ďťż
Strona główna
 
ZDROWE ODŻYWIANIE-przepisy



GOHA - 06.03.2007 15:07
ZDROWE ODŻYWIANIE-przepisy
  Nawiązując do wątku Kotuś o zdrowym odżywianiu chciałam Was prosić o zamieszczanie przepisów na zdrowe jedzonko.
Czekam na Wasze propozycje, które nie ukrywam, ułatwiią mi życie [img]/images/forum/icons/smile.gif[/img]

Ja przyznaję najwięcej zachodu mam z daniami obiadowymi. Oto moje dyżurne danie z gotowanym mięsem.

Mięso (np wołowe, wieprzowe oczywiście okrojone z tłuszczu) kroję w większą kostkę. Wrzucam do wrzącej wody i po zagotowaniu odszumowuję. Następnie dodaję przyprawy:
kostka rosołowa - ostatnio mięsna Winiar -rewelacja
papryka czerwona
czosnek
liść laurowy
ziele angielskie
kilka suszonych grzybków.
Gdy mięso jest miękkawe dodaję trochę włoszczyzny.
Mięso gotuje się na wolniutkim ogniu do miękkości.
Podaje je z kaszą (gryczaną, jęczmienną, jaglaną) oraz z jakąś surówką (kiszone ogórki są do tego rewelacyjne)

GOHA i Dareczek (02.04.03)





Usianka - 07.03.2007 17:32

  Tak z ciekawosci zapytam - czy w tej kostce rosolowej to jest glutaminian sodu? [img]/images/forum/icons/wink.gif[/img] Nie zdrowiej by bylo sypnąć sól, pieprz i ziółek, choćby w zestawie typu FitUp Kamisu?

A pisząc juz zupelnie powaznie - kilka lat temu przestalam uzywac wszelkich kostek rosolowych - w imie zdrowszego jedzenia - mam nadzieje [img]/images/forum/icons/crazy.gif[/img]

Ula i Emilka (3 latka)



GOHA - 09.03.2007 07:38

  Muszę sprawdzić skład kostki.
Rzeczywiście dobry pomysł, następnym razem sypnę Fitup'em Kamisu [img]/images/forum/icons/smile.gif[/img] Dzięki!!

GOHA i Dareczek (02.04.03)




vieta - 10.03.2007 02:47

  superowo, że załozyłaś ten watek.. ja raczkuję w tym temacie[img]/images/forum/icons/shocked.gif[/img]







GOHA - 12.03.2007 09:19

  Jajka gotujemy na trwardo, studzimy, obieramy ze skorupek i kroimy np w ćwiartki.
Przygotowujemy "sos":
jogurt naturalny mieszamy z kilkoma łyżeczkami musztardy (w zalezności od smaku), solą (np ziołową), pieprzem oraz groszkiem konserwowym.
"Sos" mieszamy z jajkami. Można posypać zieleninką np natką/szczypiorkiem - jak kto lubi.
Danie to nie jest bombą kaloryczną, ALE jest CIĘŻKOSTRAWNE czyli cudownie zapychające i przez dłuższy czas nie chce się jeść [img]/images/forum/icons/smile.gif[/img] Polecam tym którzy się odchudzają [img]/images/forum/icons/smile.gif[/img]

GOHA i Dareczek (02.04.03)




kurczak - 12.03.2007 16:46

  Zamiast kostki rosołowej można dodać korzeń i liście selera i lubczyk :)

Pozdrawiam,
Anka




GOHA - 13.03.2007 09:58

  Lubczyk powiadasz [img]/images/forum/icons/wink.gif[/img]
Dzięki za podpowiedź [img]/images/forum/icons/smile.gif[/img]

GOHA i Dareczek (02.04.03)




AniaOS - 13.03.2007 15:00
salatki, surowki
  to ja wiosennie:

1. salatka pyszna:

kilka jajek na twardo
szczypior
rzodkiewka
jogrt naturalny
odrobina majonezu
sol
pieprz

jajka i rzodkiewke pokroic w duza kostke, posiekac szczypior (ale tez niezbyt drobno), dodac jogurt (tyle,zeby wszystko bylo fajnei "zwiazane",ale zeby nie wyszla z tego zupa) i odrobine majonezu (tu wedlug uznania - moj tato robi prawie z samym majonezem. ja za nim nie przepadam i daje odrobine), przyprawy - wymieszac i gotowe. najlepsze jest wtedy, gdy robimy szybko i jajk as ajeszcze cieple... :)

2. salatka ziemniaczana 1
gotowane ziemniaki, czosnek, koper, oliwa z oliwek - ziemniaki w gruba kostke, koper i czosnek drobno, do tego oliwa lub ewentualnie jogurt. duzo soli i pieprzu :)

3. salatka ziemniaczana 2
ziemniaki j.w., do tego pokrojony w kostke kiszony ogorek (moze byc tez zamiast swiezy), czosnek i jogurt.

4. salatka wiosenna

salata porwana w strzepy, cwiartki pomidora, cwiartki jajka, szczypiorek, oliwa z oliwek, sol, pieprz i swieza bazylia

5. selerowa

seler stary na grubych oczkach, jogurt naturalny, odrobina cukru, soli, duzo orzechow wloskich

6. pomaranczowa

marchew starta na grubych oczkach, pomarancze (kazda czastka przecieta na pol) - wszystko posypane odrobina cukru i polane sokiem wycisnietym z pomaranczy.

7. moja ulubiona

marchew i jablko starte na grubych oczkach, jogurt naturalny, odrobina cukru. mozna dodac orzechy albo zamiast jogurtu slodka, gesta smietanke (wtedy jest p y s z n a , ale kaloryczna...)

8. brokulowa

zblanszowane brokuly (w rozyczkach), pomidor w cwiartkach (bez skory koniecznie - zupelnie inny smak!), ogorek w polowki talarkow, czosnek, jogurt naturalny, sol i pieprz

9. tradycyjna a la grecka

salata podarta na strzepy, pomidor (jak w brokulowej), ogorek (rowneiz j.w.), oliwki (najlepiej te kupowane w delikatesach na wage - takie wielkie, ciezkei, aromatyczne i tluste ;) ), feta (najlepsza jest firmy megle - obecnie prawie nei do dostania. kupuje arle w kosteczkach, jest lepsza od mlekovity), czosnek (nacieram nim miske do salaty i odrobine dodaje do oliwy), oliwa z oliwek, swieza bazylia...

ania i makary :)





mirabelka79 - 17.03.2007 20:43

  co znaczy "odszumowuje"???






GOHA - 19.03.2007 08:01

  W pierwszej fazie gotowania na powierzchni wywaru pojawiaja się zdenaturowane białko i tworzy biały nalot, czasami pianę. usunięcie tego z powierzchni wywaru nazywa się odszumowaniem. Przynajmniej u mnie w domu tak to określano [img]/images/forum/icons/smile.gif[/img]

GOHA i Dareczek (02.04.03)




AniaOS - 19.03.2007 14:22

  u mnie tez. i fachowcy takze uzywaja tego okreslenia :)

ania i makary :)





olencja - 22.03.2007 13:26

  W tym Fitcie to też niestety jakieś dodatki sztuczne są.






GOHA - 05.04.2007 10:05

  Dużo ciekawych pomysłów i rozwiązań. Polecam.

http://www.diety.kobieta.pl/index.php/mid/22/fid/423/

GOHA i Dareczek (02.04.03)




Eja - 26.07.2007 16:22

  Napisze Ci tyle, że nie zdrowo jest mieszać potrawy tłuste z kwaśnymi. I tak na przykłąd bigos znikł z mojego menu juz dawno, tak samo bardzo lubiłam żeberka w sosie własnym a do tego ogórek kiszony - bomba dla organizmu... Pisze to bo wyczytałam, że do wołowiny podajesz kiszone ogórki [img]/images/forum/icons/wink.gif[/img]
No i oczywiście kostka rosołowa - czyli sama chemia dobra w smaku, nic poza tym. Ja dodaję suszone i zmielone warzywa oraz rozmaite przyprawy od A-Z [img]/images/forum/icons/smile.gif[/img] Kostki juz dawno nie używam, ze względów zdrowotnych [img]/images/forum/icons/smile.gif[/img]

Agatka <20.04.2004> i Dorotka <23.01.2006>



vieta - 02.08.2007 07:26

  sama suszysz i mielisz warzywa?


Julia&ktosik [oby]




Eja - 03.08.2007 11:33

  Nie, kupuję takie gotowe suszone mieszanki, sa dostyępne prawie w kazdym sklepie spozywczym, a potem je mielę w młynku :)

Agatka <20.04.2004> i Dorotka <23.01.2006>



GOHA - 14.08.2007 13:52

  W odpowiedzi na:

nie zdrowo jest mieszać potrawy tłuste z kwaśnymiW odpowiedzi na:

A możesz coś bliżej napisać na ten temat?? Jestem ciekawa dlaczego.
W odpowiedzi na:

Pisze to bo wyczytałam, że do wołowiny podajesz kiszone ogórki W odpowiedzi na:

Ale ja nie jadam tłustej wołowiny, never, brrr!!!
W odpowiedzi na:

Ja dodaję suszone i zmielone warzywa W odpowiedzi na:

Super!!!! Mogę tylko pozazdrościć możliwości czasowych.


GOHA i Dareczek (02.04.03)
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • slaveofficial.keep.pl


  • "cowboy,mama,i,cowboy,corka.php">Cowboy mama i cowboy córka :) "ile,planujecie,karmic,karmicie,karmilyscie.php">ile planujecie karmić/karmicie/karmiłyście piersią "tempo,rozwoju,a,sposob,karmienia,cos,oprocz.php">Tempo rozwoju a sposób karmienia (coś oprócz cyca) "czy,mozna,na,cellulit,krem,z,kofeina,jesli.php">czy mozna na cellulit krem z kofeina jesli karmie "jak,dlugo,trwa,karmienie,waszych,pociech.php">Jak długo trwa karmienie Waszych pociech? "karmienie,drugiego,malucha,przy,pierwszym.php">Karmienie drugiego malucha przy pierwszym "pomozcie,mi,opory,psychiczne,przed,karmieniem.php">pomozcie mi - opory psychiczne przed karmieniem "jak,zakonczyc,lub,ograniczyc,nocne,karmienia.php">Jak zakończyć lub ograniczyć nocne karmienia "chyba,powoli,konczy,sie,karmienie.php">Chyba powoli kończy się karmienie.... "sens,dyskusji,o,sposobie,karmienia.php">sens dyskusji o sposobie karmienia
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • epicusfuror.xlx.pl
  •  Pokrewne
     . : : .
    Copyright (c) 2008 pamietnik-prostytutki | Designed by Elegant WPT