mo¿na np w³o¿yæ pó³ ciasta do zamra¿arki i wykorzystaæ je na ciasteczka za jaki¶ czas.

Z tego samego cista robiê szarlotkê (dzielimy ciasto na pó³ i wa³kujemy) na jedn± warstwê k³adziemy starte na grubych oczkach jab³ka z orobina cynamonu), podpiekamy kilka minut i przykrywamy drug± warstw± i pieczemy az sie ciasto zarumieni. Zawsze wychodzi :)
dzieki :) ten przepis znam, ale nie znalam wersji z M&M - wyprobujemy :)



tora - 14.03.2008 00:25
Cytat:
Napisa³ agniesia22 mam....ale.czesc.na.papierze....jak.sie.zbiore.to. powpisuje:) no to ja poczekam.



kaaskaa - 14.03.2008 10:59
Cytat:
Napisa³ tora potrzebuje, zbieram, kolekcjonuje...
moze ktoras z was sie ze mna podzielic?
Poniewa¿ od czerwca jestem na diecie eliminacyjnej (karmiê) i nie jem m.in. jajek i mleka, to znalaz³am w necie taki pro¶ciutki przepis:

szklanka m±ki, dwie ³y¿ki cukru (mo¿na mniej, bo s± s³odkie), cztery ³y¿ki letniej wody i cztery ³y¿ki oleju; szybko zagniatam, owijam w foliê i do lodówki na godzinkê; wyjmujê, rozwa³kowujê i w zale¿no¶ci od ilo¶ci czasu wycinam ciastka:) w przepisie by³o piec 5 min w 125 stopniach:eek: ale ja zazwyczaj piekê jakie¶ 30 min w 150 st.

Jak dla mnie rewelacja, bo jest to jedyna s³odycz jak± zjadam od 9 mcy;):D



Gabrycha - 14.03.2008 13:59
Cytat:
Napisa³ kaaskaa Poniewa¿ od czerwca jestem na diecie eliminacyjnej (karmiê) i nie jem m.in. jajek i mleka, to znalaz³am w necie taki pro¶ciutki przepis:

szklanka m±ki, dwie ³y¿ki cukru (mo¿na mniej, bo s± s³odkie), cztery ³y¿ki letniej wody i cztery ³y¿ki oleju; szybko zagniatam, owijam w foliê i do lodówki na godzinkê; wyjmujê, rozwa³kowujê i w zale¿no¶ci od ilo¶ci czasu wycinam ciastka:) w przepisie by³o piec 5 min w 125 stopniach:eek: ale ja zazwyczaj piekê jakie¶ 30 min w 150 st.

Jak dla mnie rewelacja, bo jest to jedyna s³odycz jak± zjadam od 9 mcy;):D
Skorzystam z tego przepisu dla m³odego:) bo niestety nie mo¿e jajek i mleka:(



szpilki - 17.03.2008 16:13
Ciasteczka z kleiku ry¿owego
- paczka kleiku ry¿owego 
- kostka margaryny 
- 3 jajka 
- 1 ³y¿eczka proszku do pieczenia 
- pó³ paczki wiórków kokosowych 
- pó³ szklanki cukru 
- cukier waniliowy 
wszystko sobie wyrabiam w misce, jak siê ju¿ wyrobi , formujê z ciasta kulki(wielko¶ci klusek ¶l±skich) a paluszkiem w ¶rodku robiê wg³êbienie, 
kulki wyk³adam na blachê wy³o¿on± papierem do pieczenia. Do ka¿dego wg³ebienia mozna trochê d¿emu 
Wk³adam do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieke oko³o 30 minut (mo¿e ciutke krócej musz± siê ³adnie zrumieniæ). 
Wy¶mienite do kawy. Pyszne s± cieplutkie i ¶wie¿utkie

lojalnie uprzedzam ze wszystkie diety ida w las niestety :D



Reno - 21.08.2008 14:02
Chcia³abym zrobiæ herbatniki z m±ki pe³noziarnistej, ¿eby wysz³y do¶æ twarde, takie, jak kupione. Podrzucicie jaki¶ przepis?



kiara - 21.08.2008 19:38
Wczoraj robilam z przepisu maduxi:)
2 tabliczki bialej czekolady
70g masla
2 jajka
1 szkl cukru
1 szkl maki pszennej
pol lyzeczki proszku do pieczenia
1/4 lyzeczki soli

W kapieli wodnej rozpuscic maslo i dodac do niego pokruszona czekolada - ma sie w nim rozpuscic. Jajka ubic na parze z cukrem na konsystencje masla z czekolada, dodac do masy jajeczne mase czekoladowa,miksowac.Po poloczeniu dodac wymieszane make, sol i proszek, polaczyc i wylac na blache(wykladam ja papierem do pieczenia. Wlozyc do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piec ok 40 min.(tzn do zbrazowienia) Gorace kroic na kawalki.
Pyszne sa:)



kiara - 21.08.2008 19:39
Cytat:
Napisa³ szpilki Ciasteczka z kleiku ry¿owego
- paczka kleiku ry¿owego 
- kostka margaryny 
- 3 jajka 
- 1 ³y¿eczka proszku do pieczenia 
- pó³ paczki wiórków kokosowych 
- pó³ szklanki cukru 
- cukier waniliowy 
wszystko sobie wyrabiam w misce, jak siê ju¿ wyrobi , formujê z ciasta kulki(wielko¶ci klusek ¶l±skich) a paluszkiem w ¶rodku robiê wg³êbienie, 
kulki wyk³adam na blachê wy³o¿on± papierem do pieczenia. Do ka¿dego wg³ebienia mozna trochê d¿emu 
Wk³adam do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieke oko³o 30 minut (mo¿e ciutke krócej musz± siê ³adnie zrumieniæ). 
Wy¶mienite do kawy. Pyszne s± cieplutkie i ¶wie¿utkie

lojalnie uprzedzam ze wszystkie diety ida w las niestety :D
Powiedz Wiktorii, ze jest przesliczna:)



Reno - 21.08.2008 20:08
Chodzi³o mi raczej o co¶ prostego, co¶ w stylu Lu zbo¿owych, ¿ebym mog³a daæ te¿ Tomkowi. Wczoraj kupi³am ciasteczka dla niemowl±t Hippa, nic specjalnego a kosztuj± 7 z³!



SuperBasiek - 23.08.2008 22:21
herbatnki a'la SuperBasiek
  przepis powsta³ metod± prób i b³êdów :D

1kg m±ki (tortowa z Biedronki)
1 kostka margaryny (500g, z Biedronki)
1 szklanka cukru (z buraków cukrowych)
1op. proszku do pieczenia (30g - takie na kg m±ki)
cukier wanilinowy wg uznania
4 ca³e jaja (kurzêcze)
1 szkl. mleka

wszystko wyrobiæ, mo¿na dodaæ m±ki jak siê za bardzo lepi do ³apek, jak ju¿ mamy g³adkie ciasto to dzielimy na 2 lub trzy czê¶ci (zale¿y ile chcemy smaków)
do jednej dodajemy np wiórki kokosowe, do drugiej kakao i t d

ja dodawa³am:
kakao
wiórki kokosowe
otart± skórkê z pomarañczy + cynamon
otart± skórkê z cytryny
mak
kawê rozpuszczaln±
suszone ananasy
rozdrobnione pestki dyni
namoczone rodzynki
i mo¿e jeszcze co¶ by³o.....

ciasto wa³kujê na du¿y cienki placek ( czêsto mniej ni¿ 5mm) i wykrawam szklank± kó³ka ( z lenistwa, bo szybciej idzie ni¿ zabawa foremkami :D) , uk³adam na blachy ( nie smarujê ich niczym, szkoda czasu a ciacha i tak ³adnie odchodz±), i do piekarnika 200stopni C .... piekê a¿ siê upiek±, zale¿y od grubo¶ci, ¶rednio ko³o kwadransa, ... jak wystygn± to myziam je w rozpuszczonej czekoladzie i posypujê ró¿nymi pierdo³ami np, wiórki kokosowe, kolorowe posypki, sezam itp

zostawiam te¿ trochê takich ³ysych,a te przyjarane to s± zarezerwowane dla mnie :D

SMACZNEGO !!!

a co bym nie by³a go³os³owna to wrzucam fotki






agamonia - 24.08.2008 21:51
Sk³adniki
Ciacha na szybko
15 dag masla
25 dag maki pszennej
15 dag cukru (puder lepszy), ale moze byc tez mniej (w zaleznosci od upodoban)
pol cukru wanilinowego
2 duze zoltka lub 3 male
dowolny dzem/marmolada/konfitura
Maslo, make, cukry i zoltka zagniatamy na jednolita mase.
Formujemy z powstalej masy kuleczki o srednicy 2-3 cm.
W zrodku kuleczek robimy wglebienie (zeby wygladaly jak kluski slaskie :) ).
Do wglebienia wkladamy odrobine dzemu.

Pieczemy w tempetarurze max. 180 stopni, az sie ciastka zarumienia (okolo 15-20 minut).

Ca³kiem smaczne i ma³o roboty.



LADYBUG - 28.08.2008 21:43
Cytat:
Napisa³ szpilki Ciasteczka z kleiku ry¿owego
- paczka kleiku ry¿owego 
- kostka margaryny 
- 3 jajka 
- 1 ³y¿eczka proszku do pieczenia 
- pó³ paczki wiórków kokosowych 
- pó³ szklanki cukru 
- cukier waniliowy 
wszystko sobie wyrabiam w misce, jak siê ju¿ wyrobi , formujê z ciasta kulki(wielko¶ci klusek ¶l±skich) a paluszkiem w ¶rodku robiê wg³êbienie, 
kulki wyk³adam na blachê wy³o¿on± papierem do pieczenia. Do ka¿dego wg³ebienia mozna trochê d¿emu 
Wk³adam do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieke oko³o 30 minut (mo¿e ciutke krócej musz± siê ³adnie zrumieniæ). 
Wy¶mienite do kawy. Pyszne s± cieplutkie i ¶wie¿utkie

lojalnie uprzedzam ze wszystkie diety ida w las niestety :D
Zrobilam dzis, REWELACJA!!! Dzieki za przepis



JoannaR - 29.08.2008 00:50
Cytat:
Napisa³ szpilki Ciasteczka z kleiku ry¿owego
- paczka kleiku ry¿owego 
- kostka margaryny 
- 3 jajka 
- 1 ³y¿eczka proszku do pieczenia 
- pó³ paczki wiórków kokosowych 
- pó³ szklanki cukru 
- cukier waniliowy 
wszystko sobie wyrabiam w misce, jak siê ju¿ wyrobi , formujê z ciasta kulki(wielko¶ci klusek ¶l±skich) a paluszkiem w ¶rodku robiê wg³êbienie, 
kulki wyk³adam na blachê wy³o¿on± papierem do pieczenia. Do ka¿dego wg³ebienia mozna trochê d¿emu 
Wk³adam do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieke oko³o 30 minut (mo¿e ciutke krócej musz± siê ³adnie zrumieniæ). 
Wy¶mienite do kawy. Pyszne s± cieplutkie i ¶wie¿utkie

lojalnie uprzedzam ze wszystkie diety ida w las niestety :D
Kurcze, kusicie wszystkie jak ...hmm :D
A czy t± margarysie moge zast±piæ maslem? hmmm
Jako¶ nie bardzo lubiê do pieczenia margarynê.
(choæ ptysie cheruniowe id± na marysi :D)



SuperBasiek - 29.08.2008 18:42
potwierdzam ¿e pysznosciowe STOP
potwierdzam ¿e ³atwe w zrobieniu STOP
potwierdzam ¿e powstrzymujê siê wszystkimi koñczynami ¿eby nie zezreæ wszystkich STOP
w³±cza siê we mnie ³asuchowy egoizm STOP
ciê¿ko syê tymi ciachami z kim¶ podzieliæ STOP

Pozdrówki :)



suminka - 01.09.2008 09:28
Cytat:
Napisa³ szpilki Ciasteczka z kleiku ry¿owego
- paczka kleiku ry¿owego 
- kostka margaryny 
- 3 jajka 
- 1 ³y¿eczka proszku do pieczenia 
- pó³ paczki wiórków kokosowych 
- pó³ szklanki cukru 
- cukier waniliowy 
wszystko sobie wyrabiam w misce, jak siê ju¿ wyrobi , formujê z ciasta kulki(wielko¶ci klusek ¶l±skich) a paluszkiem w ¶rodku robiê wg³êbienie, 
kulki wyk³adam na blachê wy³o¿on± papierem do pieczenia. Do ka¿dego wg³ebienia mozna trochê d¿emu 
Wk³adam do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieke oko³o 30 minut (mo¿e ciutke krócej musz± siê ³adnie zrumieniæ). 
Wy¶mienite do kawy. Pyszne s± cieplutkie i ¶wie¿utkie

lojalnie uprzedzam ze wszystkie diety ida w las niestety :D
nie wierzy³am ale diety rzeczywi¶cie iid± w p.... ole ;) ja zrobi³am z kupnym dzemem i jak siê stopi³ to wysz³y takie super klejmordki :)
posz³y wczoraj wszystkie :)



granola - 01.09.2008 18:51
Cytat:
Napisa³ szpilki Ciasteczka z kleiku ry¿owego
- paczka kleiku ry¿owego 
- kostka margaryny 
- 3 jajka 
- 1 ³y¿eczka proszku do pieczenia 
- pó³ paczki wiórków kokosowych 
- pó³ szklanki cukru 
- cukier waniliowy 
wszystko sobie wyrabiam w misce, jak siê ju¿ wyrobi , formujê z ciasta kulki(wielko¶ci klusek ¶l±skich) a paluszkiem w ¶rodku robiê wg³êbienie, 
kulki wyk³adam na blachê wy³o¿on± papierem do pieczenia. Do ka¿dego wg³ebienia mozna trochê d¿emu 
Wk³adam do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieke oko³o 30 minut (mo¿e ciutke krócej musz± siê ³adnie zrumieniæ). 
Wy¶mienite do kawy. Pyszne s± cieplutkie i ¶wie¿utkie

lojalnie uprzedzam ze wszystkie diety ida w las niestety :D

ja robie podobne tylko daje 1 szklanke cukru, 200g wiorkow i bez proszku ale reszta skladnikow taka sama, robie z nich kulki i splaszczam pieke w 160 stop C jakies 20-25 min i tez sa pyszne zwlaszcza cieple no i dzieciaki je bardzo lubia, przepis dostalam od siostry jakis rok temu



teo - 15.09.2008 10:55
Cytat:
Napisa³ szpilki ptysie by cherokee

Dp garnka wlewamy szklanke wody i wrzucamy pol kostki margaryny. Gotujemy...kiedy sie rozpusci margaryna wrzucamy szklanke maki pszennej nadal gotujac. Mocno mieszamy az z ciasta sie zrobi klucha ( ) ktora bedzie odchodzic od garnka (nazywa sie to ciasto przypalane)
Studzimy.
Dodajemy 4-5 jajek, lyzeczke proszku do pieczenia i miksujemy az do uzyskania gladkiej, gestej masy.
Blaszke smarujemy margaryna albo wykladamy papierem do pieczenia.
Wkladamy ciasto do szprycy i robimy male beziki (pamietajmy o odstepach bo to rosnie )
Pieczemy ok 30 min w 180 st.

Po wystudzeniu napelnimy bita smietana i polewamy czekolada

mniam
nigdy ich wczesniej nie robilam
az sobie z tego wszystkiego porzadna szpryce na ebayu kupilam - bo ta ktora robilam je 1 raz wywali³am do kosza - jak mozna szpryce mataria³owa robic ...blee

polecam te ptysie bardzo

Cytat:
Napisa³ szpilki Ciasteczka z kleiku ry¿owego
- paczka kleiku ry¿owego 
- kostka margaryny 
- 3 jajka 
- 1 ³y¿eczka proszku do pieczenia 
- pó³ paczki wiórków kokosowych 
- pó³ szklanki cukru 
- cukier waniliowy 
wszystko sobie wyrabiam w misce, jak siê ju¿ wyrobi , formujê z ciasta kulki(wielko¶ci klusek ¶l±skich) a paluszkiem w ¶rodku robiê wg³êbienie, 
kulki wyk³adam na blachê wy³o¿on± papierem do pieczenia. Do ka¿dego wg³ebienia mozna trochê d¿emu 
Wk³adam do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieke oko³o 30 minut (mo¿e ciutke krócej musz± siê ³adnie zrumieniæ). 
Wy¶mienite do kawy. Pyszne s± cieplutkie i ¶wie¿utkie

lojalnie uprzedzam ze wszystkie diety ida w las niestety :D

szpilki to by³ wczoraj u nas hit:)
nie mog³am w polskich sklepach dostac kleiku -czystego
wiec zrobilam z uwaga
kaszki mleczno-ry¿owej o samku bananowym
reszta bez zmian

wysz³y zajebiste
a na cieplo tak pyszne ze sie rozp³ywa³y .////chlopisko zachwycone :)
naprawde mniam - proste-szybkie-tanie;)



EwkaM - 20.11.2008 11:34
Cytat:
Napisa³ szpilki Ciasteczka z kleiku ry¿owego
- paczka kleiku ry¿owego 
- kostka margaryny 
- 3 jajka 
- 1 ³y¿eczka proszku do pieczenia 
- pó³ paczki wiórków kokosowych 
- pó³ szklanki cukru 
- cukier waniliowy 
wszystko sobie wyrabiam w misce, jak siê ju¿ wyrobi , formujê z ciasta kulki(wielko¶ci klusek ¶l±skich) a paluszkiem w ¶rodku robiê wg³êbienie, 
kulki wyk³adam na blachê wy³o¿on± papierem do pieczenia. Do ka¿dego wg³ebienia mozna trochê d¿emu 
Wk³adam do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieke oko³o 30 minut (mo¿e ciutke krócej musz± siê ³adnie zrumieniæ). 
Wy¶mienite do kawy. Pyszne s± cieplutkie i ¶wie¿utkie

lojalnie uprzedzam ze wszystkie diety ida w las niestety :D
kleik dzi¶ zakupiê

trza dziecku jako¶ czas w domu zorganizowac ;)
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • slaveofficial.keep.pl


  • "cowboy,mama,i,cowboy,corka.php">Cowboy mama i cowboy córka :) "ile,planujecie,karmic,karmicie,karmilyscie.php">ile planujecie karmiæ/karmicie/karmi³y¶cie piersi± "tempo,rozwoju,a,sposob,karmienia,cos,oprocz.php">Tempo rozwoju a sposób karmienia (co¶ oprócz cyca) "czy,mozna,na,cellulit,krem,z,kofeina,jesli.php">czy mozna na cellulit krem z kofeina jesli karmie "jak,dlugo,trwa,karmienie,waszych,pociech.php">Jak d³ugo trwa karmienie Waszych pociech? "karmienie,drugiego,malucha,przy,pierwszym.php">Karmienie drugiego malucha przy pierwszym "pomozcie,mi,opory,psychiczne,przed,karmieniem.php">pomozcie mi - opory psychiczne przed karmieniem "jak,zakonczyc,lub,ograniczyc,nocne,karmienia.php">Jak zakoñczyæ lub ograniczyæ nocne karmienia "chyba,powoli,konczy,sie,karmienie.php">Chyba powoli koñczy siê karmienie.... "sens,dyskusji,o,sposobie,karmienia.php">sens dyskusji o sposobie karmienia
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • epicusfuror.xlx.pl
  •  Pokrewne
     . : : .
    Copyright (c) 2008 pamietnik-prostytutki | Designed by Elegant WPT