ZDROWE ODŻYWIANIE-przepisy
GOHA - 06.03.2007 15:07
ZDROWE ODŻYWIANIE-przepisy
Nawiązując do wątku Kotuś o zdrowym odżywianiu chciałam Was prosić o zamieszczanie przepisów na zdrowe jedzonko. Czekam na Wasze propozycje, które nie ukrywam, ułatwiią mi życie [img]/images/forum/icons/smile.gif[/img]
Ja przyznaję najwięcej zachodu mam z daniami obiadowymi. Oto moje dyżurne danie z gotowanym mięsem.
Mięso (np wołowe, wieprzowe oczywiście okrojone z tłuszczu) kroję w większą kostkę. Wrzucam do wrzącej wody i po zagotowaniu odszumowuję. Następnie dodaję przyprawy: kostka rosołowa - ostatnio mięsna Winiar -rewelacja papryka czerwona czosnek liść laurowy ziele angielskie kilka suszonych grzybków. Gdy mięso jest miękkawe dodaję trochę włoszczyzny. Mięso gotuje się na wolniutkim ogniu do miękkości. Podaje je z kaszą (gryczaną, jęczmienną, jaglaną) oraz z jakąś surówką (kiszone ogórki są do tego rewelacyjne)
GOHA i Dareczek (02.04.03)
Usianka - 07.03.2007 17:32
Tak z ciekawosci zapytam - czy w tej kostce rosolowej to jest glutaminian sodu? [img]/images/forum/icons/wink.gif[/img] Nie zdrowiej by bylo sypnąć sól, pieprz i ziółek, choćby w zestawie typu FitUp Kamisu?
A pisząc juz zupelnie powaznie - kilka lat temu przestalam uzywac wszelkich kostek rosolowych - w imie zdrowszego jedzenia - mam nadzieje [img]/images/forum/icons/crazy.gif[/img]
Ula i Emilka (3 latka)
GOHA - 09.03.2007 07:38
Muszę sprawdzić skład kostki. Rzeczywiście dobry pomysł, następnym razem sypnę Fitup'em Kamisu [img]/images/forum/icons/smile.gif[/img] Dzięki!!
GOHA i Dareczek (02.04.03)
vieta - 10.03.2007 02:47
superowo, że załozyłaś ten watek.. ja raczkuję w tym temacie[img]/images/forum/icons/shocked.gif[/img]
GOHA - 12.03.2007 09:19
Jajka gotujemy na trwardo, studzimy, obieramy ze skorupek i kroimy np w ćwiartki. Przygotowujemy "sos": jogurt naturalny mieszamy z kilkoma łyżeczkami musztardy (w zalezności od smaku), solą (np ziołową), pieprzem oraz groszkiem konserwowym. "Sos" mieszamy z jajkami. Można posypać zieleninką np natką/szczypiorkiem - jak kto lubi. Danie to nie jest bombą kaloryczną, ALE jest CIĘŻKOSTRAWNE czyli cudownie zapychające i przez dłuższy czas nie chce się jeść [img]/images/forum/icons/smile.gif[/img] Polecam tym którzy się odchudzają [img]/images/forum/icons/smile.gif[/img]
GOHA i Dareczek (02.04.03)
kurczak - 12.03.2007 16:46
Zamiast kostki rosołowej można dodać korzeń i liście selera i lubczyk :)
Pozdrawiam, Anka
GOHA - 13.03.2007 09:58
Lubczyk powiadasz [img]/images/forum/icons/wink.gif[/img] Dzięki za podpowiedź [img]/images/forum/icons/smile.gif[/img]
GOHA i Dareczek (02.04.03)
AniaOS - 13.03.2007 15:00
salatki, surowki
to ja wiosennie:
1. salatka pyszna:
kilka jajek na twardo szczypior rzodkiewka jogrt naturalny odrobina majonezu sol pieprz
jajka i rzodkiewke pokroic w duza kostke, posiekac szczypior (ale tez niezbyt drobno), dodac jogurt (tyle,zeby wszystko bylo fajnei "zwiazane",ale zeby nie wyszla z tego zupa) i odrobine majonezu (tu wedlug uznania - moj tato robi prawie z samym majonezem. ja za nim nie przepadam i daje odrobine), przyprawy - wymieszac i gotowe. najlepsze jest wtedy, gdy robimy szybko i jajk as ajeszcze cieple... :)
2. salatka ziemniaczana 1 gotowane ziemniaki, czosnek, koper, oliwa z oliwek - ziemniaki w gruba kostke, koper i czosnek drobno, do tego oliwa lub ewentualnie jogurt. duzo soli i pieprzu :)
3. salatka ziemniaczana 2 ziemniaki j.w., do tego pokrojony w kostke kiszony ogorek (moze byc tez zamiast swiezy), czosnek i jogurt.
4. salatka wiosenna
salata porwana w strzepy, cwiartki pomidora, cwiartki jajka, szczypiorek, oliwa z oliwek, sol, pieprz i swieza bazylia
5. selerowa
seler stary na grubych oczkach, jogurt naturalny, odrobina cukru, soli, duzo orzechow wloskich
6. pomaranczowa
marchew starta na grubych oczkach, pomarancze (kazda czastka przecieta na pol) - wszystko posypane odrobina cukru i polane sokiem wycisnietym z pomaranczy.
7. moja ulubiona
marchew i jablko starte na grubych oczkach, jogurt naturalny, odrobina cukru. mozna dodac orzechy albo zamiast jogurtu slodka, gesta smietanke (wtedy jest p y s z n a , ale kaloryczna...)
8. brokulowa
zblanszowane brokuly (w rozyczkach), pomidor w cwiartkach (bez skory koniecznie - zupelnie inny smak!), ogorek w polowki talarkow, czosnek, jogurt naturalny, sol i pieprz
9. tradycyjna a la grecka
salata podarta na strzepy, pomidor (jak w brokulowej), ogorek (rowneiz j.w.), oliwki (najlepiej te kupowane w delikatesach na wage - takie wielkie, ciezkei, aromatyczne i tluste ;) ), feta (najlepsza jest firmy megle - obecnie prawie nei do dostania. kupuje arle w kosteczkach, jest lepsza od mlekovity), czosnek (nacieram nim miske do salaty i odrobine dodaje do oliwy), oliwa z oliwek, swieza bazylia...
ania i makary :)
mirabelka79 - 17.03.2007 20:43
co znaczy "odszumowuje"???
GOHA - 19.03.2007 08:01
W pierwszej fazie gotowania na powierzchni wywaru pojawiaja się zdenaturowane białko i tworzy biały nalot, czasami pianę. usunięcie tego z powierzchni wywaru nazywa się odszumowaniem. Przynajmniej u mnie w domu tak to określano [img]/images/forum/icons/smile.gif[/img]
GOHA i Dareczek (02.04.03)
AniaOS - 19.03.2007 14:22
u mnie tez. i fachowcy takze uzywaja tego okreslenia :)
ania i makary :)
olencja - 22.03.2007 13:26
W tym Fitcie to też niestety jakieś dodatki sztuczne są.
GOHA - 05.04.2007 10:05
Dużo ciekawych pomysłów i rozwiązań. Polecam.
http://www.diety.kobieta.pl/index.php/mid/22/fid/423/
GOHA i Dareczek (02.04.03)
Eja - 26.07.2007 16:22
Napisze Ci tyle, że nie zdrowo jest mieszać potrawy tłuste z kwaśnymi. I tak na przykłąd bigos znikł z mojego menu juz dawno, tak samo bardzo lubiłam żeberka w sosie własnym a do tego ogórek kiszony - bomba dla organizmu... Pisze to bo wyczytałam, że do wołowiny podajesz kiszone ogórki [img]/images/forum/icons/wink.gif[/img] No i oczywiście kostka rosołowa - czyli sama chemia dobra w smaku, nic poza tym. Ja dodaję suszone i zmielone warzywa oraz rozmaite przyprawy od A-Z [img]/images/forum/icons/smile.gif[/img] Kostki juz dawno nie używam, ze względów zdrowotnych [img]/images/forum/icons/smile.gif[/img]
Agatka <20.04.2004> i Dorotka <23.01.2006>
vieta - 02.08.2007 07:26
sama suszysz i mielisz warzywa?
Julia&ktosik [oby]
Eja - 03.08.2007 11:33
Nie, kupuję takie gotowe suszone mieszanki, sa dostyępne prawie w kazdym sklepie spozywczym, a potem je mielę w młynku :)
Agatka <20.04.2004> i Dorotka <23.01.2006>
GOHA - 14.08.2007 13:52
W odpowiedzi na:
nie zdrowo jest mieszać potrawy tłuste z kwaśnymiW odpowiedzi na:
A możesz coś bliżej napisać na ten temat?? Jestem ciekawa dlaczego. W odpowiedzi na:
Pisze to bo wyczytałam, że do wołowiny podajesz kiszone ogórki W odpowiedzi na:
Ale ja nie jadam tłustej wołowiny, never, brrr!!! W odpowiedzi na:
Ja dodaję suszone i zmielone warzywa W odpowiedzi na:
Super!!!! Mogę tylko pozazdrościć możliwości czasowych.
GOHA i Dareczek (02.04.03)
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plslaveofficial.keep.pl
|
|
Pokrewne |
"cowboy,mama,i,cowboy,corka.php">Cowboy mama i cowboy córka :)
"ile,planujecie,karmic,karmicie,karmilyscie.php">ile planujecie karmić/karmicie/karmiłyście piersią
"tempo,rozwoju,a,sposob,karmienia,cos,oprocz.php">Tempo rozwoju a sposób karmienia (coś oprócz cyca)
"czy,mozna,na,cellulit,krem,z,kofeina,jesli.php">czy mozna na cellulit krem z kofeina jesli karmie
"jak,dlugo,trwa,karmienie,waszych,pociech.php">Jak długo trwa karmienie Waszych pociech?
"karmienie,drugiego,malucha,przy,pierwszym.php">Karmienie drugiego malucha przy pierwszym
"pomozcie,mi,opory,psychiczne,przed,karmieniem.php">pomozcie mi - opory psychiczne przed karmieniem
"jak,zakonczyc,lub,ograniczyc,nocne,karmienia.php">Jak zakończyć lub ograniczyć nocne karmienia
"chyba,powoli,konczy,sie,karmienie.php">Chyba powoli kończy się karmienie....
"sens,dyskusji,o,sposobie,karmienia.php">sens dyskusji o sposobie karmienia
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plepicusfuror.xlx.pl
. : : . |
|