Pyszny schabik do chlebka.
Jessi - 19.01.2004 13:46
Pyszny schabik do chlebka.
Polecam,bo u mnie w domku bardzo smakuje.Stosuje go zamiast wêdliny,bo przynajmniej wiem,¿e jest bez ¿adnych konserwantów i spokojnie moge go podaæ dziecku.Niestety nasze szyneczki zawieraj± du¿o ró¿nego ¶wiñstwa,a jak pewnie wiecie czym bardziej ¶wiec±ca szynka tym wiêcej w niej konserwantów.A wiêc: Kupujemy 1,5 kg schabu bez ko¶ci,op³ukujemy i dobrze wyciermy np rêcznikiem papierowym.Wk³adamy do jakiego¶ naczynia i posypujemyz góry trzema gar¶ciami soli(nie wcieramy).Wskazana jest sól gruboziarnista,ale jak nie macie,to mo¿e byæ normalna.Tak posypany schabik zostawiam na trzy godziny.Po up³ywie trzech godziny,nale¿y sól zdrapaæ no¿em,oczywiscie w miare mo¿liwo¶ci i znowu osuszyæ.Nastêpnie wk³adamy schab do naczynia ¿aroodpornego i posypujemy(te¿ tylko z góry)przyprawami: tymiankiem.imbirem,curry.czosnkiem,bazylia.Tak przygotowany schab wk³adam do nagrzanego piekarnika i pieke 40 minut w temperaturze 300 stopni bez przykrycia.Po upieczeniu gor±cy schab nale¿y zawin±c w foliê aluminiow± i odstawiæ do wystudzenia,najlepiej szybkiego,a pozniej do lodówki.Zawiniêty schabik u³ó¿cie na talerzyku,bo puszcza sok i mog³oby wam siê co¶ podlaæ:))Pierwszy plasterek moze byæ lekko suchy i s³ony,wiêc nie przerazcie siê tym.Ka¿dy nastêpny,bedzie o wspania³ym smaku i aromacie. Na ostatnie ¦wiêta zrobi³am wszystkie wêdliny sama,mam jeszcze wspania³y przepis na pasztet i pieczeñ z drobiu,te¿ do chlebka :))))Smacznego
Jessi i Weroniczka z 20.03.2003
gucia - 19.01.2004 18:15
mmm........chyba wyprobuje!
guciak i Ninka 27.04.2003
weerona - 19.01.2004 23:26
Ja te¿ robiê taki schabik albo szyneczkê domow± ale moczê miêsko dwa dni w saletrze, nie traci w ówczas swojego naturalnego koloru i nie jest takie sine po upieczeniu.
Pozdrawiamy Ania i Damianek (13.01.2003) i Córeczka (28.04.2004).
vieta - 20.01.2004 03:47
mo¿e dorzucisz jeszcze przepisik na pasztet i pieczeñ z drobiu?
Ewasz - 20.01.2004 13:29
Ja te¿ preferujê wêdlinki w³asnej roboty, s± zdecydowanie smaczniejsze i zdrowsze. Schabik robie troszkê inaczej. Nacieram sol±, zgniecinym czosnkiem, posypujê papryk± i spor± ilo¶ci± majeranku. Przewa¿nie dusze go w Zepterze, ale czasem te¿ w zwyk³ym garnku, wtedy dodajê TROSZKÊ oleju, duszê 40 minut zeby nie wysechl. Jest naprawde pyszny. Nasz³a mnie w³a¶nie straszna ochota na taki scjhabik, chyba jutro zrobiê. Tym razem wypróbujê Twój sposób :-) Pasztet te¿ robiê, ale moja mama smaczniejszy, jak wyci±gnê od niej przepis to tu zamieszczê. Pozdrawiam,
Ewa i z±bkuj±ca Julcia (15.07.2002)
DNA - 24.01.2004 20:15
a jak sie to robi, zeby nie bylo sine?
Dana&Gabi(23.09.03)
CIKU - 25.01.2004 06:00
Jessi podaj te dwa pozostale przepisy.papa
Ciku i Kacperek [img]/images/forum/icons/laugh.gif[/img] 12 luty 2004
kasiek74 - 26.01.2004 09:56
pysznie gada Twoj schabik.. i bardzo chce pieczen z drobiu..!!!
KaSieK i MaRtuSia 26.10
weerona - 26.01.2004 11:55
no w³a¶nie po to sie moczy w saletrze , wtedy jest bardziej soczyste i ma kolor jak wêdlina (nie traci swojego naturalnego koloru )
Pozdrawiamy Ania i Damianek (13.01.2003) i Córeczka (28.04.2004).
mausky - 26.01.2004 16:30
zrobi³am - pycha!!!!!!!!!!!!
dziêki za przepie, zrobi³am, schabik by³ tak pyszny, ze zjedli¶my w 3 dni, w dwie osoby.
pozdr
Aneta i Tymek ur 19.10.2003
marzena1 - 28.01.2004 22:08
poproszê o przepis na pasztet i pieczeñ z drobiu, schab jest pyszny, pozdrawiam
marzena i asia
JoannaR - 31.01.2004 23:56
A po tej saletrze nie trzeba ju¿ w soli? Ju¿ miêsko bêdzie s³one? Gdzie mo¿na kupiæ salterê?
JoannaR i Pawe³ek 19.09.2003
kasiek74 - 19.02.2004 14:20
rewelacyjny schabik:-)
dzieki !!
polecam wszystkim ..taki prosty w robieniu i bardzo smaczny !
KaSieK i MaRtuSia
ibuania - 19.02.2004 22:35
Ja tez bardzo chetnie otrzymalabym przepis na pasztet i pieczen z drobiu. Pzdr.
weerona - 22.02.2004 22:19
Nie trzeba ju¿ soliæ i najlepiej zamarynowaæ na dwa dni , wtedy ladnie przejdzie. Nie wiem gdzie siê kupuje saletrê, ja dostajê od babci.
Pozdrawiamy Ania i Damianek (13.01.2003) i Córeczka (28.04.2004).
Wiolka30 - 27.03.2004 19:41
Pysny, i proosty - szkad a ¿e nie ma przpisu na pasztet i pieczeñ z drobiu
Wiolka i Julka 05-03-2003
agi9 - 31.03.2004 22:41
Rewelacja! Moje dziecko zjad³o w 2 godziny chyba z kilogram, w ka¿dym razie, a¿ siê nie skoñczy³.
Aganieszka
viccy - 16.04.2005 15:56
Zajebisty jest ten schabik do chlebka. Zrobi³am go ju¿ dwa razy (pierszy raz tylko z majerankiem, bo nie mia³am innych przypraw, ale drugi pofolgowa³am z przyprawami i to mocno, ale ja lubiê) i jest REWELACYJNY. Pewnie do koñca ci±¿y zrobiê go du¿o razy, ¿eby jak zacznê karmiæ nie têskniæ za nim za bardzo (wiadomo dietka cycusiowa, wiêc pieczone na bok ). Dziêki za przepis i pozdrawiam.
anja72 - 16.04.2005 20:21
a czy on nie jest suchy? takie pieczenie bez przykrycia boje sie ze bardzo sie skurczy i wyschnie ?
ania i marcinek 06.12.2003
viccy - 17.04.2005 09:45
Nie wyschnie, karkówka tak ale nie schab i naprawde gor±co polecam. Jest du¿o lepsze nie mówi±c ¿e zdrowsze od sklepowych szynek.
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plslaveofficial.keep.pl
|
|
Pokrewne |
"cowboy,mama,i,cowboy,corka.php">Cowboy mama i cowboy córka :)
"ile,planujecie,karmic,karmicie,karmilyscie.php">ile planujecie karmiæ/karmicie/karmi³y¶cie piersi±
"tempo,rozwoju,a,sposob,karmienia,cos,oprocz.php">Tempo rozwoju a sposób karmienia (co¶ oprócz cyca)
"czy,mozna,na,cellulit,krem,z,kofeina,jesli.php">czy mozna na cellulit krem z kofeina jesli karmie
"jak,dlugo,trwa,karmienie,waszych,pociech.php">Jak d³ugo trwa karmienie Waszych pociech?
"karmienie,drugiego,malucha,przy,pierwszym.php">Karmienie drugiego malucha przy pierwszym
"pomozcie,mi,opory,psychiczne,przed,karmieniem.php">pomozcie mi - opory psychiczne przed karmieniem
"jak,zakonczyc,lub,ograniczyc,nocne,karmienia.php">Jak zakoñczyæ lub ograniczyæ nocne karmienia
"chyba,powoli,konczy,sie,karmienie.php">Chyba powoli koñczy siê karmienie....
"sens,dyskusji,o,sposobie,karmienia.php">sens dyskusji o sposobie karmienia
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plepicusfuror.xlx.pl
. : : . |
|