ZUPKA
bbeti - 13.05.2005 10:01
ZUPKA
Wiecie, ju¿ brakuje mi pomys³ów na gotowanie zupek, ci±gle jest tych ok. 6 na zmiane, a mê¿a jak pytam jak± chce zupe to zawsze mówi ¿e pomidorow±, ale ile¿ mo¿na.
Mo¿e ka¿da bêdzie pisaæ jakie zupki gotuje i w jaki sposób, porównamy i mo¿e czego¶ siê nauczymy. Co Wy na to? Mo¿e to rozwi±¿e problem "co mam znowu zrobiæ jutro na obiad"
BETI z IGORKIEM i WIKTORKIEM
APA - 13.05.2005 12:32
Cze¶æ. Widzê, ¿e nie tylko ja cierpiê na brak ¶wie¿ych pomys³ów obiadowych :) W kwestii zupy, na wiosnê zawsze gotujê ulubion± botwinkê, z du¿± ilo¶ci± koperku, czosnkiem i ¶mietank±. W ci±gu ca³eko roku czêsto figuruje na moim stole ¿urek. To chyba najszybsza zupa ¶wiata. Tylko bia³a kie³baska, przyprawy. Nie trzeba obieraæ w³oszczyzny. Do tego osobno podajê zawsze ziemniaczki. Mo¿e spróbujesz, je¶li do tej pory nie robi³a¶? Chêtnie podzielê siê przepisem.
bbeti - 13.05.2005 12:39
APA, to napisz jak robisz ten ¿urek i botwinkê. Dawno nie robi³am ¿urku. Czekam na przepis, ka¿dy ma³y produkt zmienia smak, wiec napisz dok³adnie jak robisz. Pa
BETI z IGORKIEM i WIKTORKIEM
APA - 13.05.2005 20:18
Mogê podaæ sk³adniki, ale co do dok³adnych ilo¶ci to bêdzie problem, poniewa¿ zawsze wszystko wrzucam "na oko".
Botwinka: miêsko drobiowe, w³oszczyzna, pêczek koperku, pêczek botwinki, 2 niewielkie buraczki, ¶mietana, cytryna, warzywko, li¶æ laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny w ziarnkach i mielony, czosnek, mas³o. Z pokrojonych dowolnie warzyw, miêsa, ziela, listka i pieprzu gotujê wywar. W miêdzyczasie na ma³ym ogniu duszê na ma¶le (p³aska ³y¿ka sto³owa) posiekan± botwinkê. Gdy miêso i warzywa s± miêkkie, dodajê botwinkê, pokrojony koperek, czosnek( oko³o 3 z±bków), zakwaszam cytryn± (tak by zupa mia³a lekko winny smak) i dodajê ¶mietanê. Pycha.
¯urek: Bia³a surowa kie³baska, ¿urek w butelce (z torebki dla mnie odpada), warzywko, ziele angielskie, pieprz, li¶æ laurowy, czosnek, jajko ugotowane na twardo i ¶mietana (lub, gdy mamy ochotê na nieco ostrzejsz± wersjê, do zupy dodajê te¿ nieco wêdzonki, ale nie dodajê ju¿ ¶mietany). Ziemniaczki podajê osobno.
Usianka - 18.05.2005 17:56
Podci±gam - mam podobny problem - kilka zup na zmiane... Wszystko dlatego ze Emilka nie wszystko chce jesc, a je to co my, wiec nasze menu si³± rzeczy sta³o sie ograniczone.... Rosó³, pomidorowa, krupnik, ogórkowa, jarzynowa w kilku wersjach, kapu¶niak z kapustki kiszonej - to w zasadzie najczê¶ciej pojawiaj±ce sie u nas zupy. Do tego ¿urek (robie od niedawna, bo dopiero co sie nauczy³am robic zakwas [img]/images/forum/icons/wink.gif[/img]). Barszczu Emilka nie cierpi, wiec i botwinke chyba na razie wyeliminujemy. Licze na to, ¿e skusi siê latem na ch³odnik. Pieczarek ma³ej jeszcze nie daje, ale moze juz czas na pieczarkow±? By³a³by jedna zupa wiecej...
Ula - mama Emilki (18 miesiecy)
anaim - 19.05.2005 13:36
Ja uwielbiam zupki. A wiêkszo¶æ z nich jest z przecierem pomidorowym, wiêc mê¿owi powinny podpasowaæ. Chêtnie dzielê siê tym co dla mnie dobre, zatem proszê bardzo :
ZUPA EGIPSKA: Oko³o 50-60 dkg wo³owiny gulaszowej, s³oiczek przecieru pomidorowego, puszka groszku konserwowego, czosnek, cebula, zielona fasolka szparagowa (ja kupujê mro¿on±), przyprawy tj.: chili, pieprz, majeranek, kostki roso³owe, sól
Sposób robienia: wo³owinê pokroiæ w kostkê (wielko¶æ jak kostka do gry ). Podsma¿yæ z cebulk± na niewielkiej ilo¶ci oleju. Ale uwaga: posól miêsko pod koniec sma¿enia, wtedy wo³owina bêdzie bardziej soczysta. Gdy miêso bêdzie w miarê miêkie, nalej oko³o 2 litrów wody, wrzuæ przecier pomidorowy i gotuj przez jaki¶ czas. W miêdzy czasie wci¶nij czosnek (dodaj go te¿ przed wy³±czeniem gotowania), dodaj przyprawy. Gdy tak siê trochê pogotuje wsyp fasolkê szparagow± pokrojon± w 4-ro cm kawa³ki. Gdy fasolka bêdzie ju¿ ugotowana, mo¿esz wy³±czyæ zupkê i wsyp wówczas do niej groszek.
Zupka najlepsza jest nastêpnego dnia. A w ogóle rewelacj± jest gdy ju¿ j± podasz i posypiesz startym serkiem ¿ó³tym - na najcieñszym tarle.
ZUPA MEKSYKAÑSKA:
50-60dkg karkówki (lub innego miêsa, byleby nie by³o za suche - st±d np. filety kurczaka siê nie nadaj±!)~, str±k papryki czerwonej, puszka kukurydzy, puszka czerwonej fasolki, kie³ki sojowe (ja najbardziej lubie z kim lan, ale z zielon± etykietk±), czosnek, cebula, przyprawy: majeranek, odrobina oregano, chili, pieprz, koncentrat pomidorowy,
Sposób zrobienia: miêso mielê i duszê z przyprawami, cebul± i czosnkiem oraz pokrojon± w kostkê papryk±. Gdy ju¿ siê udusi wlewam oko³o 4 litrów wody, dodajê kostki roso³owe, sól i przecier pomidorowy - jakie¶ 4-5 ³y¿ek. Gdy siê ju¿ dobrze zagotuje, wy³±czam i wsypujê kukurydzê, fasolkê i kie³ki sojowe (z kie³ków dolewam te¿ zalewê do zupy). Wciskam jeszcze na koniec z±bek, dwa, czosnku. Pychota - równie¿ najlepsza nastêpnego dnia
ZUPA WÊGIERSKA:
30 dkg surowej kie³basy (lub takiej, która jest ostra, wyrazista w smaku), 1 litr roso³u (na kostce roso³owej), cebula, 6 ¶rednich rozgotowanych na maxa ziemniaków, 2 papryki czerwone, 4 ³y¿ki przecieru pomidorowego, ¶mietana, przyprawy: s³odka papryka, chili, pieprz, sól, majeranek, jak lubisz kminek (ja robiê bez)
Cebule przysma¿ na oleju, dodaj papryki, a na koniec ziemniaki. Chwilê sma¿ potem wlej rosó³, przecier pomidorowy i przyprawy. Ogólnie ona powinna byæ pikantno - kwaskowata (od przecieru). Podaje siê zupkê z kleksem ¶mietany (oko³o 1,5 ³y¿ki na ka¿dy talerz - nie mieszaæ, dopiero przy konsumcji; ³adnie wtedy wygl±da). I có¿ i ta zupka najlepsza nastêpnego dnia.
ZUPKA PIECZARKOWA: 50 dkg pieczarek marcheka pietruszka 3/4 szklanki kaszy jêczmiennej 3 ³y¿ki m±ki 3/4 szklanki ¶mietany warzywko, sól, pieprz
Sposób robienia: Wszystkie warzywka trê na grubym tarle, duszê z przyprawami a¿ odparuje siê woda. Wrzucam do 2 litrów gotuj±cej siê wodyz warzywkiem i kasz± jêczmienn±. Gotujê a¿ do momentu jak kasza zrobi siê miêkka, a potem zagêszcam zupkê m±k± ze ¶mietank±.
No to chyba na tyle moich standardów kulinarnych. Polecam, to pyszne zupki. Meksykañskiej robiê tak du¿o, ¿e z litr sobie jeszcze zawsze zamro¿ê.
SMACZNEGO
Ania
pipi1234 - 19.05.2005 14:17
Ja gotujê: rosól pomidorow± (z kluskami lub ry¿em) krupnik zalewajka (z ziemniaczkami, kie³bask± i jajkiem na zakwasie) zalewajka ¶wietokrzyska (jak wy¿ej + grzybki suszone) kapu¶niaczek szczawiowa z jajkiem pieczarkowa grzybowa zacierkowa (z zacierkami, warzywami i cebulka zeszklona na mase³ku) ogórkowa barszczyk czerwony zabielany + ziemnaiczki) botwinkowa z jajkiem kalafiorowa broku³owa jarzynowa z bia³± kapust± z dodatkiem przecieru pomidorowego barszcz ukraiñski
chyba tyle...
Monika, Julka 7 lat i Anto¶ 17 m-cy
Usianka - 19.05.2005 17:09
Egipska - mniam - to zrobie!! S±dz±c po sk³adzie moje dziecie j± poch³onie ekspresowo [img]/images/forum/icons/wink.gif[/img]
Ula - mama Emilki (18,5 m.)
M³odzia - 20.05.2005 09:03
SZYBKA ZUPKA
Kiedy zupe³nie nie mam czasu nastawiam wodê z kostk± roso³owa, wsypujê mieszankê warzywn± mro¿on±, do tego lubiê dodasæ ze dwa jaja ugotowane i pokrojone, ca³o¶æ zabielam ¶mietan± +koperek (mam zamro¿ony). Pyszna i ekspresowa! Pozdrawiam...
Mama Tosi (02.09.2002r.), Amelki (05.04.2005) i Anio³ka (02.09.2001)
anaim - 20.05.2005 09:23
Ja te¿ uwielbiam egipsk±. Choæ na pierwszym miejscu jest meksykañska, ale dzieciê raczej siê w tym nie rozsmakuje [img]/images/forum/icons/wink.gif[/img]
bbeti - 20.05.2005 10:19
Bardzo dziêkujê za przepisy, bêde je testowaæ.
Napocz±tku mam pytañko: czy zielon± fasolkê szparagow± mo¿na zast±piæ ¿ólt± (t± jasn±) bo mam troszkê jeszcze zamro¿onej? A t± cebulkê podsma¿asz ju¿ w garczku w którym bedziesz gotowaæ t± zupke? tak pytam bo mam ochotê j± wypróbowaæ jako pierwsz±. Bardzo fajnie ¿e lepiej smakuj± nastêpnego dnia poniewa¿ zawsze robiê wieczorê zupke na nastêpny dzieñ.
A te kie³ki sojowe to s± w puszcze? nigdy nie kupowa³am wieæ nie wiem jak wygl±daj±.
Mam jeszcze pytañko: czy zupkê pieczarkow± mo¿e je¶æ 2 letnie dziecko? Bo jeszcze ma³emu nie dawa³am. Bardzo dziêkujê za przepisy, jak masz jeszcze jakie¶ ciekawe na szybkie danie i chwile wolnego czasu to napisz. Pozdrawiam serdecznie pa[img]/images/forum/icons/laugh.gif[/img]
BETI z IGORKIEM i WIKTORKIEM
anaim - 20.05.2005 11:30
Hej [img]/images/forum/icons/wink.gif[/img]
Z cebulk±, to jasne, ¿e mo¿esz podsma¿yæ w tym samym garnku. Fasolka ¿ó³ta, my¶lê, ¿e równie¿ mo¿e spokojnie zast±piæ zielon± (bêdzie kolorowiej). Ja osobi¶cie wolê zielon±, bo jest bardziej miêkka... Co do zupki pieczarkowej, czy mo¿e j± je¶æ dwuletnie dziecko, có¿, jestem niestety jeszcze bezdzietna (staraj±ca czwart rok, buuu), wiêc nie wiem... A pewnie, ¿e mam kilka wypróbowanych przepisów. wcze¶niej ju¿ podawa³±m je na forum, ale mogê je przypomnieæ.
Piero¿ki z miêsem - ja kupujê karkóweczkê i potem j± mielê - ilo¶æ dowolna, - cebulka, - wegeta, lub polecam "ziarenka smaku drobiowe" Winiar, - czosnek, - majeranek, - pieprz, - szczypta oregano, - chili. A ciasto na pierogi, to widomo: m±ka + H2O.
Miêso przysmarzyæ z cebulk± i wszyskimi przyprawami. Poniewa¿ ja bardzo, ale to bardzo lubiê czosnek, to dodajê go na pocz±tku do miêsa i pod koniec duszenia przed wy³±czeniem. Piero¿ki s± fajniejsze, gdy kr±¿ki robi siê mniejsze ani¿eli tradycyjne (np. ruskie). Piero¿ki s± dos³ownie bombowe, gdy po ugotowaniu, wrzuci siê je do piekarnika. Ja na du¿ej blaszce (takiej wysuwanej z piekarnika) rozk³adam pergamin (bo siê nie przypala) i smarujê go lekko olejem. Potem rozk³adam piero¿ki i na niewielkim gazie je obsmarzam. Takie piero¿ki s± o wiele fajniejsze, ani¿eli odsma¿ane na patelni. S± bardziej chrupi±ce. Naprawdê polecam. Jak za³apujê fazê na robienie owych piero¿ków, to staram siê zrobiæ tak± ilo¶æ, z której czê¶æ mogê zamroziæ (ale po gotowaniu).Bo jak czasami s± takie dni kiedy nie ma czasu na sporz±dzenie obiadku, to wyci±gam z zamra¿alnika i wrzucam do piekarnika.
Chrupi±cy pstr±g Pstr±g jest ryb±, która najbardziej lubiê wsuwaæ. I polecam Wam moj± metodê przyrz±dzania: Pstr±ga piekê w pergaminie do pieczenia w piekarniku. Nie polecam folii aluminiowej, bo ca³a super chrupi±ca skurka siê do niej przylepia. Zanim w³arzê rybê do piekarnika nacieram j± tylko sol± i pieprzem, a do ¶rodka wrzucam odrobinê czosnku. K³adê na pergaminie, w który wcieram troszeczkê mas³a. Pstr±ga zawijam w pergaminie dos³ownie jak cukierka i tak siê piecze w piekarniku. Gdy ryba siê trochê poddusi w takim zawini±tku, odwijam trochê pergamin, tak aby pstr±g by³ bardziej chrupi±cy. Gdy "sok" z ryby odparuje i zrobi siê taka fajna chrupi±ca skórka, rybcia jest gotowa do konsumcji. Mówiê Wam, tak sporz±dzony pstr±g ma bardzo fajny, taki intensywny smak. Nie jest przesi±kniêta olejem i jest bardzo aromatyczna i smaczna. Polecam
Tort od cukiernika Na ka¿de jajko trzeba u¿yæ 25 gram cukru i 20 gram m±ki... Ja robiê tort tak z 6 jaj, a i tak bardzo ³adnie ro¶nie. Sposób robienia: - ubiæ na maxa bia³ak. Potem dodawaæ po jednym ¿ó³tku, a na koniec do sztywno ubitych jaj wrzuciæ cukier. Ubijaæ bardzo d³ugo mikserem. Na koñcu dodaæ m±kê do masy i delikatnie zamieszaæ. Przelaæ do blachy i piec w 180 stopniach C. Biszkopt piecze siê bez proszku do pieczenia, wiêc ³adnie naturalnie ro¶nie i ma³o co opada. A jest w smaku o wiele lepszy jak ten z proszkiem do pieczenia Masa: 0,5 litra ¶mietany 30% ubiæ mikserem (uwa¿aæ, aby nie zrobi³o siê mas³o!). na koniec dodaæ oko³o 4 ³y¿ek cukru pudru - wed³ug smaku; i chwilkê jeszcze ubiæ Przekrojony biszkopt nas±czyæ wódk±, albo lepiej spirytusem. W ¶rodku posmarowaæ bit± ¶mietan±, na któr± na³o¿yæ jakie¶ owoce (ja najbardziej lubiê z truskawkami - a ju¿ siê zaczynaj± pojawiaæ - z malinami, albo te¿ robiê z ananasem, ró¿owym winogronem (ten przekrajam na po³ówki i wywalam z niego pestki)Robiê te¿ z trzema ró¿nymi owocami). Wierzch i boki równie¿ smarujê bit± ¶mietan± i posypujê owocami. Tort jest naprawdê rewelacyjny, zawsze wychodzi i nie jest a¿ tak bardzo pracoch³onny
Mazurek - rewelka MAZUREK BAKALIOWY: 3 ¿ó³tka, ¾ szklanki cukru, kostka mas³a 4-5 paczek herbatników, kakao – 3³y¿ki, spirytus – du¿o, bo i tak trochê wywietrzeje, skórka z pomarañcza – ¾ ca³ej skórki z owocu, pokroiæ w kostkê i podsma¿yæ z cukrem pudrem bakalie: migda³y, orzechy w³oskie, orzechy laskowe, rodzynki, ananas kandyzowany, morela suszona, papaja kandyzowana, daktyle, figi, i jakie tylko inne przyjd± na my¶l olejek migda³owy, ca³a ampu³ka, dwa placki wafla polewa czekoladowa: (najlepiej zrobiæ z mas³a, cukru, kakao i jajka) Sposób przyrz±dzenia: ¿ó³tka ubiæ z cukrem na parze. Jak ostygn± po³±czyæ mas³em kakao i olejkiem zapachowym. Nastêpnie wsypaæ pokruszone herbatniki i wlaæ spirytus. Powinno byæ gêste. Potem wrzuciæ bakalie pokrojone w kostkê. Zamieszaæ i nak³adaæ na wafel. Warstwa masy na waflu powinna byæ mniej wiêcej 2-3 cm wysoko¶ci. Przykryæ drugim waflem. Na jakie¶ dwie godzinki przycisn±æ czym¶ ciê¿kim, a potem wierzch posmarowaæ polew±
KURCZAK NA PIWIE Kurczak, puszka piwa przyprawy Sposób przyrz±dzenia: Wyszorowaæ puszkê od piwa. Po³owê odlaæ (i za du¿o nie upiæ). Otwieraczem do konserw poszerzyæ otwór (jednym s³owy wyci±æ górê jak w zwyk³ej puszcze np. kukurydzy). Na puszkê na³o¿yæ kurczaka, w którego wcze¶niej trzeba dobrze wmasowaæ przyprawy. Kurczaczek siedz±c na puszcze piwa powinien w pozycji pionowej piec siê jakie¶ trzy godz. w piekarniku – im d³u¿ej tym lepiej. Od czasu do czasu trzeba go polewaæ piwem, które miejmy nadziejê dotrwa³o do tego momentu!!! Oraz przyprawami, które bêd± z niego sp³ywa³y. Dziêki temu nie bêdzie on suchy. Póki co to tyle, bo muszê zaraz co¶ za³atwiæ i ulotniæ siê z forum. Ale potem mogê jeszcze co¶ dorzuciæ. Pozdrawiam
anaim - 22.05.2005 22:49
odno¶nie kie³ków, to ja kupowa³a z kim lan w s³oiczku z zielon± etykietk±. Ale mo¿esz spokojnie kupiæ w puszcze, byleby by³y. Pozdrawiam Ania
vieta - 04.06.2005 15:26
a mo¿e by¶ podrzuci³a nam przepis na ¿urek i ten zakwas??
Julcia
Usianka - 11.06.2005 15:55
Zakwas: 3-4 ³yzki m±ki zytniej razowej trezba zalac okolo litrem przegotowanej i ostudzonej wody, do tego wciskam czosnek (kto ile lubi - ja daje ze 3 z±bki), troche majeranku i kromke chleba razowego. Musi postac ze 3-4 dni, najlepiej w kamiennym naczyniu w cieplym miejscu i przykryte sciereczk±. Potem przecedzam i rozlewam do s³oikow lub butelek.
Przepisow na zurek jest mnostwo. Ja robie tak: gotuje kie³base surowa i wedzony boczek w wywarze warzywnym z lisciem laurowym i zielem angielskim, dolewam zakwas, czasami daje troszke w³oszczyzny, doprawiam sol±, pieprzem, majerankiem. Do tego jajko na twardo.
Zajrzyj tez tutaj http://qchnia.glt.pl/
pozdrawiam
Ula - mama Emilki (19 m.)
Anastazja - 13.06.2005 00:46
Heheheh pomidorowa ;) u mojego chlopa to takze hicior ;) Ja gotuje malo zup ... ale ostatnio zrobilam fajna zupke z brokulow , dodalam grzanki i sporo zoltego sera i troche czosnku ... bylo pycha :)
Do zup .... i nie tylko polecam czosnek staropolski z Kamisa ... zmienia calkiem potrawy ... mnie smakuje , moze i wam posmakuje :)
Pozdrawiam :)
Jagoda 01.08.03.+ ? 22.10.05
Anastazja - 13.06.2005 00:54
Jagoda nadal nie jada pieczarkowej czy grzybowej , poczekam z grzybami jeszcze troche . Moze i Wy poczekajcie ... a co do zup to moze kalafiorowa , brokulowa ?
Jagoda 01.08.03.+ ? 22.10.05
Usianka - 13.06.2005 19:29
a owszem - czekam.... [img]/images/forum/icons/smile.gif[/img] Kalafiory i broku³ki rzucam zazwyczaj do jarzynowej [img]/images/forum/icons/smile.gif[/img]
Ula - mama Emilki (19 m.)
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plslaveofficial.keep.pl
|
|
Pokrewne |
"cowboy,mama,i,cowboy,corka.php">Cowboy mama i cowboy córka :)
"ile,planujecie,karmic,karmicie,karmilyscie.php">ile planujecie karmiæ/karmicie/karmi³y¶cie piersi±
"tempo,rozwoju,a,sposob,karmienia,cos,oprocz.php">Tempo rozwoju a sposób karmienia (co¶ oprócz cyca)
"czy,mozna,na,cellulit,krem,z,kofeina,jesli.php">czy mozna na cellulit krem z kofeina jesli karmie
"jak,dlugo,trwa,karmienie,waszych,pociech.php">Jak d³ugo trwa karmienie Waszych pociech?
"karmienie,drugiego,malucha,przy,pierwszym.php">Karmienie drugiego malucha przy pierwszym
"pomozcie,mi,opory,psychiczne,przed,karmieniem.php">pomozcie mi - opory psychiczne przed karmieniem
"jak,zakonczyc,lub,ograniczyc,nocne,karmienia.php">Jak zakoñczyæ lub ograniczyæ nocne karmienia
"chyba,powoli,konczy,sie,karmienie.php">Chyba powoli koñczy siê karmienie....
"sens,dyskusji,o,sposobie,karmienia.php">sens dyskusji o sposobie karmienia
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plepicusfuror.xlx.pl
. : : . |
|