Strona główna
 
Pyszny schabik do chlebka.



Jessi - 19.01.2004 13:46
Pyszny schabik do chlebka.
  Polecam,bo u mnie w domku bardzo smakuje.Stosuje go zamiast wêdliny,bo przynajmniej wiem,¿e jest bez ¿adnych konserwantów i spokojnie moge go podaæ dziecku.Niestety nasze szyneczki zawieraj± du¿o ró¿nego ¶wiñstwa,a jak pewnie wiecie czym bardziej ¶wiec±ca szynka tym wiêcej w niej konserwantów.A wiêc:
Kupujemy 1,5 kg schabu bez ko¶ci,op³ukujemy i dobrze wyciermy np rêcznikiem papierowym.Wk³adamy do jakiego¶ naczynia i posypujemyz góry trzema gar¶ciami soli(nie wcieramy).Wskazana jest sól gruboziarnista,ale jak nie macie,to mo¿e byæ normalna.Tak posypany schabik zostawiam na trzy godziny.Po up³ywie trzech godziny,nale¿y sól zdrapaæ no¿em,oczywiscie w miare mo¿liwo¶ci i znowu osuszyæ.Nastêpnie wk³adamy schab do naczynia ¿aroodpornego i posypujemy(te¿ tylko z góry)przyprawami: tymiankiem.imbirem,curry.czosnkiem,bazylia.Tak przygotowany schab wk³adam do nagrzanego piekarnika i pieke 40 minut w temperaturze 300 stopni bez przykrycia.Po upieczeniu gor±cy schab nale¿y zawin±c w foliê aluminiow± i odstawiæ do wystudzenia,najlepiej szybkiego,a pozniej do lodówki.Zawiniêty schabik u³ó¿cie na talerzyku,bo puszcza sok i mog³oby wam siê co¶ podlaæ:))Pierwszy plasterek moze byæ lekko suchy i s³ony,wiêc nie przerazcie siê tym.Ka¿dy nastêpny,bedzie o wspania³ym smaku i aromacie.
Na ostatnie ¦wiêta zrobi³am wszystkie wêdliny sama,mam jeszcze wspania³y przepis na pasztet i pieczeñ z drobiu,te¿ do chlebka :))))Smacznego

Jessi i Weroniczka z 20.03.2003




gucia - 19.01.2004 18:15

  mmm........chyba wyprobuje!

guciak i Ninka 27.04.2003



weerona - 19.01.2004 23:26

  Ja te¿ robiê taki schabik albo szyneczkê domow± ale moczê miêsko dwa dni w saletrze, nie traci w ówczas swojego naturalnego koloru i nie jest takie sine po upieczeniu.

Pozdrawiamy Ania i Damianek (13.01.2003) i Córeczka (28.04.2004).



vieta - 20.01.2004 03:47

  mo¿e dorzucisz jeszcze przepisik na pasztet i pieczeñ z drobiu?





Ewasz - 20.01.2004 13:29

  Ja te¿ preferujê wêdlinki w³asnej roboty, s± zdecydowanie smaczniejsze i zdrowsze.
Schabik robie troszkê inaczej. Nacieram sol±, zgniecinym czosnkiem, posypujê papryk± i spor± ilo¶ci± majeranku. Przewa¿nie dusze go w Zepterze, ale czasem te¿ w zwyk³ym garnku, wtedy dodajê TROSZKÊ oleju, duszê 40 minut zeby nie wysechl. Jest naprawde pyszny.
Nasz³a mnie w³a¶nie straszna ochota na taki scjhabik, chyba jutro zrobiê. Tym razem wypróbujê Twój sposób :-)
Pasztet te¿ robiê, ale moja mama smaczniejszy, jak wyci±gnê od niej przepis to tu zamieszczê.
Pozdrawiam,

Ewa i z±bkuj±ca Julcia (15.07.2002)




DNA - 24.01.2004 20:15

  a jak sie to robi, zeby nie bylo sine?

Dana&Gabi(23.09.03)



CIKU - 25.01.2004 06:00

  Jessi podaj te dwa pozostale przepisy.papa

Ciku i Kacperek [img]/images/forum/icons/laugh.gif[/img]
12 luty 2004



kasiek74 - 26.01.2004 09:56

  pysznie gada Twoj schabik..
i bardzo chce pieczen z drobiu..!!!

KaSieK i MaRtuSia 26.10




weerona - 26.01.2004 11:55

  no w³a¶nie po to sie moczy w saletrze , wtedy jest bardziej soczyste i ma kolor jak wêdlina (nie traci swojego naturalnego koloru )

Pozdrawiamy Ania i Damianek (13.01.2003) i Córeczka (28.04.2004).



mausky - 26.01.2004 16:30
zrobi³am - pycha!!!!!!!!!!!!
  dziêki za przepie, zrobi³am, schabik by³ tak pyszny, ze zjedli¶my w 3 dni, w dwie osoby.

pozdr

Aneta i Tymek ur 19.10.2003



marzena1 - 28.01.2004 22:08

  poproszê o przepis na pasztet i pieczeñ z drobiu, schab jest pyszny, pozdrawiam

marzena i asia



JoannaR - 31.01.2004 23:56

  A po tej saletrze nie trzeba ju¿ w soli? Ju¿ miêsko bêdzie s³one? Gdzie mo¿na kupiæ salterê?

JoannaR i Pawe³ek 19.09.2003



kasiek74 - 19.02.2004 14:20

  rewelacyjny schabik:-)

dzieki !!

polecam wszystkim ..taki prosty w robieniu i bardzo smaczny !

KaSieK i MaRtuSia




ibuania - 19.02.2004 22:35

  Ja tez bardzo chetnie otrzymalabym przepis na pasztet i pieczen z drobiu. Pzdr.




weerona - 22.02.2004 22:19

  Nie trzeba ju¿ soliæ i najlepiej zamarynowaæ na dwa dni , wtedy ladnie przejdzie. Nie wiem gdzie siê kupuje saletrê, ja dostajê od babci.

Pozdrawiamy Ania i Damianek (13.01.2003) i Córeczka (28.04.2004).



Wiolka30 - 27.03.2004 19:41

  Pysny, i proosty - szkad a ¿e nie ma przpisu na pasztet i pieczeñ z drobiu

Wiolka i Julka 05-03-2003




agi9 - 31.03.2004 22:41

  Rewelacja! Moje dziecko zjad³o w 2 godziny chyba z kilogram, w ka¿dym razie, a¿ siê nie skoñczy³.

Aganieszka




viccy - 16.04.2005 15:56

  Zajebisty jest ten schabik do chlebka. Zrobi³am go ju¿ dwa razy (pierszy raz tylko z majerankiem, bo nie mia³am innych przypraw, ale drugi pofolgowa³am z przyprawami i to mocno, ale ja lubiê) i jest REWELACYJNY. Pewnie do koñca ci±¿y zrobiê go du¿o razy, ¿eby jak zacznê karmiæ nie têskniæ za nim za bardzo (wiadomo dietka cycusiowa, wiêc pieczone na bok ).
Dziêki za przepis i pozdrawiam.





anja72 - 16.04.2005 20:21

  a czy on nie jest suchy?
takie pieczenie bez przykrycia boje sie ze bardzo sie skurczy i wyschnie
?

ania i marcinek 06.12.2003



viccy - 17.04.2005 09:45

  Nie wyschnie, karkówka tak ale nie schab i naprawde gor±co polecam. Jest du¿o lepsze nie mówi±c ¿e zdrowsze od sklepowych szynek.

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • slaveofficial.keep.pl


  • "cowboy,mama,i,cowboy,corka.php">Cowboy mama i cowboy córka :) "ile,planujecie,karmic,karmicie,karmilyscie.php">ile planujecie karmiæ/karmicie/karmi³y¶cie piersi± "tempo,rozwoju,a,sposob,karmienia,cos,oprocz.php">Tempo rozwoju a sposób karmienia (co¶ oprócz cyca) "czy,mozna,na,cellulit,krem,z,kofeina,jesli.php">czy mozna na cellulit krem z kofeina jesli karmie "jak,dlugo,trwa,karmienie,waszych,pociech.php">Jak d³ugo trwa karmienie Waszych pociech? "karmienie,drugiego,malucha,przy,pierwszym.php">Karmienie drugiego malucha przy pierwszym "pomozcie,mi,opory,psychiczne,przed,karmieniem.php">pomozcie mi - opory psychiczne przed karmieniem "jak,zakonczyc,lub,ograniczyc,nocne,karmienia.php">Jak zakoñczyæ lub ograniczyæ nocne karmienia "chyba,powoli,konczy,sie,karmienie.php">Chyba powoli koñczy siê karmienie.... "sens,dyskusji,o,sposobie,karmienia.php">sens dyskusji o sposobie karmienia
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • epicusfuror.xlx.pl
  •  Pokrewne
     . : : .
    Copyright (c) 2008 pamietnik-prostytutki | Designed by Elegant WPT